Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Φύλλο φύλλο της κουκιάς - Ανθολόγιο

Αφού τελειώσαμε και με την 11η ενότητα , κάναμε και ένα κείμενο στο Ανθολόγιο για να δουλέψουμε όσα μάθαμε σχετικά με  την κλίση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ος.

Πρώτα διαβάσαμε το λαϊκό παραμύθι της Μήλου ,που μας άρεσε πάρα πολύ. Μας θύμισε ένα άλλο αγαπημένο παραμύθι, τον Τζακ και τη φασολιά.

Μετά ξαναδιηγηθήκαμε την ιστορία περιληπτικά, λέγοντας μόνο τα βασικά σημεία της ιστορίας. Βρήκαμε τους ήρωες της ιστορίας και απαντήσαμε σε διάφορες ερωτήσεις. Εντοπίσαμε στο κείμενο τη φράση  που έλεγε ο γέρος για να ανεβεί την κουκιά

και τη φράση που έλεγε για να την κατεβεί.


Επειτα προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τον Ηλιο και το Φεγγάρι να μη μαλώνουν. Και όπως πολύ σωστά υπέδειξε ένα αστεράκι μου , δε χρειάζεται να μαλώνουν γιατί και τα δυο είναι χρήσιμα!

Μετά κλείσαμε τα μάτια μας και ανεβήκαμε κι εμείς στην κουκιά. Κοιτάξαμε το τοπίο και αφηγηθήκαμε τι βλέπαμε.

Στη συνέχεια βρήκαμε όλα τα αρσενικά ουσιαστικά σε -ος του κειμένου με τη βοήθεια της σαρανταποδαρούσας (διαφάνειες 7-12).



Συνεχίσαμε βάζοντας όλα τα αρσενικά ουσιαστικά που βρήκαμε σε μια λίστα , επαναλαμβάνοντας τους κανόνες γραφης μιας λίστας.
και με τέτοια μηνυματάκια φυσικά το διόρθωμα γίνεται ευχαρίστηση!

Υστερα, διαλέξαμε ένα ουσιαστικό από τη λίστα και το κλίναμε στον ενικό και πληθυντικό αριθμό.

Τέλος κάναμε μια άσκηση στον πίνακα (διαφάνειες 14-18) συμπληρώνοντας με το σωστό τύπο των αρσενικών και του άρθρου τους.

Παρουσίαση
Εδώ από Drive.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!