Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στον κόσμο, Μεξικό

Σήμερα το ταξίδι μας ήταν αρκετά μακρινό. Για την ακρίβεια πήγαμε μέχρι το μαγευτικό Μεξικό!

Ετοιμαστήκαμε , πήραμε τα εισιτήριά μας και ξεκινήσαμε!

Φτάσαμε σε ένα ζεστό Μεξικό , αφού εκεί τώρα ξεκινάει το καλοκαίρι. Μπήκαμε να δούμε και τον καιρό για τη σημερινή μέρα σε ένα site και είδαμε πως την ώρα που φτάσαμε εκεί ήταν ακόμη νύχτα.
Καθίσαμε να χαζέψουμε της ομορφιές της χώρας.
                   Το ανθρωπογενές περιβάλλον...
και ο φυσικός τους πλούτος!
Χωρίς να καθυστερούμε ψάξαμε για τα γιορτινά τους έθιμα αυτή την περίοδο , που δεν ήταν και λίγα!

Las Posadas (Λας Ποσάδας)
Εθιμο κατά το οποίο ο κόσμος ντύνεται σαν Μαρία και Ιωσήφ και τριγυρνάν στις πόλεις και τα χωριά ψάχνοντας να βρουν κατάλυμα.

Μόλις το βρουν είναι ο καιρός για τραγούδι, φαγητό και παιχνίδι! Το πλέον φημισμένο παιχνίδι τους είναι η πινιάτα.


Pastorelas (Παστορέλας)
Θεατρικές παραστάσεις που δίνονται σχεδόν παντού. Θέμα τους η περιπλάνηση των τριών μάγων μέχρι να βρουν τον Ιησού. Πλέον έχουν αρκετά χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Nacimientos (Νασιμιέντος)
Στο Μεξικό , αν και έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από τους βόρειους γείτονές τους, ακόμα κρατούν το έθιμο να φτιάχνουν φάτνες με διάφορα υλικά. Αυτός είναι και ο παραδοσιακός τρόπος στολισμού τους. Τα αμέτρητα λαμπάκια είναι επίσης κάτι που τους διακρίνει!

Noche Buena(Νοτσε Μπουένα)
Νοτσε Μπουένα ονομάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Εκείνη τη νύχτα οι περισσότεροι πηγαίνουν στην εκκλησία και επιστρέφοντας απολαμβάνουν ένα πολύ πλούσιο δείπνο με βακαλάο, πολύχρωμες σαλάτες, παραδοσιακές πίτες, ζεστό κρασί και ντόπια γλυκά.


Νότσε Μπουένα ονομάζεται και το αλεξανδρινό, το χριστουγεννιάτικο φυτό. Υπάρχει μάλιστα και μια ιστορία σχετικά με αυτό το φυτό. Κάποτε σε ένα χωριό ζούσε ένα κορίτσι, η Μαρία. Κάθε παραμονή Χριστουγέννων τα παιδιά πήγαιναν στην εκκλησία και προσέφεραν ένα δώρο στον Ιησού της φάτνης. Η Μαρία όμως ήταν ένα πολύ φτωχό κορίτσι και δεν μπορούσε να αγοράσει κάτι, ενώ ήθελε πολύ να δωρίσει κι αυτή κάτι στο Χριστό. Προσπάθησε να του πλέξει ένα κασκόλ , μα δεν ήξερε και το πλεκτό καταστράφηκε. Την  παραμονή των Χριστουγέννων στο δρόμο για την εκκλησία έβλεπε όλα τα παιδιά να κουβαλούν μεγάλα και μικρά δώρα. Η Μαρία δεν άντξε και κάθισε σε ένα παγκάκι να κλάψει. Ένας άγγελος εμφανίστηκε τότε μπροστά της και την ρώτησε γιατί έκλαιγε. Του εκμυστηρεύτηκε τον πόνο της και ο άγγελος της είπε:"Μαρία, και μόνο που Τον σκέφτηκες , ο Χριστός το θεωρεί μεγάλο δώρο". Η Μαρία συνήλθε κάπως. Σηκώθηκε , πήρε ένα μάτσο πράσινα φύλλα δίπλα από το παγκάκι και πήγε στην εκκλησία. Εκεί ο ιερέας , βλέποντάς τη να διστάζει , την κάλεσε στη φάτνη να αφήσει και αυτή το δώρο της. Η Μαρία με δάκρυα στα μάτια είπε πως δεν είχε τίποτε άλλο να προσφέρει πέρα από το πράσινα φύλλα που είχε φέρει. Ανοίγοντας τα χέρια της κόκκινα και πράσινα φύλλα σε σχήμα αστεριού απλώθηκαν παντού.Όλοι θαύμασαν το δώρο της και απο τότε το φυτό αυτό λέγεται Νότσε Μπουένα (παραμονή Χριστουγέννων- Καλή Νύχτα).

Τα 12 σταφύλια
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μεξικό έχουν έθιμο να τρώνε 12 σταφύλια μόλις η καμπάνα χτρυπήσει 12. Για κάθε χτύπο της καμπάνας τρώνε κι από μια ρώγα. Μια για κάθε μήνα του χρόνου. Ακολουθώντας αυτό το έθιμο πιστεύουν πως δίνουν μια καλή ευχή σε κάθε μήνα, ένα γούρι.


Dia de Reyes (Ντια Ντε Ρεγιες- Μέρα του Βασιλιά).
Η παραμονή των Φώτων , αλλά και τα Φώτα είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες για τους Μεξικάνους. Είναι η μέρα που οι 3 μάγοι φτάνουν με τα δώρα. Τα παιδιά βγάζουν το παπούτσι τους έξω μαζί με λίγο άχυρο για τις καμήλες. Οι 3 μάγοι αφήνουν σε αυτά τα δώρα που ζήτησαν τα παιδιά.


Την ημέρα αυτή φτιάχνουν και ένα ιδιαίτερο ψωμί, το Rosca de Reyes.  Είναι ένα γλυκό ψωμί με γλασέ φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μέσα του κρύβουν ένα φασόλι , που συμβολίζει το Χριστό που κρύφτηκε από τον Ηρώδη. Όποιος το βρει θεωρείται νονός του Χριστού και είναι αυτός που διοργανώνει το τελευταίο έθιμο των Χριστουγέννων , μια γιορτή λήξης, στις 2 Φεβρουαρίου.

Αφού μάθαμε και την ευχή Feliz Navidad, ακούσαμε και το τραγούδι!

Το ταξίδι μας γέμισε υπέροχες εικόνες και μας γνώρισε όμορφους τρόπους εορτασμού των ημερών!
Συμπληρώσαμε το χάρτη μας...
βάλαμε το αυτοκόλλητο στο διαβατήριό μας ...
και καθίσαμε να καταγράψουμε όλα τα υπέροχα που είδαμε!




Η κυρία μας είχε και μια έκπληξη στο τέλος! Σαν παγκόσμια μέρα παιδιού , τι πιο όμορφο δώρο από ένα παιχνίδι-έκπληξη!
Ετοίμασα λοιπόν μια πινιάτα (όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, γιατί δεν υπήρχε χρόνος).
Έκοψα 2 αστέρια από ένα χαρτί περιτυλίγματος και τα κόλλησα με σιλικόνη, αφήνοντας ΄'ενα κενό για να τη γεμίσω.

Τη γέμισα με διάφορα μικροδωράκια που παίρνω για το κουτί και για διάφορες περιστάσεις:





Εβαλα και μερικές καραμέλες από αυτές που μας περίσσεψαν από τις κατασκευές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη!

          Για ξύλο χρησιμοποιήσαμε το μαγικό μας ραβδί!
                                        Π Α Ν Ι Κ Ο Σ ! ! !
Παρουσίαση
Εδώ από Drive.



εισιτήρια , μεξικό from Ioanna Chats

Αυτοκόλλητα βαλίτσας , διαβατηρίου


4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά τα ταξίδια σας! Ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή μου Ιωάννα, κάθε φορά μαγεύομαι και ταξιδεύω μαζί σας!!! Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Τουλάχιστον εμένα με βγάζεις από τη ρουτίνα της Αθήνας και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Είσαι φοβερή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που είσαι τόσο αισιόδοξος άνθρωπος Νίκη μου!!! Και χαίρομαι που ταξιδεύεις μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!