Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

3 Δεκεμβρίου , Παγκόμια ημέρα Αμεα

Στο πρώτο δίωρο σήμερα ήμασταν φιλοξενούμενοι στην Α΄τάξη , όπου η κυρία Ελένη, η δασκάλα ειδικής αγωγής του  σχολείου μας , μας μίλησε για τα άτομα με αναπηρία.

Αρχικά μας έδειξε τα διάφορα είδη αναπηρίας που μπορεί να έχει κάποιος (κινητική, κώφωση, αλαλία, σύνδομο down, αυτισμός κ.α.).
Μας έδειξε πεζοδρόμια και διαβάσεις για τους τυφλούς και μας εξήγησε για ποιο λόγο υπάρχουν. Μετά μας μοίρασε φυλλάδια με το σύστημα της γραφής Μπράιγ.
Τα παιδιά μπόρεσαν να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να διαβάσεις με αυτό τον τρόπο, αλλά και πόσο σπουδαίο είναι για κάποιον τυφλό να μπορεί να διαβασει.
 

Eπειτα μας έδειξε ένα ποίημα στη νοηματική γλώσσα, τη γλώσσα των κωφών. Μας έμαθε και τις λέξεις καλημέρα και καληνύχτα.

Συνεχίσαμε με άλλα είδη αναπηρίας και συγκεκριμένα μιλήσαμε για τον αυτισμό.


Αφού μας εξήγησε κάποια πράγματα η κυρία Ελένη μας έδειξε το παρακάτω βίντεο, που προσωπικά θεωρώ πως εκφράζει την πραγματικότητα κάποιου που ζει με έναν αυτιστικό. Το βίντεο έιναι στα γαλλικά , αλλά έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Στη συνέχεια μας διάβασε μια ιστορία  για ένα παιδί με αυτισμό και πάνω σε αυτά που διαβάσαμε κάναμε 2 -3 παιχνιδοασκήσεις.


Για το τέλος άφησε την κινητική αναπηρία. Στα βίντεο που μας έδειξε θαυμάσαμε τη δύναμη των ανθρωπων να δημιουργήσουν χωρίς να αφήνουν την αναπηρία τους να είναι ανασταλτικός παραγοντας.

 
 
Mε τα παιδιά συμφωνήσαμε πως οποιοδήποτε είδος αναπηρίας κι αν έχει κάποιος δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε , αλλά ούτε και να λυπόμαστε. Πρέπει να προσπαθούμε να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους. Επίσης , η αναπηρία δεν είναι αρρώστια. Δεν μπορείς να την κολλήσεις, άρα δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τα άτομα με αναπηρία.
 
 
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους αγκαλιάσουμε. Ένα αγαπημένο μου βίντεο, που δεν πρόλαβα να δείξω στα παιδιά.
                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!