Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η Αγγελική-Παίζουμε παντομίμα;

Η Αγγελική
Ξεκινήσαμε την εβδομάδα μας με το 2ο κεφάλαιο της 8ης ενότητας. Πρωτα θυμηθήκαμε όσα είχαμε δει τις προηγούμενες μέρες και μετά επεξεργαστήκαμε εικόνα και κείμενο.

Εστιάσαμε στο διαλογο και τις παύλες διαλόγου και εξηγήσαμε πού μας χρησιμεύουν.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 3 ομάδες: η ομάδα των αφηγητών , η ομάδα της Αγγελικής και η ομάδα του Αρη. Εντοπίσαμε στο κείμενο τα λόγια του καθενός και προετοιμαστήκαμε χαμηλόφωνα στις ομάδες.Μετά κάναμε ομαδική ανάγνωση.






Συνεχίσαμε με την άσκηση πάνω στην ερωτηματική αντωνυμία και κάναμε κι εκεί αναγνωση με ρόλους.

Προχωρήσαμε παρατηρώντας τους 2 τόνους που παίρνουν μερικές φορές κάποιες λέξεις. Στα παιδιά είπα πως μια λέξη για να πάρει 2 τόνους πρέπει να είναι μεγάλη και να έχει μετά μια μικρή λέξη. Κυρίως το κατάλαβαν με τον τονισμό με το χέρι. Λέμε μια λέξη και όταν τονίζουμε σηκώνουμε το χέρι.

Την επόμενη μέρα κάναμε επανάληψη στους διπλούς τόνους και γνωρίσαμε τα αρσενικά ουσιαστικά σε -ος και σε -ης. Φτιάξαμε και γι' αυτά ένα σπιτάκι


και κάναμε διάφορες δραστηριότητες με αυτά στο Τ.Ε. και στην παρουσίαση.
Παρουσίαση
Εδώ από Drive.


Παίζουμε παντομίμα;
Στο 3ο κεφάλαιο συναντήσαμε ένα αρκετά μεγάλο κείμενο. Αφού το διαβάσαμε πολλές φορές , χωρίσαμε το κείμενό μας σε 2 μέρη: τις οδηγίες του παιχνιδιού και το διάλογο.

Στο κομμάτι του διαλόγου εντοπίσαμε και όλα τα σημεία στίξης.


Επειδή στην παρουσίαση το κομμάτι του κειμένου είναι από το κείμενο που έχει ανεβασμένο το παιδαγωγικό ινστιτούτο , το κείμενό μου έχει και το ενωτικό (που πλέον δεν υπάρχει στο βιβλίο).
Εντελώς πληροφοριακά όμως ανέφερα στα παιδιά και το ενωτικό και τη χρησιμότητά του.

Παρακάτω παίξαμε για άλλη μια φορά το παιχνίδι μνήμης , στο οποίο τα παιδιά πρέπει να θυμηθούν και να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις μέσα από το κείμενο. Σε αυτην την άσκηση έχουμε το βιβλίο μας γυρισμένο ανάποδα.

Συνεχίσαμε γνωρίζοντας το ρήμα είμαι και βάζοντάς το σε όλα τα πρόσωπα.
Μετά δουλέψαμε και με τις ασκήσεις της παρουσίασης.

Για το τέλος της πρώτης μέρας αφήσαμε το παιχνίδι. Παίξαμε κι εμείς παντομίμα. Διαλέξαμε την κατηγορία ζώα και κάθε ομάδα παρουσίασε στην άλλη.


Την Πέμπτη ξεχωρίσαμε τα άρθρα της/τις και τον/των. Ο σοφός βάτραχος μας εξήγησε τους κανόνες κι εμείς τους εφαρμόσαμε στις δραστηριότητες του τετραδίου εργασιών και της παρουσίασης.

Παρουσίαση Εδώ από Drive.


Δραστηριότητες κεφαλαίων 

2 σχόλια:

  1. Ιωάννα, συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά σου! Σε ευχαριστούμε από καρδιάς! Μπορείς να μου πεις πώς θα κατεβάσω τις παρουσιάσεις με μορφή power point;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αναστασία μου και ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου!Τις παρουσιάσεις τις ανεβάζω στο Drive για να εξυπηρετείστε και βάζω σύνδεσμο πάνω από την παρουσιαση. Σε αυτην την ενότητα δεν έχω προλάβει να το κάνω ακόμα. Θα το κάνω μεσα στις διακοπές του Πάσχα.

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!