Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αλληλογραφώ (2)

Το είπαμε και το κάναμε! Αυτή τη βδομάδα ασχοληθήκαμε πολύ με την αλληλογραφία , κλασική και ηλεκτρονική.

Γράψαμε γράμματα σε νέους φίλους και τα στείλαμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: Λέρος, Κέρκυρα, Παραλίμνη οι πρώτοι αποδέκτες μας.
Επιλέξαμε τυχαία ένα όνομα από το καλαθάκι και γράψαμε ένα γράμμα λέγοντας πληροφορίες για εμάς: το όνομά μας, τον τόπο μας , την ηλικία και τα ενδιαφέροντά μας.

Πρώτα γράψαμε το γράμμα στο τετράδιό
μας και μετά με ωραία γράμματα σε κόλλες αλληλογραφίας που βρήκα στο google.






Όταν τελειώσαμε με αυτό, γράψαμε και τους φακέλους μας. Με τις/τους συναδελφους αποφασίσαμε να τα στείλουμε ομαδικά σε ένα φάκελο (τόσο για οικονομία όσο και για να μη χαθεί κάποιο γράμμα).






Επίσης ανταλλάξαμε και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το Β2 του 6ου Δ.Σ. Κερατσινίου και τη Β' ταξη του 26ου κ 29ου Δ. Αχαρνών.





Παράλληλα δουλέψαμε και την ενότητα στο βιβλίο. Μιλήσαμε για τα μηνυματα του ηλ. ταχυδρομείου, βρήκαμε τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με την κλασική αλληλογραφία και γνωρίσαμε τα στοιχεία τους (παραλήπτης, θέμα, κείμενο).

Το ρήμα έχω το γνωρίζουμε πολύ καλά , αλλά το δουλέψαμε και πάλι φτιάχνοντας προτάσεις με αυτό.

Γνωρίσαμε και τις λέξεις άλλων γλωσσών που χρησιμοποιουμε κι εμείς και προσπαθήσαμε να δώσουμε έστω και περιφραστικά μια ελληνική ορολογία. Το απίθανο ήταν στη λέξη γουοκμαν , στην οποία έπρεπε να φέρω κασέτα για να τους δείξω καθώς μερικά παιδιά δεν είχαν δει ποτέ τους! (πόσο μεγάλο το χάσμα!!!)

Σαν γνήσιο παιδί των δεκαετιών '80-'90 τους εξήγησα πώς το χρησιμοποιούσαμε και το παρομοίασα με το σύγχρονο MP3player και το  ipod.

Παρατηρήσαμε ακόμη πως αυτές οι λέξεις δεν κλίνονται και πολλά παιδιά θυμήθηκαν (από την ενότητα 3)πως οι ελληνικές λέξεις συνήθως τελειώνουν σε φωνήεντα ή στα σύμφωνα ς και ν.

Δουλέψαμε και γνωρίσαμε τις σύνθετες λέξεις φτιάχνοντας και πολλές δικές μας. Μάλιστα ένας μαθητής μου έδωσε στο ο που ενώνει τις λέξεις το ρόλο του παπά που παντρεύει τις δυο λέξεις και τις κάνει μία!!!

Μικρή η ενότητα μα τόσο γεμάτη από όμορφες δραστηριότητες κυρίως γύρω από την επικοινωνία μας με νέους φίλους!

Ευχαριστώ όλες και όλους τους συναδέλφους, Αφροδίτη, Μαρία (Κερατσίνι), Μαρία (Αχαρνές), Ελευθερία, Χρηστος, Εφη, Μαρία (Βύρωνας), Ρούλα (Ζακυνθος) για την άψογη συνεργασία που είχαμε! Νομίζω πως όλοι κερδίσαμε πολλά!

Παρουσίαση
Εδώ από Drive.


αλληλογραφώ (2) from Ioanna Chats

Φύλλο εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!