Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δρασεις για την παγκοσμια μερα διατροφής

Αφιερώσαμε αυτη την εβδομάδα αρκετες ώρες και δραστηριότητες στη διατροφή μας και μάθαμε όλα αυτά που κάνουν μια διατροφή σωστή.

Παρουσίαση και δραστηριότητες




Ξεκινήσαμε ακούγοντας το τραγούδι "Τόσο λάθος διατροφή!".
Αφού προσέξαμε τους στίχους του , αλλά και τις εικόνες στην παρουσίαση , συζητήσαμε για το τι μπορεί να κάνει μια διατροφή σωστή και τι λάθος.

Τα παιδιά ήξεραν ποιες τροφές μας ωφελούν και ποιες όχι , αλλά και η τρομαγμένη όψη του κάστορα στη διαφάνεια ταίριαζε απόλυτα με τα συναισθήματα όλων μας για τις τόσο λανθασμένες , αλλά και τόσο νόστιμες παρατυπίες στη διατροφή μας.

Μιλήσαμε έτσι για το μέτρο. Το μέτρο με το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε τις τροφές. Είδαμε έτσι για πρώτη φορά την πυραμίδα της διατροφής.

Προχωρήσαμε γνωρίζοντας τις ομάδες τροφών. Ακολουθώντας τις οδηγίες της παρουσίασης , μάθαμε πώς λέγεται κάθε ομάδα, ποιες τροφές ανήκουν στην καθεμιά και ψάξαμε να βρούμε αντιπροσωπευτικές εικόνες για την καθεμιά.
 Άπλωσα στο πάτωμα μπερδεμένες τις εικόνες από όλες τις ομάδες τροφών  που έφεραν τα παιδιά.



Την Πέμπτη που ήταν και η επίσημη ημερα , διοργανώσαμε στην τάξη ένα πρωινό σύμφωνο με όσα μάθαμε τις προηγούμενες μέρες. Γάλα, χυμός, ψωμί, δημητριακά, φρούτα , μέλι και πολλά άλλα στρώθηκαν στο τραπέζι μας. Μαζί μας και η κυρία Γεωργία(η δασκάλα της ειδικής αγωγής του σχολείου μας) που μας βοήθησε πολύ και την ευχαριστούμε!


Συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας φτιάχνοντας μια τρισδιάστατη πυραμίδα της διατροφής. Τα παιδιά βγήκαν και πάλι στο ψάξιμο των κατάλληλων εικόνων.

Αφού επαναλάβαμε τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας τροφών , κάθε ομάδα ανέλαβε μια έδρα της πυραμίδας και τη γέμισε με εικόνες αντιπροσωπευτικές κάθε ομάδας.


Η πυραμίδα μας ολοκληρωμένη!

Μετά από αυτή τη σκληρή δουλειά , καθίσαμε να απολαύσουμε ένα νόστιμο φρουτάκι της εποχής ακούγοντας και σιγοτραγουδώντας το απίστευτα και υπέροχα χαρούμενο "Φρούτα φρουτ"!



Τελειώσαμε τις δράσεις μας την Παρασκευή φτιάχνοντας ένα αναμνηστικό σουπλά για την Π.Η. διατροφής.
Βάλαμε μουσική και ξεκινήσαμε αφήνοντας την να μας θυμίζει τις σωστές επιλογές.




Εκτύπωσα σε Α3 το έγγραφο "Σουπλά διατροφής" , με τα παιδιά συμπληρώσαμε την παροιμία "Ενα μήλο την ημερα το γιατρό τον κάνει πέρα"


και γεμίσαμε τον κενό χωρο με εικόνες από υγιεινές τροφές.





Τέλος το πλαστικοποιήσαμε και το πήραμε σπίτι για να τρώμε το πρωινό μας καθημερινά και να θυμόμαστε όλα όσα μάθαμε αυτή την εβδομάδα για τη διατροφή.




Πώς "έφτιαξα" την πυραμίδα:
Την πυραμίδα την έφτιαξα φυσικά με βοήθεια. Ο μπαμπάς μου ο καλός επιστρατεύτηκε και μου έκοψε τα καλάμια για το σκελετό. Φτιάξαμε ένα τετράγωνο που ήταν η βάση της πυραμίδας. Μετά κόψαμε άλλα 4 καλάμια που θα ήταν οι ακμές που θα δημιουργούσαν το σχήμα της πυραμίδας. Τα ενώσαμε και φτιάχτηκε η πυραμίδα (ευχαριστώ πολύ και το συνάδελφο Μιχάλη για την πολύτιμη βοήθεια!). Μετά την ντύσαμε με χαρτί του μέτρου για να φτιάξουμε τη βάση όπου πάνω εκεί θα κολλούσαν τα παιδιά τις εικόνες. Την προηγούμενη φορά που έφτιαξα πυραμίδα είχα χρωματίσει ανάλογα με το χρώμα της ομάδας τροφών και κάθε κομμάτι. Αυτή τη φορά δεν προλάβαινα.

                          Η παλιά μου πυραμίδα.


Η νέα


Κι εδώ όπως το δουλέψαμε στην τάξη τη χρονιά 2013-14 

4 σχόλια:

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!