Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Με βάρκα και σωσίβιο

Το κεφάλαιο αυτό το διδαχτήκαμε πάλι σε 2 μέρες , χώρισα όμως σε 2 μέρη με βάση το κάθε νέο γράμμα. Εκανα δηλαδή τη μια μέρα το Ωω και την άλλη το Ββ.

Την πρώτη μέρα επεξεργαστήκαμε την εικόνα και προσπαθήσαμε να φανταστούμε τι να είχε συμβεί. Σαν κείμενο κάναμε μόνο τις 3 πρώτες σειρές (ως τα λόγια του Αρη). Αφού τις διαβάσαμε , εντοπίσαμε το πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα παιδιά και προτείναμε διάφορες λύσεις.

Διαβάσαμε το κείμενο (2 φορές εγώ και μια φορά μόνα τους) και εντοπίσαμε το νέο γράμμα. Το βάλαμε στο τρενάκι και στη λίμνη με τα φωνακλάδικα.
Εδώ ενημέρωσα τα παιδιά πως πλέον έχουμε μάθει όλα τα φωνακλάδικα που κατοικούν στη λίμνη και είπαμε το παρακάτω διαδεδομένο ποιηματάκι: "Οι φωνούλες είναι 7 και φωνάζουν δυνατά: α,ε,ι,ο,η,ω,υ".

Στη συνέχεια μάθαμε τα ονόματα των 2 "ο" , όμικρον και ωμέγα, την ιστορία τους και διαβάσαμε μερικές λέξεις με το νέο ω.
Επειτα το γράψαμε στο Τ.Ε. , το συνδυάσαμε με όλα τα γνωστά σύμφωνα και φτιάξαμε παρεούλες και λύσαμε τις ασκήσεις στο βιβλίο και το Τ.Ε. που  βασίζονταν στο Ωω.

Είδαμε και το βίντεο "Το ωραίο ωρολόγιο".


Τέλος μάθαμε καινούριους ορθογραφικούς κανόνες μέσα από τις συμβουλές του σοφού βάτραχου. Βασιστήκαμε στο άρθρο και την προσωπική αντωνυμία και μέσα από αυτά γνωρίσαμε πότε βάζουμε ωμέγα και πότε βάζουμε όμικρον.
Δουλέψαμε τις ασκήσεις μέσα από την παρουσίαση τόσο στον πίνακα όσο και στο φυλλάδιο με τις αντίστοιχες ασκήσεις.

Την επόμενη μέρα δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο γνωρίζοντας  το Ββ. Διαβάσαμε πρώτα το υπόλοιπο κείμενο και το επεξεργαστήκαμε με πολλές ερωτήσεις και προτάσεις των παιδιών.

Επειτα το εντοπίσαμε μέσα στο βιβλίο μας και το χρωματίσαμε.

Στη συνεχεια είδαμε τον τρόπο γραφής,  τον δουλέψαμε στα πινακάκια μας, το τοποθετήσαμε στο τρενάκι της Αλφαβήτα και φτιάξαμε το σπιτάκι του στο χωριό των ήσυχων γραμμάτων.


Μετά το διαβάσαμε μεσα σε λέξεις του κειμένου και φτιάξαμε τον άξονα λέξεων του Ββ.

Το ποίημα το διαβάσαμε και εντοπίσαμε κι εδώ όλα τα β και τα ω. Μελοποιημένο δεν το ακούσαμε μιας και είναι ολοκληρωμένο το τραγουδι στο επόμενο γράμμα.Συνεχίσαμε με τις ασκήσεις στο Τ.Ε. και το βιβλίο.
Τέλος παρακολουθήσαμε και το βίντεο " Ο βιολιστής βάτραχος".

Παρουσίαση
Εδώ από Drive


με βάρκα και σωσίβιο from Ioanna Chats

Ασκήσεις παρουσίασης

ασκήσεις παρουσίασης from Ioanna Chats

Φύλλα εργασίας


4 σχόλια:

 1. Αγαπητή Ιωάννα, Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά!
  Σε ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική δουλειά σου η οποία εμένα προσωπικά μ΄έχει βοηθήσει πολύ και έγινε η αιτία να προτιμώ την Α΄τάξη. Φέτος έχω προτζέκτορα στο σχολείο και χρησιμοποιώ τις παρουσιάσεις σου. Στα τελευταία μαθήματα βρίσκω την πορεία του μαθήματος μόνο στο slideshare που το αρχείο κατεβαίνει ως pdf. Δεν το βρίσκω με τη μορφή power point που είναι πιο ευχάριστο γιατί υπάρχει κίνηση στις διαφάνειες και αποκαλύπτονται τα συννεφάκια με τα σχόλια, ενώ στο pdf δεν ανοίγουν. Εύχομαι πάντα να μας δίνεις τέτοια καταπληκτική δουλειά και να μας βοηθάς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μινα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Το πρόβλημα είναι γνωστό και διαπιστωμένο εδώ και 3 μηνες κοντά! Δεν ξερω για ποιο λόγο έχει κάνει αυτην την αλλαγη το slideshare. Εχω επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ενημερωσω , αλλά όπως διαπιστώνεις δεν εχει γίνει ακόμα τιποτα. Εχω μεταφέρει κάποιες παρουσιασεις στο slideboom , αλλά επειδή κι εκείνο κάνει μερικά νούμερα θα ανεβάσω τις επόμενες μερες όλες τις παρουσιάσεις στο DRive. Εξυπακούεται πως θα έχω σύνδεσμο για κάθε προυσίαση στην αντίστοιχη αναρτηση. Καλή χρονιά χωρις προβληματα εύχομαι! :)

   Διαγραφή
  2. Ιωάννα,
   Σ΄ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μ΄έχεις βοηθήσει. Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πολλές καινούριες ιδέες!!

   Διαγραφή
 2. Ιωάννα,
  Σ΄ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου.
  Εύχομαι να έχεις μια χαρούμενη και δημιουργική χρονιά και να μας εκπλήσσεις με τις ιδέες σου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!