Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Γραφή της πρόσθεσης με χρήση συμβόλων , κεφ.14

Ξεκινήσαμε το κεφάλαιο 14 με τη μάγισσα Προσθετόλ που είδαμε και στο 13ο κεφάλαιο.

Τώρα μας συστήθηκε κανονικά , μας είπε ότι της αρέσουν οι αριθμοί και τα σύμβολα και όχι οι λέξεις και πως της αρέσει να βάζει όλα τα πράγματα μαζί. Η αγαπημένη της λέξη το και.


Είδαμε το σύμβολο που έφτιαξε για το και και προσπαθήσαμε κι εμείς να βρούμε πώς θα έγραφε η Προσθετόλ διάφορες φράσεις προσθέσεων (π.χ. τρία και ένα , δύο κια τρία). Εγραφα εγώ τη φράση στον πίνακα (έτσι κάναμε και εξάσκηση στις αριθμολέξεις) και από κάτω τα μικρά έγραφαν με αριθμούς και σύμβολα την ίδια φράση (όπως θα την έγραφε η Προσθετόλ).


Συνεχίσαμε δουλεύοντας τις δραστηριότητες του βιβλίου έχοντας πάντα στο μυαλό μας "Πώς θα το έγραφε η Προσθετόλ;". Το αποτέλεσμα το βρίσκαμε με τα δάχτυλα κάτι που έχουμε αρχίσει να το κάνουμε με μεγάλη δεξιότητα!

Στο τετράδιο εργασιών δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο κάνοντας εξάσκηση τόσο στο πρόσημο , όσο και στην πράξη της πρόσθεσης και τη διαδικασία "βάζω όλα μαζί".

Παρουσίαση




γραφη της πρόσθεσης με χρηση συμβόλων, κεφ.14 (2) from Ioanna Chats

επεξεργάσιμο εδώ

Ασκηση από το education.com προσαρμοσμένη στα ελληνικά.

βαφω με το αθροισμα , κεφ.14 from Ioanna Chats

Για τις πράξεις των μαθηματικών έχω φτιάξει εδώ και κάποια χρόνια τις μάγισσες Προσθετόλ, Αφαιρίξ, Πολλαπλασιαζέλα και Ούλα Διαιρεσούλα. Ανάλογα με το επίπεδο της τάξης συστήνω τις μάγισσες που πρέπει.
Η ιδέα δεν είναι αποκλειστικά δική μου , μιας και είχα δει την Προσθετόλ σε μια άσκηση μαθηματικών σε κάποιο φύλλο εργασίας πριν χρόνια και δυστυχώς δε θυμάμαι σε ποια συνάδελφο ανήκει η ιδέα. Μέσα από αυτην γεννήθηκαν όλες οι υπόλοιπες μάγισσες στο μυαλό μου και ευχαριστω πολύ τη συνάδελφο που με ενεπνευσε , καθώς οι αγαπημένες μου μαγισσούλες με έχουν βοηθήσει πολύ!

Φέτος θα δούμε την Προσθετόλ και την Αφαιρίξ. Στη Β΄συτήνεται και η Πολλαπλασιαζέλα. Η Ούλα Διαιρεσούλα έρχεται στη Γ΄και στη Δ΄. Κάθε μάγισσα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τα πράγματα που της αρέσουν. Το κάστρο κάθε μάγισσας αντανακλά και την ιδιότητά της.

Μαγισσες, κάστρα , χώρα των πράξεων

15 σχόλια:

  1. Οι εμπνεύσεις σου Ιωάννα εμπνέουν και εμάς που σε παρακολουθούμε.Να είσαι καλά να μας δίνεις ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σας για τις εμπνευσμένες και πρωτότυπες ιδέες! Μακάρι και άλλοι να ακολουθούν το παράδειγμα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά συγχαρητήρια! Ανακάλυψα τη σελίδα σου τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρωτότυπες ιδέες σου είναι πολύτιμος βοηθός ειδικά στα μαθηματικά. Σου εύχομαι να έχεις πάντα αστείρευτη έμπνευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΤΑΞΗ. ΝΑ΄ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΑΚΙ.Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ. ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ Α΄ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ, ΧΑΡΗ Σ΄ΕΣΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο ενθαρρυντικά λόγια σου!!! Χαίρομαι πολύ που απολαμβάνεις τόσο πολύ τη δουλειά μας , κι αν συνέβαλα έστω και λίγο σε αυτό είμαι διπλά χαρούμενη!

      Διαγραφή
  5. Το αρχείο με τις μάγισσες υπάρχει σε εκτυπώσιμη μορφή; Πολλά συγχαρητήρια για τη δουλεία σας, είναι εξαιρετική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://taksiasterati.blogspot.com/2014/11/14.html#.XzUKligzbIV

      Διαγραφή
  6. Wow I really enjoyed to read that all i will always follow You thanks for the great article
    Blackhat Pakistan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για τις ιδέες, το μεράκι και την έμπνευση που μας χαρίζετε απλόχερα! Είναι υπέροχα όλα!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απίθανες ιδέες που όντως κάνουν τα μικρά μας αστεράκια να λάμπουν! Υπάρχει κάποιo κόλλημα το slide share. Υπάρχει περίπτωση να τα ανεβάσει αλλού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι! Με το slideshare εχω πολύ θέμα εδώ και καιρό. Τα ανεβάζω σιγά σιγά στο drive , αλλά όπως καταλάβαίνεις είναι μια δουλειά που θέλει χρόνο...θα προσπαθήσω να τα ανεβασω πριν τα χρειαστείτε.

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!