Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Νιώθω (3)

Τελειώσαμε την ενότητα 16 και το β' τεύχος της Γλώσσας με ένα μύθο του Αισώπου, "Η αλεπού και ο λέλεκας".
Αρχικά διαβάσαμε το μύθο που μας άρεσε πολύ. Βρήκαμε τους ήρωες του μύθου και τα γεγονότα της πλοκής. 
Μιλήσαμε και θυμηθηκαμε όλα όσα γνωρίζουμε για το μεγάλο παραμυθά , τον Αίσωπο.
 Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στα συναισθήματα των ηρώων μας σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Μάλιστα πήραμε και τις αντίστοιχες εκφράσεις και κινήσεις που συνηθίζουμε όταν νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα.
Υστερα δραματοποιήσαμε το μύθο.


Επειτα συμπληρώσαμε τις αντίθετες λέξεις συναισθημάτων που ζητούσε το βιβλίο αναφέροντας και τους κανόνες για τα ρήματα και τα επίθετα.
Συνεχίσαμε μιλώντας για τα ουσιαστικά και τα ξεχωρίσαμε από τα άλλα μέρη του λόγου αναφέροντας κι εδώ τα χαρακτηριστικά τους. Βρήκαμε πως η αλεπού είναι ένα θηλυκό ουσιαστικό και  το συγκρίναμε με τα άλλα θηλυκά ουσιαστικά που μάθαμε , σε-α και σε-η.
Προσπαθήσαμε να βρούμε κι άλλα θηλυκά ουσιαστικά σε -ου όπως η αλεπού και αν και δεν είναι πολλά μπορέσαμε να σκεφτούμε 5-6 (η κυρία βέβαια δε σκέφτηκε πως μέσα σε αυτά που θα σκέφτονταν τα παιδιά θα ήταν και κάποιες όχι και τόσο κόσμιες λέξεις- γελάσαμε πολύ πάντως!). Μετά μάθαμε πώς να κλίνουμε ουσιαστικά όπως η αλεπού.
Προχωρήσαμε στην άσκηση 7 του Τ.Ε. και συμπληρώσαμε με τα θηλυκά ουσιαστικά σε -ου που μας πρότεινε.
Τέλος , κάναμε μια δραστηριότητα , εισαγωγική για την αυριανή μεγάλη μέρα του παιδικού βιβλίου. Πήραμε όλα τα σκληρόδετα βιβλία της βιβλιοθήκης μας και ψάξαμε να βρούμε στους τίτλους τους θηλυκά ουσιαστικά σε -ου. Δυο παιδιά ήταν οι τυχεροί !
Παρουσίαση
Εδώ από drive.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!