Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Επαναληπτικές ασκήσεις Χριστουγέννων

Τις τελευταίες μέρες οι μέρες μας ήταν γεμάτες με την προετοιμασία της γιορτής μας, μικρές κατασκευές και χαρούμενη διάθεση.
Αφού κάναμε το κείμενο "Δωσε την αγάπη" από το ανθολόγιο, αποφάσισα να κάνουμε ακόμη ένα κείμενο μέσα από το ανθολόγιο που ξεχώρισα. Το κείμενο "Οι τηγανίτες του Τραγοπόδη" είναι ένα πολύ όμορφο κείμενο , βασισμένο στις ελληνικές παραδόσεις και την πίστη στην ύπαρξη των καλικαντζάρων. 


Πρώτα μιλήσαμε για την ιστορία των καλικαντζάρων. Ότι δηλαδή ζουν όλο το χρόνο κάτω από τη γη κόβοντας το δέντρο που τη στηρίζει. Την παραμονή των Χριστουγέννων και αφού έχουν κόψει σχεδόν εντελώς το δέντρο της γης , ανεβαίνουν πάνω και κάνουν ένα σωρό σκανταλιές. Στη Μακεδονία υπήρχε η πεποίθηση πως αν συναντήσεις καλικάντζαρο, θα σου κλέψει τη μιλιά. Μένουν μέχρι την ημέρα των Φώτων , οπότε και ο παπάς βγαίνει με την αγιαστούρα του να αγιάσει κόσμο, σπίτια και ύδατα. Οι καλικάντζαροι μιας και απεχθάνονται τον αγιασμό (και το νερό γενικότερα) επιστρέφουν κάτω στο δέντρο τους, το οποίο έχει δέσει τον κορμό του και είναι γερό σαν πρώτα. Ξαναρχίζουν λοιπόν το κόψιμό του μέχρι την επόμενη παραμονή Χριστουγέννων που θα το ξαναφήσουν , για να ανεβούν πάνω.
                 
Διαβάσαμε λοιπόν το κείμενο, που είναι πολύ εύθυμο μα και ευαίσθητο ταυτόχρονα. Όλα τα παιδιά διασκέδασαν με την ιστορία και συγκινήθηκαν με το τέλος. Ο Τραγοπόδης , ο ήρωας καλικάντζαρος , αποδείχτηκε πιο καλός απ'ό,τι οι παραδόσεις θέλουν τους καλικάντζαρους!
Μετά την ανάγνωση του κειμένου , που είναι αρκετά μεγάλο , αλλά δεν κουράζει, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά του Τραγοπόδη και τον περιγράψαμε. Δώσαμε πολλά επίθετα, όπως τριχωτός, άσχημος, κόντός κτλ., και βρήκαμε και πολλά άλλα που θα τα χρησιμοποιήσουμε στις επαναληπτικές μας ασκήσεις.

Εικόνα από τα παιδικά.

Ο χρόνος μας πίεζε και δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλες τις δραστηριότητες που θέλαμε κι έτσι μείναμε σε αυτά. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Δραματοποίηση του διαλόγου του κειμένου
  • Ζωγραφική παρέας καλικαντζάρων (από το ανθολόγιο)
  • Ακρόαση του μαγευτικού παραμυθιού Αγέλαστη πολιτεία. 
  • Αναζήτηση εικόνων, πληροφοριών και ιστοριών σχετικών με τους καλικάντζαρους στο διαδίκτυο.
Για τα Χριστούγεννα δεν ετοίμασα πολλές ασκήσεις , γιατί πλέον πιστεύω πως όπως κι εμείς έτσι και τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν και να περάσουν όμορφα. Όλες οι ασκήσεις είναι επαναληπτικές σε όσα συναντήσαμε ως τώρα και έχουν γιορτινή διάθεση. 
Update 18.9.21: Χρησιμοποιούμε αυτές τις ασκήσεις για εξάσκηση στην τάξη τις ημέρες πριν τις γιορτές ή τις ημέρες που επιστρέφουμε από αυτές. Για τις ημέρες των διακοπων δε δίνουμε τίποτα! 😊😉

Επαναληπτικές ασκήσεις Χριστουγέννων

5 σχόλια:

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!