Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στον κόσμο, Σουηδία

Εκμεταλλευόμενη την ημερομηνία της Παρασκευής (13.12) και τη γιορτή που έχουν στη Σουηδία αυτή την ημέρα αποφάσισα το 4ο ταξίδι της τάξης μας να είναι σε αυτή την πανέμορφη χώρα, που πρέπει οπωσδήποτε κάποτε να επισκεφτώ.
Πολύτιμη βοηθός μου σε όλη την προετοιμασία και την έρευνα η θεία μου Χριστίνα , που είναι Σουηδέζα (ναι, το σόι μου είναι διεθνές και το λατρεύω!).

Ξεκινήσαμε πρωί πρωί και μια από τις πρώτες πληροφορίες που έδωσα στα παιδιά ήταν πως στη Σουηδία το χειμώνα ξημερώνει πολύ αργά (γύρω στις 9:30 και νυχτώνει πολύ νωρίς (περίπου στις 14:00). Πήραμε λοιπόν το αεροπλάνο μας και φτάσαμε σε μια χιονισμένη Σουηδία!
Kαθίσαμε να δούμε πώς είναι αυτή η όμορφη χώρα. θαυμάσαμε τα ειδυλλιακά τοπία , την αρχιτεκτονική και τις πόλεις τους.
Δε θα μπορούσα βέβαια να μη δείξω το υπέροχο βόρειο σέλας που είναι ορατό από κάποια μέρη της Σουηδίας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν!Ανέφερα βέβαια ότι η συγκεκριμένη λήψη δεν είναι σε πραγματικό χρόνο , αλλά σε γρήγορη κίνηση.Τα χρώματα στον ουρανό αλλάζουν όπως κινούνται και τα σύννεφα όταν έχει λίγο αέρα.
Αφού εντυπωσιαστήκαμε με τη χώρα ήρθε ο καιρός να δούμε τι γινόταν στη Σουηδία το συγκεκριμένο πρωινό.
Μάθαμε την ιστορία της Σαντα Λουσία και πώς γιορτάζουν οι Σουηδοί αυτή την ημέρα.
Από πολύ πρωί (στις 6 περίπου) κάποια επιλεγμένα κορίτσια ντύνονται Σαντα Λουσία φορώντας ένα μακρύ, άσπρο φόρεμα με κόκκινη ζώνη και στο κεφάλι ένα στεφάνι με κεριά.


Στις οικογένειες ένα κορίτσι αφού ντυθεί ετοιμάζει ένα δίσκο με τα παραδοσιακά τσουρεκάκια της Σαντα Λουσίας και τα σερβίρει μαζί με καφέ στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 Τα αγόρια ντύνονται αγόρια των αστεριών (και κάποια pepparkakor και tomte).Όλοι μαζί ξεκινούν για το σχολείο, την εκκλησία ή όπου έχουν ορίσει για κάποια εκδήλωση.


Είδαμε και τα μπισκότα που φτιάχνουν αυτές τις μέρες στη Σουηδία , τα pepparkakor. Ήμασταν μάλιστα και πολύ τυχεροί , καθώς η θεία μου και η αδερφή μου μας τα πρόσφεραν από το κέντρο ξένων γλωσσών Chatsikou -Skoglund.
Μας άρεσαν πάρα πολύ!!!

Συνεχίσαμε γνωρίζοντας κι άλλα έθιμα.
Πρώτα είδαμε το έθιμο με τα 4 κεριά. Για 4 κυριακές πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί κάθε Κυριακή , ώσπου την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα είναι αναμμένα και τα 4.

Την προπαραμονή Χριστουγέννων στη Σουηδία είναι μέρα προετοιμασίας. Ετοιμάζουν το γεύμα της παραμονής που είναι εξαιρετικά πλούσιο!



Η αλήθεια είναι πως ό,τι έχω δοκιμάσει ως τώρα είναι πολύ νόστιμο!

Την ίδια μέρα στολίζουν και το δέντρο τους με πολλά παραδοσιακά στολίδια φτιαγμένα από άχυρο (παλιότερα ήταν χειροποίητα , πλέον από το εμπόριο)




Την παραμονή πολλοί επισκέπτονται την εκκλησία και μετά ακολουθεί το πλούσιο γεύμα που ετοίμασαν την προηγούμενη.
Μετά το φαγητό ακολουθεί πληθώρα χειροποιητων γλυκών (όσοι έχετε πάει σε γνωστό σουηδικό καταστημα , κάτι θα έχετε δοκιμάσει!) και το παραδοσιακό Risgryngrot , ένα είδος ρυζόγαλου (φανταζομαι) με ένα αμύγδαλο μέσα. Σε κάποιες περιοχές λένε πως όποιος βρει το αμύγδαλο την επόμενη χρονιά θα παντρευτεί. Σε άλλες λένε ότι θα έχει καλή χρονιά.

Μετά από όλο αυτό το γλέντι φαγητού και ποτού ακολουθεί η σειρά του Τόμτε. Οι πληροφορίες εδώ είναι αρκετά συγκεχυμένες κι επέλεξα να δώσω στα παιδιά αυτές που θα τους άρεσαν περισσότερο. Το άσχημο είναι ότι σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά τους έθιμα και να δανείζονται αυτά του εμπορίου (Santa Claus). Εγώ επέλεξα να δείξω αυτά που ίσχυαν στη Σουηδία είτε εφαρμόζονται πια είτε όχι.

Ο Τόμτε.
Ο Τόμτε δεν είχε σχέση μετα Χριστούγεννα. Ήταν το ξωτικό του σπιτιού που έμενε κάτω από το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού ή του αχυρώνα με τη γίδα του. Ήταν κακότροπος , μα ιδιαιτερα εργατικός!




Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι φέρνει τα δώρα μαζί με την κατσίκα του. Από τις πληροφορίες που βρήκα είδα πως σε κάποιες περιοχές μετα το γεύμα κάποιος από την παρέα ντύνεται Τόμτε και μοιράζει τα δώρα μαζί με μικρά στιχάκια.



Στη συνέχεια ευχηθήκαμε God Jul (Καλά Χριστούγεννα) και γεμίσαμε τη βαλίτσα μας με αναμνηστικά από αυτή τη χώρα.
                Την εντοπίσαμε στο χάρτη μας...

 και ζωγραφίσαμε τη σημαία και κάποια από τα αξιοθέτα.

 Το βόρειο σέλας και οι τάρανδοι είχαν την τιμητική τους!

 Τα ξύλινα σπιτάκια τους μας άρεσαν πολύ!
 Γράψαμε και για τα έθιμα που μας άρεσαν (η Σαντα Λουσία βέβαιά ήταν η επιλογή των παιδιών), καθώς και τα φαγητά που ετοιμάζουν.
 Εδώ τα μπισκότα και τα τσουρεκάκια ήταν η προτίμηση των παιδιών , μαζί με το τεράστιο ζαμπόν!
 
Και αφού η μέρα ήταν η σωστή αποφασίσαμε να γίνουμε κι εμείς Σαντα Λουσίες και αγόρια των αστεριών.

Πρώτα φτιάξαμε τις "στολές"μας. Τα κορίτσια μια κορώνα και τα αγόρια το καπέλο και το ραβδί.
Κόψαμε αστεράκια από χρυσόχαρτο ...
 διπλώσαμε μια Α3 σε κώνο και κολλήσαμε 3 αστερια...
 ετοιμάσαμε το ραβδί μας με ένα κομμάτι χαρτόνι και 2 αστεράκια ...
 Έτοιμα τα αγόρια των αστεριών!

Τα κορίτσια φτιάξαμε πρώτα τα κεράκια της κορώνας μας.
Κόψαμε τις φλόγες σε κίτρινο και πορτοκαλί χαρτόνι και τις κολλήσαμε. Έπειτα διπλώσαμε μια Α4 2 φορές να σχηματιστούν 4 κομμάτια, τα κόψαμε και τυλίξαμε σε ρολά για τα κεριά.
 Κολλήσαμε μέσα τις φλόγες.
 Τέλος, κολλήσαμε τα κεριά γύρω στο στεφάνι που φτιάξαμε από μια λωρίδα γυαλιστερό πράσινο χαρτόνι.

Όλα τα παιδιά ήταν έτοιμα!

Για να ολοκληρωθεί το έθιμο κάναμε και μια πομπή περνώντας να ευχηθούμε καλά Χριστούγεννα  να κεράσουμε pepparkakor στις ταξεις.

                    Στο διευθυντή μας.


 Με την αγαπημένη μας κυρία Γεωργία του κυλικείου.

Περάσαμε πολύ όμορφα και σε αυτό το ταξίδι!

Συνταγή για τα Pepparkakor
Υλικά
3 και 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking soda
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1κουτ. γλυκού τζίντζερ
1 κουτ. γλυκού κακουλέ (καρδαμωμο)
1 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα ασπρη ζάχαρη
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτ. σούπας μελάσα

Εκτελεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το baking soda. Σε ένα αλλο μπολ χτυπάμε τη μαργαρίνη με την άσπρη και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να γίνουν απαλά και αφρατα. Ρίχνουμε το αυγό και τη μελάσα και χτυπάμε να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε δόσεις το μίγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά και πλάθουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ψυγείο το λιγότερο για μια ώρα (καλύτερα όλο το βράδυ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά τα ταψιά μας. Βγάζοντας ένα ένα τα κομμάτια από το ψυγείο (δε θέλουμε να ζεσταθεί η ζύμη) ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια πάχους 3-4 χιλιοστών (πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά). Κόβουμε με κουπ πατ διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε στο ταψί με κάποια απόσταση ( 2 πόντους) μεταξύ τους. Ψήνουμε όταν ο φούρνος είναι έτοιμος για 5 λεπτά. Συνεχίζουμε με το επόμενο κομμάτι. Όταν ψηθούν αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων που κλείνει καλά.

Καλή επιτυχία!!!

Παρουσίαση
Εδώ από drive.



εισιτήρια , σουηδία from Ioanna Chats

Αυτοκόλλητα βαλίτσας, διαβατηρίου


σουηδία from Ioanna Chats

Πατρόν για τα αστεράκια

5 σχόλια:

  1. μαγικό και αυτό το ταξίδι σας !!!!!
    αποθηκεύω ανελλιπώς !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Ιωάννα!
    Για άλλη μια φορά θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σου. Μήπως σου είναι εύκολο να μας ετοιμάσεις μερικά ταξίδια ακόμα; Στο διαβατήριο, που έφτιαξες, έχει χώρο για 10 ταξίδια ταξίδια. Στο site η δευτέρα στον αέρα έχει άλλα δύο(Αγγλία, Γαλλία). Έχω την ευχέρεια για μερικά ακόμα αλλά δεν έχω τη δυνατότητα. Θα μπορούσες να με βοηθήσεις, σε παρακαλώ; Αν αποφασίσεις να μας χαρίσεις μερικά ταξίδια ακόμη θα πρότεινα Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Αυστραλία. Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα έχω στο στο πρόγραμμα κάποια στιγμή να συμπληρώσω τα ταξίδια , αλλα αυτο δε θα γίνει φέτος μιας και το πρόγραμμά μου είναι πολύ γεμάτο. Σε ευχαριστω για τα ομορφα λόγια σου όμως και για τις προτάσεις σου!

      Διαγραφή
    2. Δεν πειράζει. Ελπίζω του χρόνου - να΄μαστε καλά - να μας δώσεις αυτή τη χαρά.

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!