Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο (1),κεφ34

Το 34ο κεφάλαιο έχει στον προοργανωτή του μια έρευνα που έγινε από τα παιδιά μιας τάξης σχετικά με το ποιο κολατσιό προτιμούν. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από το να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Πριν μπούμε στο βιβλίο λοιπόν κάναμε την έρευνα μέσα στην τάξη. Μοίρασα στα παιδιά το φυλλάδιο "Ποιο κολατσιό προτιμάτε;" (εκτύπωση 2 σε 1) και κάθε παιδί διάλεξε μια από τις 4 επιλογές που είχα: τυρόπιτα , σάντουιτς, φρούτα, μπισκότα (το ίδιο περίπου με το βιβλίο). Την επιλογή τους την έγραψαν στο ανάλογο κουτί.
 
Μετά αναρτήσαμε τα αποτελέσματά μας στον πίνακα. Κάθε παιδί ζωγράφισε μια φατσούλα σε ένα χρωματιστό χαρτί (κίτρινο για την τυρόπιτα , μπλε και πρασινο για τα φρούτα και κόκκινο για το σάντουιτς- παραδόξως κανείς δεν επέλεξε τα μπισκότα!) και κόλλησε στο σωστό σημείο της παραστασης τη φατσούλα του.




Τα αποτελέσματα με εξεπληξαν καθως περίμενα μεγαλύτερη διασπορά, αλλά τα φρούτα νίκησαν κατά κράτος!

Την παρασταση αυτή τη μεταφέραμε και στο φυλλάδιό μας βάφοντας τα ανάλογα κουτάκια για κάθε είδος.




Συνεχίζοντας βρήκαμε εύκολα την επιλογή των περισσότερων παιδιών και την καταγράψαμε κι αυτήν στο φυλλάδιό μας.

Μετά απαντήσαμε στις ερωτήσεις (που δεν είχαν και ιδιαίτερη δυσκολία έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα).

Συνεχίσαμε μπαίνοντας στο βιβλίο και βλέποντας τις επιλογές των παιδιών εκεί. Απαντήσαμε στις ερωτήσεις (αγνοώντας τις εκτιμήσεις και τα περίπου) και συμπληρώσαμε το εικονόγραμμα.

Την 1η άσκηση τη μεταφέραμε στο τετράδιό μας λύνοντας τη όπως μάθαμε (με τους δικαστές). Στο βιβλίο η παρουσίαση της κάθετης πρόσθεσης θεωρώ πως μπερδεύει αρκετά χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιώδες.

Τη 2η άσκηση την αφήσαμε για το κλείσιμο του κεφαλαίου (για να το συνδέσω με την αφαίρεση που ακολουθεί στο 35). Στην 3η άσκηση συμπληρώσαμε τα κουτάκια της κάθετης πρόσθεσης και βρήκαμε το αποτέλεσμα. Εδώ επεσήμανα στα παιδιά πως μπορούμε να προσθέσουμε όσους αριθμούς θέλουμε αρκεί να προσέχουμε πολύ να μπαίνουν οι Μονάδες κάτω από τις Μονάδες και οι Δεκάδες κάτω από τις Δεκάδες.





Και φυσικά όλα σήμερα πήγαν ρολόι , αφού έξω η ψησταριά δούλευε πυρετωδώς και αδημονούσαμε να βγούμε έξω!
Το τσικνίσαμε για τα καλά λοιπόν!
Ο κύριος Θωμάς και ο κύριος Τάσος μας περιποιήθηκαν όλους!


Καλή Τσικνοπέμπτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!