Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πάμε για ψώνια; (επανάληψη)

Χθες τελειώσαμε την 5η ενότητα και σήμερα ήταν μέρα επανάληψης.
Ξεκινήσαμε διαβάζοντας την ιστορία "Το μέλι" από το Ανθολόγιο. Το βιβλίο δασκάλου προτείνει διαφορετικό κείμενο , μα αυτό πιστεύω ότι κάλυπτε καλύτερα τις ανάγκες μας.
Αφού διαβάσαμε την ιστορία 2 φορές, εντοπίσαμε άγνωστες λέξεις , όπως σίμωσε, στύλος, σοκάκι , γρόσι, και δώσαμε τη σημασία τους.
Στη συνέχεια βρήκαμε τα μέρη της ιστορίας και τα χρωματίσαμε κάνοντας επανάληψη στα μέρη των ιστοριών. Τίτλος , αρχή  και μέση ήταν όλα αυτά που βρήκαμε. Έλειπε το τέλος. Ζήτησα από τα παιδιά να φανταστούν ποιο μπορεί να ήταν το τέλος της ιστορίας μας. Πολλές και απίθανες ιδέες ακούστηκαν στην τάξη!
Μετά ζήτησα από τα παιδιά να εντοπίσουν τη μοναδική λέξη με παρεούλα (συνδυασμό) που υπήρχε στο κείμενό μας. Δεν περίμενα ότι θα την έβρισκαν σε χρόνο ρεκόρ! Βάψαμε και αυτή τη λέξη κι έτσι μπήκαμε στην επανάληψη της γραμματικής μας.
Έδωσα στα παιδιά λέξεις στον πίνακα και αυτά τις χώρισαν σε 4 κατηγορίες όπως έχουμε μάθει, αυ=αβ, αυ=αφ, ευ=εβ,ευ=εφ.
Συνεχίσαμε κάνοντας μερικές ασκήσεις πάνω στο χωρισμό των λέξεων με ενωτικό. Επαναλάβαμε τους κανόνες που μάθαμε και χωρίσαμε τις λέξεις που τους έδωσα.

 Έπειτα κάναμε μια επανάληψη στους μήνες και τους αριθμούς τους μετατρέποντας τις σύντομες ημερομηνίες σε ολοκληρωμένες. Όλες οι ημερομηνίες ήταν σημαντικές για τα παιδιά. Η πρώτη ήταν η μέρα της γιορτής μας για τα Χριστούγεννα, η 2η ήταν η παραμονή Πρωτοχρονιάς που έρχεται ο Αγιος Βασίλης, η 3η ήταν η αυριανή , που βρήκα ευκαιρία να τους ανακοινώσω την αυριανή μας επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Γοματίου και η 4η ήταν η μέρα της γιορτής του Αγίου Στυλιανού , που είναι προστάτης των παιδιών. Ήθελα να συνδυάσω την άσκηση και με ζωγραφική αλλά ο χρόνος δεν το επέτρεπε.

Τέλος , δώσαμε το δικό μας τέλος στην ιστορία που διαβάσαμε.
Αφού τελειώσαμε και με την επανάληψή μας , είμαστε πανέτοιμοι για το αυριανό μας τοστάκι!
Πήραμε και το παρακάτω φύλλο εργασίας για να εξασκηθούμε λίγο περισσότερο στο σπίτι.
 Βρείτε το εδώ.  


8 σχόλια:

  1. Αγαπώ το φύλλο εργασίας σου!!!!Το δανείζομαι Ιωαννάκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι εξαιρετική η δουλειά σου. Τη δανείζομαι αρκετές φορές . Σ' ευχαριστώ πολύ. Κατερίνα Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ιωάννα. Πώς μπορώ να κατεβάσω τα υπέροχα φύλλα εργασίας σου στον υπολογιστή μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά μπράβο για τη δουλειά σας!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!