Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δώσε την αγάπη, Ανθολόγιο


Με αφορμή την αυριανή μας ανταλλαγή δώρων, τον κρυφό Αγιο Βασίλη όπως την ονομάσαμε, αποφάσισα να κάνουμε το κείμενο "Δώσε την αγάπη" της Αγγελικής Βαρελλά.
Την Αγγελική Βαρελλά την είδαμε και χθες στο απόσπασμα του βιβλίου μας "Ο δικός μας Αγιος Βασίλης" και έτσι ήταν μια ακόμη αφορμή , ώστε να τη γνωρίσουμε και λίγο.

Αρχικά διάβασα εγώ το κείμενο και μετά τα παιδιά ζήτησαν να το διαβάσουν μόνα τους και τα ίδια. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια τάξη ενός διαπολιτισμικού σχολείου στο οποίο έρχονται 2 νέοι μαθητές από την Πολωνία. Λιγο πριν τα Χριστούγεννα η δασκάλα προτείνει να γιορτάσουν τον άγιο της φιλίας κάνοντας μια ανταλλαγή δώρων. Εκεί ο πρωταγωνιστής μας, ο Μάνος, θα έρθει αντιμέτωπος με την αδιαφορία που έδειξε στο διπλανό του νεοαφιχθέντα Γιάννους από την Πολωνία και θα πάρει ένα πολύτιμο μάθημα.
Συνεχίσαμε εντοπίζοντας  και υπογραμμίζοντας σημαντικά σημεία της ιστορίας και φτιάχνοντας μια μικρή περίληψη (προφορικά).
Στη συνέχεια απαντήσαμε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να αισθάνονταν οι ήρωες της ιστορίας μας. Προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές τους , αλλά και να βρούμε τρόπους επανόρθωσης.
Συνεχίσαμε απαντώντας και στις ερωτήσεις του βιβλίου. Κάναμε και την 3η δραστηριότητα συμπληρώνοντας τα λόγια του Γιάννους στο μήλο του βιβλίου , που φυσικά το χρωματίσαμε κιόλας!


Έπειτα, στολίσαμε κάποιες λέξεις του κειμένου με μαγικές λέξεις (επίθετα). Εγώ έδωσα τα ουσιαστικά και τα παιδιά μόνα τους βρήκαν τα επίθετα. Το λεξιλόγιό τους απίθανο σε αυτή τη δραστηριότητα!
Πρώτη λέξη η λέξη φίλος.
 Βάλαμε κάθε μαγική λέξη σε ένα συννεφάκι και τη χρωματίσαμε.



Δεύτερη η λέξη μήλο. Εδώ πραγματικά έπρεπε να αναγκαστούμε να σταματήσουμε καθώς τελείωσε ο χώρος και στον πίνακα και στα τετράδια!!!




 Και αφού παίξαμε με 2 λέξεις όλοι μαζί, αποφάσισα να μετατρέψω το παιχνίδι μας σε διαγωνισμό ανάμεσα στις ομάδες. Οι κανόνες ήταν πως έπρεπε τα επίθετα να είναι ταιριαστά, έπρεπε όλοι να γράφουν και να προτείνουν κι έπρεπε να μιλάμε πολύ χαμηλόφωνα για να μη μας ακούσουν οι αντίπαλοί μας. Αν κάποια λέξη την άκουγαν , μπορούσαν ελεύθερα να την πάρουν!
Έδωσα τη λέξη γιορτή.
 Πρώτη φορά μια ομαδική εργασία έγινε σε τόση ησυχία. Παγκόσμιο ρεκόρ νομίζω!
Η νικήτρια ομάδα βρήκε 10 επίθετα και κέρδισε μια καραμελίτσα! Φυσικά οι υπόλοιπες ομάδες πήραν τη 2η θέση , γιατί αν και δεν είχαν τα περισσότερα επίθετα , είχαν επίθετα εξαιρετικά ταιριαστά και όμορφα!

Μετά από αυτό μπήκαμε να δούμε την Αγγελική Βαρελλά που τη θυμόμασταν από το χθεσινό απόσπασμα.

Τέλος , ακούσαμε το πολύ ταιριαστό για το συγκεκριμένο απόσπασμα τραγούδι "Δώσε την αγάπη", που μου το έδωσε και πάλι η αγαπημένη Υακίνθη πριν χρόνια. Και πάλι δεν το βρήκα κι έτσι το ανέβασα εγώ. Είναι ένα πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που τα παιδιά θέλησαν να το ακούσουν πολλές φορές!

3 σχόλια:

  1. Θα το κάνουμε το κειμενάκι!!!Υπέροχο!!!Γιούπι!!Επίκαιρο για εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να θυμηθώ που τα είχα βρει όλα αυτά τα τραγούδια τότε...
    Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχαμε περάσει τέλεια εκείνα τα Χριστούγεννα!
    Χρόνια Πολλά Ιωάννα μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρονια πολλά Υακίνθη μου! Από τα καλύτερα Χριστούγεννα στο σχολείο ήταν!!! Και τα τραγούδια σου τα κάνω κάθε χρόνο! Είναι πολύ ωραια και ασυνηθιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!