Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Νιώθω (1)

Μετά από λίγες μέρες ανάπαυλας επιστρέψαμε και πάλι στις δραστηριότητές μας.
Μπήκαμε στη 16η ενότητα , όπου θα δουλέψουμε πολύ με τον εσωτερικό μας κόσμο. "Νιώθω" ο τίτλος της και τα συναισθήματα πλημμύρισαν την τάξη μας!

Πρώτα διαβάσαμε τον πίνακα με όσα θα μάθουμε και με ευχαρίστηση είδαμε πως πολλά από αυτά μας είναι ήδη γνωστά. Αρα δε θα δυσκολευτούμε πολύ σε αυτή την ενότητα.

Συνεχίσαμε με τις υπέροχες εικόνες της Ρ.Μ.Κούρτο στον προοργανωτή. Προσπαθήσαμε να αντιληφ΄θούμε τα συναισθήματα των παιδιών και να εξηγήσουμε τους λόγους γι'αυτά.

Στη συνέχεια μπήκαμε στο πρώτο κείμενο της ενότητας "Το παιδί με το ακορντεόν". Εκεί βρήκαμε πλήθος λέξεων και εκφράσεων για διάφορα συναισθήματα, αγωνία, χαρά, συγκίνηση, ενθουσιασμός. Σκεφτήκαμε και δικές μας εμπειρίες με αυτά τα συναισθήματα.
Κάναμε κι ένα μικρό διαλειμματάκι ακούγοντας ένα ακορντεόν να παιζει τους Χαρταετούς του Μ.Θεοδωράκη.

Επειτα καταγράψαμε διάφορα συναισθήματα που έχουμε νιώσει, όπως φόβος, λύπη, πόνος, θυμός, χαρά, ευτυχία, ανυπομονησία, έκπληξη κτλ. Για τα τέσσερα που προτείνει το βιβλίο φτιάξαμε πίνακες αναφοράς , αντί να τα γράψουμε στο τετράδιο. Γράψαμε από δυο καταστάσεις που μας προκαλούν το συναίσθημα της χαράς , του θυμού, του φόβου και της λύπης σε χαρτάκια και τα κολλήσαμε στον αντίστοιχο πίνακα.

Υστερα εντοπίσαμε μέσα στο κείμενο όλες αυτές τις λέξεις που πρόδιδαν κάποιο συναίσθημα και τις κυκλώσαμε.

Συνεχίσαμε με την άσκηση του Τ.Ε. στην οποία εντοπίσαμε λέξεις συναισθημάτων. Είδαμε ότι αυτές οι λέξεις μπορεί να είναι ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα (και μετοχές , αλλά δεν τις αναφέρουμε ακόμα σαν μετοχές).

Για το τέλος άφησα την παρουσίαση "Συναισθήματα". Είναι μια παρουσίαση που είχα φτιάξει πριν χρόνια όταν ασχολήθηκα με ένα πρόγραμμα Ψυχικής υγείας. Δυστυχώς δε θυμάμαι από πού είχα πάρει την έμπνευση γι'αυτο. Παρακολουθήσαμε τις εκφράσεις διαφόρων ανθρώπων και προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε  ποιο συναίσθημα τους διακατείχε. Μιμηθήκαμε τις εκφράσεις αυτες δουλεύοντας πολύυυυυ τους μυς του προσώπου μας!

Στο φύλλο εργασίας έδωσα και πάλι ασκήσεις που έφτιαξα για το πρόγραμμα της Ψυχικής υγείας μιας και το κομμάτι που δουλέψαμε σήμερα προσφερόταν για αναγνώριση συναισθημάτων.

Παρουσίαση "Νιώθω 1"
Εδώ από Drive.



Παρουσίαση "Συναισθήματα"
Εδώ από Drive.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!