Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πώς λέμε όχι;(5)

Σήμερα επέλεξα να κάνουμε μια μικρή επανάληψη στις αρνήσεις και να δούμε από πιο κοντά τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σημεία στίξης.

Αφού διαβάσαμε το κείμενο "Οι νότες" της σελ.66, υπογραμμίσαμε όλες τις αρνητικές εκφράσεις. Μετά φτιάξαμε κι εμείς αρνητικές προτάσεις με το μην.
Στη συνέχεια βρήκαμε όλα τα σημεία στίξης στο κείμενο και τα κυκλώσαμε.
Έπειτα ,μιλήσαμε για τους κανόνες των προτάσεων και γνωρίσαμε λίγο καλύτερα την τελεία, το κόμμα, το ερωτηματικό και το θαυμαστικό.
Είδαμε πότε τα χρησιμοποιούμε και κάναμε ασκήσεις με προτάσεις στον πίνακα (διαφάνειες 5 ως 12).

Στην τελευταία δραστηριότητα χρησιμοποιήσαμε τις σφραγίδες της στίξης. Η καταπληκτική αυτή ιδέα είναι κλεμμένη από εδώ.

Χρησιμοποιώντας φελλούς που μου έφεραν γονείς (και που μου μάζεψε και η μανούλα μου) έφτιαξα τις σφραγίδες με τα σημεία στίξης.
Αρχικά καθάρισα τους φελλούς. Μετά έκοψα από αφρώδες χαρτί τα σημεία στίξης. Για τις τελείες και τη βουλίτσα του ερωτηματικού και θαυμαστικού χρησιμοποίησα το διακορευτή. Τα υπόλοιπα τα έκανα με το χέρι (είναι λίγο λεπτοδουλειά , αλλά το αποτέλεσμα αξίζει).

Στη συνέχεια κόλλησα με σιλικόνη πάνω σε κάθε φελλό από ένα σημείο στίξης. Προσοχή στο κόμμα και στο ερωτηματικό , γιατί πρέπει να μπουν ανάποδα για να βγαίνει σωστά η σφραγίδα.






Εγώ ετοίμασα 4 σετ, ένα για κάθε ομάδα μου.

Τέλος, για να μη γλιστράνε οι φελλοί κόλλησα  (ξανά με σιλικόνη) αυτοκόλλητα αστέρια (τι άλλο για τα αστεράτα παιδάκια μου;) στο πίσω μέρος.



Για να φτιάξω τις σφραγίδες χρειάστηκε περίπου μια ώρα.

Το μελάνι (χρησιμοποίησα αυτό του πίνακα) το έριξα σε κομμάτια από σφουγγάρι και μοίρασα σε κάθε ομάδα 1-2.


Στην άσκηση τώρα. Δουλέψαμε ατομικά.
Μοίρασα στα παιδιά από μια σελίδα στον καθένα από το έγγραφο "Άσκηση με σημεία στίξης και κεφαλαία". Ιδέα που πήρα από εδώ. Κάθε παιδί διάβαζε τις προτάσεις του , διόρθωνε με μαρκαδόρο όπου έπρεπε να μπει κεφαλαίο και έβαζε με τη σφραγίδα το κατάλληλο σημείο στίξης.





Τα παιδιά το καταδιασκέδασαν! Θέλει να αφιερώσεις χρόνο , αλλά πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο οι κανόνες που μάθαμε σήμερα για τα κεφαλαία και τα σημεία στίξης εμπεδώθηκαν πολύ καλά. Συνολικά αφιέρωσα 40 λεπτά.

Ασκηση με σημεία στίξης και κεφαλαία θα τη βρείτε εδώ.




3 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ιδέα!!! Θα τις φτιάξω κι εγώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως πολύ καλή ιδέα!!! Κ καθολου δυσκολο να την πραγματοποιήσεις!!! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι ιδέες σας! Συγχαρητήρια! Προσπάθησα να κατεβάσω την άσκηση με τα σημεία στίξης αλλά είναι αρχείο άλλης ενότητας αναρτημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!