Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πόπο!Κόσμος που περνά!(3)

Σήμερα κάναμε το τελευταίο κείμενο της 12ης ενότητας , "Ο δικός μας Αϊ-Βασίλης". Τις ασκήσεις του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών δεν τις κάναμε γιατί δε θέλω να μπω βιαστικά να κάνω όσα μπορώ χωρίς να δώσω τη δέουσα σημασία.
Διαβάσαμε το κείμενο και το επεξεργαστήκαμε απαντώντας στις ερωτήσεις. Γνωρίσαμε το δικό μας Αγιο Βασίλη μέσα από πληροφορίες του κειμένου, των στίχων από τα κάλαντα και διάφορες πληροφορίες που έδωσα εγώ, μιλώντας λίγο για τη ζωή και το έργο του.
Βρήκαμε και την Καισαρεία στο χάρτη.
Συγκρίναμε τα πορτραίτα του Santa Claus  και του Αγιου Βασίλη χρησιμοποιώντας πληθώρα επιθέτων , και αν και η φυσιογνωμία του Αγιου Βασιλείου δεν είναι τόσο κοντά στα παιδικά μάτια, τα παιδιά φάνηκαν να αποδέχονται πως και ο δικός μας αγιος έχει τα προσόντα του και αν χάνει λίγο στην εμφάνιση , κερδίζει πολύ χάρη στο έργο του.


Δεν μπήκα στη διαδικασία να αναλύσω τι είναι αλήθεια και τι όχι όσον αφορά στην ιστορία του Αγιου Βασίλη. Είπα στα παιδιά πώς όπως κι αν τον φανταζόμαστε , ο Αγιος Βασίλης μετρά για το έργο του και όσα προσφέρει (όχι μόνο δώρα) και όχι για την εμφάνισή του.
Στη συνέχεια μιλήσαμε λίγο για τους 3 Ιεράρχες. Δώσαμε τα ονόματά τους και την ημέρα της γιορτής των τριών.
Τέλος , μιλήσαμε για το σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που υποδεικνύει το κείμενο: το νέφος. Ζώντας σε χωριό, πολλά παιδιά δεν ήξεραν τη λέξη. Βλέποντας όμως φωτογραφίες και εξηγώντας από πού προκύπτει το πρόβλημα , γρήγορα μπορέσαμε να βρούμε κάποιες λύσεις σε αυτό.
Για το τέλος άφησα το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Ο δικός μας Αϊ-Βασίλης" σε αφηγηση της Αργυρής Βασιλάκη.
Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Παρουσίαση
Εδώ από Drive. 



ποπο κόσμος που περνά! from Ioanna Chats

Είτε είναι κάποιος θρήσκος είτε όχι , κάποιες αξίες είναι παναθρώπινες και είναι καλό τα παιδιά να τις γνωρίσουν και να τις συζητήσουν. Αλλωστε η ουσία του Αγιου Βασίλη είναι αυτή της προσφοράς και αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε.

3 σχόλια:

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!