Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ενα γράμμα για την Ιωάννα- Δωρα για την Ιωάννα

Στην 7η ενότητα άλλαξε η διάταξη των κειμένων και της εικόνας καθώς και οι δραστηριότητες που τα συνοδεύουν. Ετσι κι εμείς δουλεύουμε λίγο διαφορετικά με το ίδιο ομως κέφι.

Πρωτα επεξεργαστήκαμε τα κείμενα κατηγοριοποιώντας τα (γράμμα, διάλογος). Στη συνέχεια τα διαβάσαμε σιωπηλά , δυνατά από εμένα , αλλά και όλοι μαζί. Επειτα εντοπίζαμε διάφορες πληροφορίες μέσα στα κείμενα και τις υπογραμμίζαμε.

Στο "Ενα γράμμα για την Ιωάννα" εντοπίσαμε στο χάρτη τη χώρα από την οποία έστειλε το γράμμα ο θείος Παύλος.



Μετα πήγαμε δίπλα στην Κένυα, στην Τασμανία, και είδαμε ένα πάρκο άγριων ζώων , το γνωστό Serengeti. Παράλληλα με το βίντεο αναφέραμε ξανά όλες τις πληροφορίες που είχαμε δει στο γράμμα.


Συνεχίσαμε εστιάζοντας στα γνωρίσματα ενός γράμματος μαθαίνοντας τι πρέπει να γραψουμε σε ένα γράμμα.

Αργότερα ασχοληθήκαμε με τις προτάσεις φτιάχνοντας διάφορες προφορικά , αλλά και γραπτά ακολουθώντας πάντα τους κανόνες που έχουμε μάθει εδώ και πολύ καιρό.

Τη 2η μέρα ο σοφός βάτραχος μας έφερε ένα νέο κανόνα. Μάθαμε πως το που και το πως τονίζονται όταν ρωτάνε, παρά το ότι έχουν μόνο μια συλλαβή. Δουλέψαμε αρκετά πάνω σε αυτό μέσα από την παρουσίαση και τις ασκήσεις του Τ.Ε.

Τελευταία δραστηριότητα ήταν να γράψουμε ένα γράμμα στους μαθητές ενός σχολείου της Καλύμνου και της Ρόδου. Πρώτα είδαμε τα μακρινά αυτά μέρη μέσα από εικόνες και βίντεο.

Κάλυμνος
 Ρόδος


Τα εντοπίσαμε και στο χάρτη. 

Υστερα επαναλάβαμε τα βήματα και γράψαμε το δικό μας γράμμα.

Τα γράμματά μας.



Όσοι ενδιαφέρεστε για τις παραπάνω σελίδες αλληλογραφίας , δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον καθώς η δημιουργός τους τις κατέβασε. Τις αντικατέστησε ωστόσο με αυτές εδώ που είναι και δωρεάν!
Τα περιποιηθήκαμε , τα βάλαμε σε φακέλους και γράψαμε τις διευθύνσεις.





Στο "Δωρα για την Ιωάννα" μετά την επεξεργασία του κειμένου γνωρίσαμε έναν ακόμη κανόνα τονισμού μαζί με το σοφό βάτραχο. Μαθαμε πως το η όταν διαλέγει παίρνει τόνο. Το δουλέψαμε κι αυτό με πολλές δραστηριότητες.

Παρουσιάσεις
Εδώ από Drive (ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ)

Εδώ από Drive (ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ)

Τα έγγραφα των κεφαλαίων εδώ
Επανάληψη ως εδώ από αυτό το φυλλάδιο εργασίας 

6 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστούμε θερμά! Εκπληκτική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις όμορφες ιδέες!
    Σοφία Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου! Ήθελα να ρωτήσω αν από αυτό το κεφάλαιο κι έπειτα αφιερώνεις 2 ημέρες για κάθε μάθημα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ναι αφιερωνα. Νομίζω πως σε ελάχιστα κεφάλαια αφιέρωσα μια μέρα. Η επεξεργασία κειμένυ και η εμπέδωση όσων γνωρίζαμε καθημερινά μέσω πολλών ασκήσεων δεν είναι μια πιεστική κατάσταση. Προτιμούσα να μην κάνω όλο το βιβλίο (νομίζω ότι ποτέ δεν το κατάφερα) , αλλά όσα γίνονταν να δουλεύονται στο μέγιστο δυνατό. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!