Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο

Σήμερα ήταν ιδιαιτερη μέρα για την αστεράτη τάξη, καθώς επισκεφτήκαμε ένα ελαιοτριβείο στο Γομάτι, το χωριό κάποιων συμμαθητών μας.
Από πέρσι ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με την Ελιά και φέτος το συνεχίζουμε κάνοντας πράγματα που δεν προλάβαμε πέρσι. Ένα από αυτά ήταν και η γνωριμία μας με το ελαιοτριβείο και η διαδικασία της παραγωγής λαδιού.
Μαζί μας είχαμε και τον αγαπημένο μας κύριο Σωτήρη
, που είναι ο γυμναστής του σχολείου μας , αλλά και συνεργάτης συνάδελφος στα σχέδια εργασίας της ελιάς και των αθλημάτων.
Πριν ξεκινήσουμε ένα αστεράκι μας είχε μια  πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μας έφτιαξε ένα ποίημα-τραγούδι για τη σημερινή μας επίσκεψη.
Πάμε εκδρομή
ελάτε όλοι μαζί στο λεωφορείο
να τραγουδήσουμε.
Κι όταν κατεβούμε
να μάθουμε πολλά πράγματα
όλοι μαζί με την κυρία!
Με συγκίνησε πολύ το μικρό μου αστεράκι!

Ξεκινήσαμε λοιπόν για το ελαιοτριβείο. Εκεί στην είσοδο τι είδαμε φυσικά; Τσουβάλια και τελάρα με ελιές!


Μας υποδέχτηκε ο κύριος Γιώργος που έχει το ελαιοτριβείο και μας ξενάγησε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του , εξηγώντας μας βήμα βήμα πώς παράγεται το λάδι. Πρώτα μας έδειξε το σημείο όπου τοποθετούνται οι ελιές μόλις έρχονται στο ελαιοτριβείο. Από την κορδέλα που βλέπουμε οι ελιές πηγαίνουν στους φυσητήρες (που είναι σαν απορροφητήρες) για να καθαρίσουν από διάφορες βρωμιές και τα φύλλα. Στο τέλος ζυγίζονται.

Μεταφερθήκαμε στη διπλανή αίθουσα που συνατήσαμε τα μηχανήματα που ζεσταίνουν και πολτοποιούν τον καρπό.



Από εκεί μεταφερθήκαμε στους κυλίνδρους που ξεχωρίζουν το λάδι από τη σάρκα , το νερό και το κουκούτσι της ελιάς. Το μηχάνημα αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα.

                                     
   
Στη συνέχεια είδαμε το μηχάνημα που "ξεπλένει" το λάδι και που το βγάζει πλέον έτοιμο για κατανάλωση.
Δίπλα εκεί είχε και τη ζυγαριά που ζυγίζουν το λάδι. Ευκαιρία λοιπόν για μερικά προβληματάκια αφαίρεσης. Ο κύριος μας είπε πως από τα 100 κιλά ελιές βγαίνουν περίπου 20 κιλά λάδι. Πόσα είναι άχρηστα;


                              

Έπειτα είδαμε τους τενεκέδες που τοποθετείται  το λάδι και αναγνωρίσαμε το γεωμετρικό στερεό ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο που κάναμε σήμερα στα μαθηματικά. Κι εδώ έπρεπε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Οι τενεκέδες χωρούσαν 15κιλά και 5 κιλά. Πόσους τενεκέδες θα χρειαστούμε για να βάλουμε τα 20 κιλά λάδι που βγάλαμε στο προηγούμενο πρόβλημα;

Οι παρακάτω αστεράτοι κύριοι βρήκαν 2 τρόπους και τους αξίζει μια φωτογραφία μπροστά στους τενεκέδες!

Ύστερα βγήκαμε έξω να δούμε που πηγαίνουν τα φύλλα και τα κουκούτσια της ελιάς μετά από όλη την επεξεργασία. Η αλήθεια είναι πως μύριζε λίγο έντονα και δεν καθίσαμε πολύ εκεί.



Αποχαιρετήσαμε τον ευγενικό κύριο Γιώργο, αφού τον ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία και συνεχίσαμε για να κάνουμε μια βόλτα σε αυτό το όμορφο χωριό.

Έχοντας μαζί μας τον κύριο Σωτήρη που ξέρει όοοοολα τα φυτά σταματούσαμε να θαυμάσουμε τα διάφορα δέντρα και φυτά που υπάρχουν στην ομορφη Χαλκιδική μας.

Εδώ μπορεί η βόλτα μας να μην τελείωσε , τελείωσε όμως η μπαταρία του κινητού κι έτσι δεν έχουμε άλλες φωτογραφίες.

Είδαμε συκιές, αμπέλια, πεύκα, πλατάνια, φλαμουριές , μάραθο, βατόμουρα και πάρα πολλά άλλα!

Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού , αποφασίσαμε να επισκεφτούμε και την εκκλησία του μιας και είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Εκεί μας υποδέχτηκε η πολύ γλυκιά κυρία Αναστασία που μας άνοιξε για να τη δούμε και από μέσα.
Εκεί μπορέσαμε να θυμηθούμε όλα όσα είπαμε πριν λίγο καιρό στη Μελέτη για τις εκκλησίες και το εσωτερικό τους. Μάλιστα η συζήτηση επεκτάθηκε και στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες μόλις είδαμε ένα πελώριο κάθισμα σαν θρόνο που μας θύμισε το άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία.

'Εφτασε η ώρα λοιπόν να γυρίσουμε πίσω. Έξω από το λεωφορείο μας όμως βρήκαμε και μια βελανιδιά. Μαζέψαμε λοιπόν μπολικα βελανίδια για τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας και αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας από το Γομάτι που έμειναν εκεί. Εμείς γυρίσαμε πίσω στο σχολείο. Η συμπεριφορά όλων μας ήταν τόσο καλή που όλοι πήραμε 2 κουπόνια!

Το έχω ξαναπεί. Το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο μάθημα γίνεται έξω από την τάξη! Ευέλικτη ζώνη παντού!




4 σχόλια:

  1. Αχ Ιωάννα μου, υπέροχη η βολτούλα σας και με πολύ ωραίο περιεχόμενο!!Συγκινήθηκα που μιλήσατε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας!!Πολύ ενημερωμένα τα παιδάκια σου!!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, φέτος εκτός από την ελιά έχουμε σαν 2ο project τα αθλήματα. Το 1ο σκέλος αφορά στους αρχαίους αγώνες κι ετσι μιλήσαμε πολύ για την ιστορία των ολυμπιακων αγώνων. Μάλιστα όταν κάναμε για την ιερα οδο , αναφέραμε και την Αμαλιάδα και τους φίλους μας εκεί τα ψηφιακα δευτερακια!

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την ιδέα που είχατε για την επίσκεψη σε ελαιοτριβείο.
    Έτσι τα παιδιά μας μαθαίνουν για την παράδοση μας με πολύ ευχάριστο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!