Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Κρυφός Αϊ-Βασίλης

Κάποια μέρα 2 βδομάδες πριν , ερευνώντας και διαλέγοντας τα κειμενα που θα έκανα από το Ανθολόγιο, μου ήρθε η ιδέα για την ανταλλαγή δώρων. Μια ιδέα που πολλοί εφαρμόζουμε, αλλά προσωπικά τα τελευταία χρόνια την έχω παραλλάξει  λίγο.
Διαβάζοντας το κείμενο "Δώσε την αγάπη" , αποφάσισα να το δουλέψω στην τάξη , αλλά όχι μόνο σαν κείμενο.
Πέντε μέρες πριν κάνουμε το κείμενο (και φροντίζοντας να μεσολαβεί Σαββατοκύριακο) τα παιδιά τράβηξαν κλήρο κάποιο όνομα από αυτά της τάξης μας. Το όνομα που έτυχαν ήταν και το παιδί στο οποίο θα γινονταν κρυφός Αϊ- Βασίλης.

Για το παιδί αυτό θα έπρεπε να φτιάξουν ένα δώρο. Τους είπα πως μπορούσαν να κάνουν κάποια κατασκευή, να ζωγραφίσουν κάτι ξεχωριστό, να φτιάξουν ένα ποίημα , ένα παραμύθι ή ένα τραγούδι. Ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να αποφασίσει!
Δυο σημαντικοί κανόνες: το κρατάμε μυστικό μέχρι την ημέρα της ανταλλαγής και πρέπει να είναι φτιαγμένο και όχι αγορασμένο!
Με τους δυο αυτούς κανόνες καταφέρνουμε και να εξαψουμε τη φαντασία και αδημονία των παιδιών , αλλά και να προστατέψουμε την τσέπη των αγαπητών γονέων που τόσα έχουν να πληρώνουν! Επίσης , κάθε παιδί μπορεί να βασιστεί στα ταλέντα του και το δώρο του να είναι κάποιο προϊόν αυτού του ταλέντου (τραγική και αμετανόητη  υπέρμαχος της πολλαπλής νοημοσύνης , τι να κάνω;;;;)!
Αφήσαμε λοιπόν τις μερες να περάσουν , κάναμε και το κείμενο "δώσε την αγάπη" που έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη και συζήτηση και η πολυαναμενόμενη μέρα έφτασε!!!

Όλες οι φατσούλες γεμάτες ανυπομονησία περίμεναν το σύνθημά μου!
Κάθε παιδάκι ερχόταν μπροστά και φώναζε το παιδί του οποίου ήταν ο κρυφός Αϊ-Βασίλης.


Η τάξη μας γέμισε χαμόγελα ικανοποίησης και χαράς! Κατασκευές , ζωγραφιές και ποιήματα ήταν τα υπέροχα δωράκια που μοίρασαν αυτοί οι διαφορετικοί Αγιοι Βασίληδες!












Φυσικά και μια αγκαλιά ήταν ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Το πιο σπουδαίο για μένα βέβαια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Μιλήσαμε για τα δώρα τα ακριβα και τα δώρα που πήραμε αυτή τη μέρα. Χαρά με τα άλλα , αλλά και χαρά με αυτά. Προσπαθήσαμε να βρούμε τι το ξεχωριστό είχαν αυτά τα δώρα. Ο γλυκός μου Μιχάλης έδωσε την απάντηση: αυτά τα δώρα είναι μοναδικά. Δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε και μόνοι μας , όπως τα άλλα. Δεν υπάρχουν πουθενά και για τον καθένα είναι ξεχωριστά!
Το έχω ξαναπεί! Με τέτοια παιδιά  το μέλλον της χώρας μας μπορεί σίγουρα να ονειρεύεται καλύτερες μέρες!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία , αγάπη και ομόνοια!

Εδώ μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ ωραίο ποιημα που έφτιαξε για την περίσταση η συνάδελφος Μαρία Χρυσικού και θέλησε να το μοιραστεί. Την ευχαριστούμε πολύ!!!!!

6 σχόλια:

  1. εκπληκτικόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο !!!!!!!!!!!!!!!!!
    καλά Χριστούγεννα γεμάτα όμορφες στιγμές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ ωραία ιδέα!!!!!Χίλια μπράβο και από εμάς!Καλές γιορτές και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!!!!! Κλαές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη ιδέα. Βοηθάει και στη σύσφιξη των σχέσεων. Θα την εφαρμόσω. Ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις ιδέες σας και μας εμπνέετε. Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!