Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Προπαίδειες (7,8,9,11)

Με τις επετείους, τις απεργίες και τα σεμινάρια ο ρυθμός μας πήγε περίπατο στην κυριολεξία!
 
Αποφάσισα να τροποποιήσω λίγο τη σειρά (την ήδη τροποποιημένη) και να κάνω όλες τις προπαίδειες μαζί μιας και δεν ήθελα να μείνει κάποια για μετά το Πάσχα. Ετσι τις τελευταίες 15 περίπου μέρες ασχοληθήκαμε με τις προπαίδειες του 7,του 8 , του 9 και του 11.
 
Σε όλες κάναμε πάνω κάτω τις δραστηριότητες που κάναμε και στις προηγούμενες προπαίδειες.
 
Μπήκαμε όμως και σε ένα παιχνίδι που έχουμε στο ιστολόγιό μας , παίζω με τον πολλαπλασιασμό, στο οποίο πρέπει να βρούμε το σωστό αποτέλεσμα πριν μας φάει το μυρμήγκι τα φαγητά του πικ νικ. Έβαλα όλα τα παιδιά εννοείται στον υπολογιστή.
 
Όσο τα παιδιά της μιας ομάδας έπαιζαν το παιχνίδι στον υπολογιστή , τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν στις ομάδες τους το παιχνίδι με τα ζάρια. Θυμηθήκαμε έτσι και την πρόσθεση με κρατούμενο (βρίσκοντας τα σύνολα).
 
Σήμερα κάναμε την προπαίδεια του 9 και του 11. Τις γνωρίζουμε βέβαια ήδη  μιας και τις μάθαμε με όλες τις προηγούμενες. Ετσι σήμερα μάθαμε το 9Χ9 και το 10Χ11.
 
Για την προπαίδεια του 9 βρήκα μια τέλεια ιδέα στο pinterest (εδώ) που την έκανα και στην τάξη. Για να μη χρονοτριβώ με το σχεδιασμό των χεριών εκτύπωσα το έγγραφο "Η προπαίδεια του 9 μετα χέρια" (2 σε 1) και έδωσα στα παιδιά να τα κόψουν.
 
Πώς λειτουργεί;
Ξεκινάμε από αριστερά. Κατεβάζουμε κάθε δάχτυλο με τη σειρά. Όσα βρίσκονται αριστερά από το κατεβασμένο δάχτυλο είναι δεκάδες και όσα από τα δεξιά είναι μονάδες.
 
Στην εικόνα έχουμε : 2Χ9
Ενα δάχτυλο από αριστερά (10) και 8 από δεξια =18
Εδώ έχουμε 7Χ9
6 δάχτυλα στις Δεκάδες και 3 δάχτυλα στις Μονάδες , άρα 63
 
Τα παιδιά είπαν πως η προπαίδεια του 9 είναι μαγική! Δεν έχουν και άδικο!
 
Συνεχίσαμε κάνοντας κι εμείς τα σχέδια με τα ξυλάκια που έχει στο βιβλίο. Φτιάξαμε πρώτα τα καραβάκια και βρήκαμε πόσα ξυλάκια χρησιμοποίησε ο καθένας (9). Μετά ρωτούσα διάφορα παιδιά πόσα ξυλάκια χρησιμοποίησε με την ομάδα του, πόσα με 2 συμμαθητές, πόσα 2 ομάδες μαζί , δουλεύοντας έτσι όλη την προπαίδεια του 9.
 
Το ίδιο κάναμε και για το ορθογώνιο (προπαίδεια του 10) και τον πύραυλο (προπαίδεια του 11).
 
 
 
Παρακάτω βάζω όσα έγγραφα δεν έχω βάλει ως τώρα για τις παραπάνω προπαίδειες.
 

4 σχόλια:

  1. Τέλεια δουλειά! Η προπαίδεια του 9 σε παιχνίδι memo πού βρίσκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολύ, Κωνσταντινα! Για την προπαίδεια του 9 είχα κάνει τη δραστηριότητα με τα χέρια και δεν ειχα φτιαξει έξτρα το μέμο μιας και τα παιδιά είχαν δουλέψει με αυτο σε όλη την υπολοιπη προπαίδεια. Αλλωστε το μόνο που λείπει είναι το 9Χ9

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!