Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τι βιβλίο είναι αυτό; (1)

Μπήκαμε από την προηγούμενη βδομάδα δειλά δειλά και στην 11η ενότητα "Τι βιβλίο είναι αυτό;". Σε αυτή την ενότητα ασχολούμαστε κυρίως με έναν ιδιαίτερο τύπο βιβλίου, το λεξικό.

Πρώτα επεξεργαστήκαμε τον προοργανωτή βλέποντας τις σελίδες από βιβλία διαφόρων ειδών. Προσπαθήσαμε να βρουμε ομοιότητες και διαφορές πάνω σε αυτά.


Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στο λεξικό. Γνωριστήκαμε έτσι με αυτό το βιβλίο ανοίγοντας και τα δικά μας λεξικά , αυτά του υπουργείου , αλλά και λεξικά που φέραμε από το σπίτι.

Ψάξαμε και βρήκαμε πόσες σελίδες είχαν τα λεξικά μας, με ποια σειρά είναι γραμμένες οι λέξεις και διάφορα άλλα γνωρίσματα που έχουν αυτά τα βιβλία.



Ρώτησα τα παιδιά αν γνώριζαν το λόγο για τον οποίο υπάρχουν τα λεξικά. Εύκολα μπόρεσαν να εξηγησουν πως τα λεξικά μας εξηγούν λέξεις τις οποίες δε γνωρίζουμε τη σημασία τους.
Ασχοληθήκαμε αρκετά με τις δραστηριότητες του βιβλίου , αλλά παίξαμε και μερικές παιχνιδοασκήσεις. Στην αρχή παίζαμε ανά 2 (θρανίο) και μετά μόνοι μας. Εδινα μια λέξη στα παιδιά και προσπαθούσαμε να βρούμε σε ποια σελίδα είναι. Έπρεπε να εντοπίσουμε το 1ο γράμμα κάθε λέξης και μετά , σύμφωνα με τους κανόνες της αλφαβητικής σειράς, να βρούμε σε ποιο σημείο ακριβώς βρισκόταν.



Η δραστηριότητα του βιβλίου που ήθελε να βάλουμε τα ονόματά μας στη θέση που θα βρισκόταν στο λεξικό , μας δυσκόλεψε λίγο , αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τόσο απαιτητικό.

Συνεχίσαμε γνωρίζοντας το λεξικό μας καλύτερα εντοπίζοντας όλα αυτά τα σημαδάκια τι σημαίνουν. Θα χρειαστούμε αρκετή εξάσκηση για να τα θυμόμαστε όλα , αλλά με τον καιρό θα τα μάθουμε.

Τη δραστηριότητα με τη δημιουργία του δικού μας λεξικού δε θα την κάνουμε , καθώς μόλις τελειώσαμε το βιβλίο με τις ιστορίες μας και δεν υπάρχει διάθεση για να ασχοληθούμε και πάλι με κάτι τέτοιο. Ωστόσο γίναμε κι εμείς μικροί λεξικογράφοι δίνοντας ερμηνείες στις λέξεις της άσκησης 6 του Τ.Ε.

Γραμματική μέχρι τώρα δε συναντήσαμε , κάνουμε όμως επανάληψη σε όσα κάναμε σε προηγούμενες ενότητες (κλίση αρσενικών σε -ας και -ης, συλλαβισμός ).

Παρουσίαση (την δούλεψα σε 3 μέρες)
Εδώ από drive.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!