Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια μέρα διατροφής

Παγκόσμια μέρα διατροφής η σημερινή και δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε να περάσει έτσι!

Με τα παιδιά συμφωνήσαμε από χθες να φέρει ο καθένας από κάτι για να φτιάξουμε στην τάξη μας ένα υγιεινό πρωινό. Άλλος έφερε γάλα, άλλος δημητριακά, άλλος  ψωμί, τυρί, σπιτικό κέικ και σπιτικές μπάρες δημητριακών (!!!), αυγά , φρούτα και πολλά πολλά (πάρα πολλά) άλλα.
Μόλις τελειώσαμε με τη Γλώσσα πλύναμε τα χέρια μας και στρωθήκαμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό πρωινό!





                                           Ο πλούσιος μπουφές μας!

Έτσι πήραμε δυνάμεις και μπορέσαμε να διαπρέψουμε στα μαθηματικά!


Μετά τα μαθηματικά , έκανα μια παρένθεση στη Μελέτη και μιλήσαμε κι εδώ για τη διατροφή. Χρησιμοποιήσαμε την τρισδιάστατη πυραμίδα της διατροφής που φτιάξαμε στην Α΄τάξη πριν ένα χρόνο.


Θυμηθήκαμε τις ομάδες τροφών και ποια τρόφιμα ανήκουν σε κάθε ομάδα. Δημητριακά (μπεζ-εδώ μιλήσαμε λίγο και για τη θεά Δήμητρα) , φρούτα (πορτοκαλί) και λαχανικά (πράσινο), γαλακτοκομικά(μπλε) και κρέατα-όσπρια(καφέ)και τέλος τα γλυκά-λιπαρα (κόκκινο). 
Μιλήσαμε ακόμα και για το γεγονός πως όσο πιο ψηλά είναι κάτι στην πυραμίδα , τόσο πιο σπάνια πρέπει να το τρώμε. Φτιάξαμε και μια λίστα με τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες.


Την τελευταία ώρα στην ευέλικτη ζώνη αποφάσισα να τους πω το μύθο με το κέρας της Αμάλθειας και να κάνουμε μια κατασκευή με αυτό  - ένα σουπλα για το υγιεινό φαγητό μας-γεμίζοντας το με όλες τις σωστές και υγιεινές τροφές , έτσι ώστε να είναι πραγματικά το σύμβολο της αφθονίας - αφθονίας στην υγεία.





Έφτιαξα το παρακάτω έγγραφο που είναι και η βάση της κατασκευής μας. Πάνω στο κέρας τα παιδιά κόλλησαν και ζωγράφισαν τροφές από τις υγιεινές ομάδες (όχι γλυκά και λίπη δηλαδη). Καλύτερα θα ήταν με εικόνες από περιοδικά και φυλλάδια ,αλλά χθες ξέχασα να ενημερώσω τα παιδιά και τους γονείς.
Βάση για το σουπλά.



Κι έτσι πάντως τα μικρά μου ζουζούνια έφτιαξαν υπέροχα πράγματα!
Στο τέλος το πλαστικοποιήσαμε για να μη λερώνεται και χαλάει.

Μερικά από τα έργα τους !




Και του χρόνου!
 Κι εδώ όπως το δουλέψαμε τη χρονιά 2014-15

6 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές δραστηριότητες Ιωάννα μου!Μπράβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια! Πολύ πρωτότυπο το κέρας της αφθονίας! Μήπως μπορείς να μου πεις πώς φτιάξατε την τρισδιάστατη πυραμίδα; Εχεις κανένα λινκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω jenny μου! Την πυραμιδα δεν τη βρηκα κάπου...ειναι κοντα στο ενα μετρο (και λίγο παραπάνω ίσως) σε ύψος. Ήθελα πέρσι να τη φτιάξω έτσι και με βοήθησαν κάποιοι φίλοι που κατέχουν από αυτα τα γεωμετρικά γιατί δυστυχως εγω δε σκαμπαζω κ πολλα... Με χαρτόνι απλό (αυτό που είναι από τη μια άσπρο κα την άλλη γκρι) έφτιαξε τα 4 τρίγωνα και την τετράγωνη βάση. Βάλαμε και κάποια ξυλάκια από μέσα για στήριγμα(γιατί βαραίνει πολύ σε τόσο μέγεθος). Την ενώσαμε και τη βάψαμε στα χρώματα των τροφών (μπεζ, πρασινο, κοκκινο κ.ο.κ.). Στο σχολείο με τα παιδιά κόψαμε και κολλήσαμε από περιοδικά εικόνες της κάθε ομάδας.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίες δραστηριότητες, μπράβο σας!!!! και ... νόστιμες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!