Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Για να γελάσουμε (2)- Μακαρονοπολιτεία

Συνεχίζουμε στη διασκεδαστική 23η ενότητα αυτές τις ημέρες πηγαίνοντας πιο χαλαρά , μιας και το τέλος πλησιάζει (αν και το καλοκαίρι άργησε να ξυπνήσει φέτος).
Δουλέψαμε τα περιεχόμενα στο βιβλίο και στο Τ.Ε. χωρίς δυσκολία και επεκτείναμε τις δράσεις μας ξεφυλλίζοντας βιβλία της βιβλιοθήκης μας που είχαν πίνακα περιεχομένων.
Συνεχίσαμε κάνοντας μια επίσκεψη στο Παγγαίο. Μέσα από το κείμενο και με διάφορες ερωτήσεις τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως ο Παγγαίο είναι ένα βουνό και πως ηλέξη όρος σημαίνει βουνό.

Αφού είδαμε τις ομορφιές του επεξεργαστήκαμε και το κείμενο. Κατηγοριοποιήσαμε τις έντονες λέξεις βρίσκοντας πως είναι επίθετα , αφού μπαίνουν και στα τρία γένη και στολίζουν (μας δείχνουν πώς είναι) τα ουσιαστικά.
Τα  βάλαμε σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την κατάληξή τους και επισημάναμε την ορθογραφία τους. Είπα στα παιδιά πως υπάρχουν και εξαιρέσεις , αλλά δεν ανέφερα κάποια. Στη συνέχεια βρήκαμε για κάθε κατηγορία όσα επίθετα μπορούσαμε και συμπληρώσαμε μετά τις ασκήσεις στο Τ.Ε.
Στο κείμενο με τον Αρμπεν που είναι άρρωστος είδαμε τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε λέγοντας άλλα και εννοώντας άλλα. Προσπαθήσαμε κι εμείς να σκεφτούμε τέτοιες εκφράσεις. Μετά συμπληρώσαμε την αντίστοιχη άσκηση στο Τ.Ε.
Σήμερα κάναμε και το τελευταίο κομμάτι της 23ης ενότητας (το άφησα για το τέλος για να κάνω τα παρακάτω).
Το ποίημα Μακαρόνια μας άρεσε πολύ μέσα από τις αστείες λέξεις και τις όμορφες εικόνες που δημιουργησε στο μυαλό μας. Το διαβάσαμε πολλές φορές με διάφορους τρόπους. Εντοπίσαμε τις αστείες λέξεις και τις κατατάξαμε στις σύνθετες μιας και προέρχονται από την ένωση (το γάμο) δυο άλλων ΄λέξεων (με παπά το ομικρον που τις ενώνει).
Αλλάξαμε το ποίημα βάζοντας τον τίτλο Πατάτες και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στους στίχους, πράγμα που μας διασκέδασε ακόμα περισσότερο.
Αφού επεξεργαστήκαμε και τη γελοιογραφία του βιβλίου και εντοπίσαμε το κωμικό στοιχείο, αποφασίσαμε (η κυρία δηλαδή :P ) να φτιάξουμε τη μακαρονοπολιτεία του ποιήματος. Κάθε ομάδα ανέλαβε να παρουσιασει και μια στροφή (2 ομάδες πήραν από 2 στροφές).
Μοιραστήκαμε κόλλες Α4 , μακαρόνια σε διάφορα σχέδια, μαρκαδόρους και τέμπερες και ξεκινήσαμε!
Πρωτα σχεδιάσαμε και μετά κολλήσαμε τα μακαρόνια. Μετά βάψαμε με μαρκαδόρο στο χαρτί και με τέμπερα στα μακαρόνια:
Μακαρονόσπιτα
Μακαρονολούλουδα
Μακαρονοκυπάρισσα και ιτιά μακαρονίσια
και φυσικά το μεταφορικό μέσο: το μακαρονοτρένο
Και ιδού η Μακαρονοπολιτεία μας!
Παρουσίαση
Εδώ από drive.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!