Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στον κόσμο (1)-Ολλανδία

Κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Νικολάου κάνω στην τάξη μου ένα αφιέρωμα στα ολλανδικά έθιμα της περιόδου αυτής. Η Ολλανδία είναι η 2η πατρίδα μου , καθώς η μανούλα μου είναι Ολλανδέζα, και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις παραδόσεις.
Φέτος αποφάσισα να επεκτείνω τη δραστηριότητα γνωρίζοντας με τους μαθητές μου τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις κι άλλων χωρών. Ψάχνοντας διαπίστωσα πως στο εξωτερικό είναι μια πολύ δημοφιλής δραστηριότητα για την περίοδο αυτή. Βρήκα πολλές ιδέες και τις εμπλούτισα με κάποιες δικές μου.

Τελειώνοντας με την 8η ενότητα της γλώσσας , όπου τα παιδιά είχαν πάει ταξίδι στη Χωχαρούπα ενημέρωσα τα παιδιά πως κι εμείς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα ταξίδι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν! Τους είπα μάλιστα πως θα ταξιδέψουμε με το αεροπλάνο και καθίσαμε να σκεφτούμε τι θα χρειαζόμασταν.

Βαλίτσα
Το πρώτο που φτιάξαμε ήταν μια βαλίτσα.
Πήραμε ένα κομμάτι κανσόν χαρτόνι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από 2 Α4 και το διπλώσαμε στη μέση.
Φτιάξαμε 2 χερούλια άπό κανσόν πάλι , μόνο που τα βάψαμε ριγέ με διάφορα χρώματα.

Στη συνέχεια κολλήσαμε τα χερούλια στις δυο μεριές της βαλίτσας μας. Κολλήσαμε και ένα γκι για να ομορφύνουμε τη βαλιτσούλα μας.



Έτοιμες οι βαλίτσες μας. Σειρά είχε το διαβατήριο.

Το διαβατήριο
Την ιδέα τη βρήκα εδώ. Την προσάρμοσα στα ελληνικά και στα δικά μας δεδομένα. Εκτύπωσα για κάθε παιδί το έγγραφο διαβατήριο και από μια μικρή φωτογραφία για το καθένα.
Κόψαμε και κολλήσαμε τη φωτογραφία μας και γράψαμε τα στοιχεία μας πάνω.



Στη συνέχεια διπλώσαμε στη μέση.

Και μετά ξανά στη μέση , ώστε να γίνει βιβλιαράκι.

Έτσι ετοιμάστηκε και το διαβατήριό μας.

Πρώτο ταξίδι -Ολλανδία

Φυσικά πρώτος μας προορισμός ήταν η Ολλανδία, αφού εκτός του ότι γνωρίζω πολλά για τις εκεί παραδόσεις , η ημερομηνία (5 Δεκεμβρίου) είναι πολύ σημαντική ημερομηνία στην Ολλανδία (τόσο για τα μικρά όσο και τα μεγαααααλα παιδιά).
Ετοιμαστήκαμε λοιπόν να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο μας.
Ελέγξαμε αν έχουμε μαζί μας τη βαλίτσα μας...


και το διαβατήριο.
Βάλαμε ζώνες και απογειωθήκαμε!
Από τα 19 μου παιδιά μόνο τα 3 είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο έτσι προσπάθησα να το κάνω όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται!
Μετά από λίγο φτάσαμε στην Ολλανδία και άρχισε η προσγείωση.
Φυσικά επέλεξα κάποια κομμάτια και δεν το παρακολουθήσαμε όλο!

Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και εξερευνήσαμε αυτή την υπέροχη χώρα (είμαι πολύ αντικειμένική , το ξέρω!!!).
Τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο (παρότι μεγάλο σχετικά) με πραγματικό ενδιαφέρον, μου έκανε εντύπωση!
Αφού είδαμε τη χώρα , ψάξαμε να δούμε τι έθμα έχουν αυτές τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Μέσα στην παρουσίαση έχω όλα όσα χρειάζονται. Ακολουθούν τα βίντεο που έδειξα στα παιδιά.

Το παρακάτω βίντεο έχει χαρακτηριστικές εικόνες του Sinterklaas , του Αγίου Νικολάου , του αγαπημένου αγίου των παιδιών της Ολλανδίας καθώς είναι ο αντίστοιχος Αγιος Βασίλης. Τα πρώτα 4 λεπτά αρκούν. Οι βοηθοί του Sinterklaas  είναι οι zwarte piet, μαύροι σκανταλιάρηδες βοηθοί  (παλιότερα λεγόταν πως ήταν δούλοι που ο άγιος είχε σαν βοηθούς, πλέον είναι μαύροι από τις καμινάδες που κατεβαίνουν για τα δώρα- θεώρησαν πλέον λίγο ρατσιστικό το μέχρι πρότινος θρύλο) 

Ο Sinterklaas καταφθάνει στην Ολλανδία από την Ισπανία στα τέλη του Νοέμβρη. Εκείνη η μέρα είναι γιορτή στην Ολλανδία και όλοι μαζεύονται στην εκάστοτε πόλη που θα φτάσει με το καράβι του. Από το παρακάτω βίντεο έδειξα τα παρακάτω κομμάτια: 12:50 -14:10 και 22:15 ως 26:40.



Χαιρετήσαμε κι εμείς τον  Sinterklaas με τους zwarte piet.

Το τραγούδι που λένε τα παιδιά όταν βάζουν το παπούτσι τους με ένα καρότο , ένα μήλο , μια πατάτα για το άλογο του Αγίου περιμένοντας τις λιχουδιές που θα τους φέρει.

Αφού είδαμε όλα τα έθιμα αυτών των ημερών είδαμε και τις λιχουδιές που ετοιμάζουν οι Ολλανδοί. Φυσικά η κυρία είχε μια λιχουδιά και για τα δικά της ζουζούνια.

Peppernoten
 Μικρά μπισκοτάκια συνδεδεμένα με τους βοηθούς του Αγιου , αφού τα πετάνε στα παιδιά μαζί με καραμέλες. Δοκιμάσαμε κι εμείς! Είναι πανεύκολα και πολύ νόστιμα , από τα 200 που έφτιαξα δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!



Μετά από τις λιχουδιές που είδαμε και δοκιμάσαμε ήταν καιρός να δουλέψουμε και λίγο. Πρώτα βρήκαμε στο χάρτη, που βάλαμε στη  βαλίτσα μας, την Ολλανδία. Θαυμάσαμε πόσο μικρούλα φαίνεται! Στη συνέχεια κολλήσαμε το αυτοκόλλητο της Ολλανδίας στο διαβατήριό μας.
Μετά φτιάξαμε μια αναμνηστική αφίσα από όλα όσα είδαμε στην Ολλανδία.




 Για την ευχή μπήκαμε στο google μεταφραση και πιεσαμε το ηχητικό κουμπί. Επειδή όμως δεν ακουγόταν καλά το είπα ξανά εγώ στα παιδιά μέχρι που μάθαμε τα καλά Χριστούγεννα και στα ολλανδικά!
Όταν τελειώσαμε και με την αφίσα , βάλαμε όλα τα πράγματα στη βαλίτσα μας: το χάρτη, την αφίσα, το εισιτήριο, τα διαβατήρια. Κολλήσαμε και το αυτοκόλλητο της Ολλανδίας στη βαλίτσα μας.

Για το τέλος αφήσαμε μια κατασκευή σχετική με τα όσα μάθαμε για τα έθιμα στην Ολλανδία. Φτιάξαμε το παπούτσι που αφήνουν τα παιδιά για τον Αγιο.



Κι επειδή ο Sinterklaas σήμερα είναι πολύ απασχολημένος πηγαίνοντας τα δώρα σε όλα τα παιδιά της Ολλανδίας , βάλαμε μόνοι μας μερικές λιχουδιές μέσα!



Το παπούτσι από εδω. 

Παρουσίαση

Εδώ από drive.



χριστούγεννα στον κόσμο ολλανδια from Ioanna Chats

Αυτοκόλλητα βαλίτσας , διαβατηρίου


διαβατηριο from Ioanna Chats

Εισιτήρια

εισιτήρια , ολλανδία from Ioanna Chats

Αφίσα - Ολλανδία

ολλανδία, αφίσα from Ioanna Chats

Χάρτης ταξιδιού


χαρτης ταξιδιου from Ioanna Chats

Τις βαλίτσες και τα διαβατήρια τα φτιάξαμε τις προηγούμενες μέρες. Το ταξίδι ήταν σήμερα. Μας πήρε περίπου 2 ώρες και ένα τεταρτο , περίπου όσο κάνεις για να φτάσεις στην Ολλανδία με το αεροπλάνο!

 Η συνταγή για τα peppernoten:
Για 100 μπισκοτάκια (που δε φτάνουν με τίποτα):
40γρ. μαργαρίνη
50γρ. μαύρη ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλ. από το παρακάτω μιγμα ( 1 κουτ. γλ. τζίντζερ, ι κουτ. γλ. κανέλα, 1/2 κουτ.γλ. γαρίγαλο τριμμένο, 1/4 μοσχοκάρυδο- λέγεται μίγμα speculaas, τα ανακατεύω όλα μαζί και χρησιμοποιώ ένα κουταλάκι)
100γρ. φαρίνα
2 κουτ. σουπ. γάλα

Χτυπώ τη ζάχαρη και το αλάτι με το βούτυρο (εγώ τα ανακατεύω με το χέρι με ένα πιρούνι). Ρίχνω το μισό αλεύρι και τη μια κουταλιά γάλα. Ζυμώνω και ρίχνω το υπολοιπο αλεύρι και το γάλα (αν χρειάζεται το γάλα). Όσο ζυμώνω τόσο πιο ομοιγενές γίνεται το ζυμάρι. Αφήνω ένα μισάωρο να πάρει τα αρώματα το ζυμάρι μου κι έπειτα πλάθω σε πολύ μικρά μπαλάκια που τα πατώ ελαφρά από πάνω.

Τα βάζω σε ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήνω στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Μην τα αφήσετε παραπάνω γιατί καίγονται.


Χριστούγεννα στον κόσμο (2) - Βέλγιο

Χριστούγεννα στον κόσμο, Μεξικό

13 σχόλια:

  1. Φοβερές οι ιδέες σου, Ιωάννα μου, και απίστευτη όρεξη για δουλειά! Και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαγικά γευστικά χριστουγεννιάτικα ταξίδια!!!!!
    τυχερούληδες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ κορίτσια μας γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο μα πόσο Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α βρε Ιωάννα!!!!!!!!! μέχρι και αυτοκόλλητα βαλίτσας??? εεεε, δεν παίζεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίστευτη οργάνωση!! Συγχαρητηρία για τις καταπληκτικές ιδέες!! Κάτι τέτοια βλέπω και θα ήθελα να πήγαινα ξανά δημοτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τάξη αστεράτη με αστέρι δασκάλα. Συγχαρητήρια από την Πάτρα. Σας παρακολουθούμε συχνά. Φοβερές ιδέες.
    Με την ευκαιρία ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ειστε καλά κορίτσια! ευχαριστω! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ταξίδι που κάνατε με μάγεψε!!!! ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά, ΜΠΡΑΒΟ και στη δασκάλα τους!!!!!!!!! Δεν κάνετε και κανένα ταξιδάκι στην Αθήνα να σας απολαύσουμε; Συγχαρητήρια και πάλι-ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!