Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη βουτιά στα μαθηματικά! Προσανατολισμός, σχήματα, στερεά

Στα μαθηματικά ξεκινήσαμε πρώτα με τον προσανατολισμό στο χώρο.
Πριν μπούμε στο βιβλίο έκανα κάποιες εισαγωγικές δραστηριότητες για να συνηθισούμε τους όρους πάνω , κάτω , αριστερά,  δεξιά, δίπλα, ανάμεσα κ.α.

Μέσα στην τάξη τοποθέτησα σε διάφορα σημεία μικρά post it χαρτάκια και τα παιδιά έφτιαχναν προτάσεις με τη θέση τους.
π.χ. Το κίτρινο χαρτάκι είναι πάνω από το καλοριφέρ.




Στη συνέχεια έκοψα κορδέλες από χρωματιστό Α4 και βάλαμε όλοι πράσινη κορδέλα στο δεξί και πορτοκαλί κορδέλα στο αριστερό. Παίξαμε μέσα στην τάξη σηκώνοντας πότε το δεξί και πότε το αριστερό ανάλογα με το σύνθημα.
Μετά βγήκαμε στην αυλή και κάναμε τις ίδιες ασκήσεις και το παιχνίδι του οδηγού. Ο οδηγός φωνάζει δεξί ή αριστερό και όλοι πρέπει να σηκώσουν το σωστό χερί (τα παιδιά περπατάνε συνεχώς). Σε μια παραλλαγή αυτού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και ο πρώτος οδηγούσε στρίβοντας δεξιά ή αριστερά. Φυσικά όλοι μπήκαν μπροστά για λίγο.

Τις επόμενες μέρες δουλέψαμε στο βιβλίο τις ίδιες έννοιες.

Σχήματα
Στα σχήματα ακολούθησα τις οδηγίες του Β.Δ. Αφού ζωγράφισα εγώ κάποιες εικόνες με σχήματα στον πίνακα (λουλούδι, σπίτι κ.α.) κάλεσα και τα παιδιά να το προσπαθήσουν. Τα κατάφεραν περίφημα!

Στη συνέχεια φτιάξαμε πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας σχήματα στις ζωγραφιές μας.



Συνεχίσαμε δίνοντας τα ονόματα των σχημάτων , κάτι που τα παιδιά ήξεραν αρκετά καλά. Μπήκαμε έπειτα στο βιβλίο και ασχοληθήκαμε με τις δραστηριότητές του.



Στα στερεά ψάξαμε να βρούμε πράγματα που να μοιάζουν με αυτά που έδειχνε το βιβλίο (ζάρια , κουτιά, μπάλες κ.α.). Τα ξεχωρίσαμε από τα σχήματα μιας και τα σχήματα ¨δε στέκονται" ούτε και μπορούμε "να τα πιάσουμε" , ενώ τα στερεά μπορούμε.

Μετά ασχοληθήκαμε με τις δραστηριότητες του Τ.Ε. Αφφιέρωσα 2 ώρες στα σχήματα , μιας και είναι νωρίς ακόμα για να τρέχουμε και οι δραστηριότητες άρεσαν στα παιδιά.

Βγάλαμε πάλι τα διάφορα υλικά μας και φτιάξαμε πολλά σχήματα με πλαστελίνη, με καλαμάκια, με ξυλάκια, με σύρμα πίπας.





Τελευταία εργασία που τους έβαλα ήταν να εργαστούν ομαδικά. Εδωσα κάποια καλαμάκια (λιγότερα από τον αριθμό που θα χρειαζονταν όλα τα παιδιά για να φτιάξουν κάποιο σχήμα) και τους ζητησα να συνεργαστούν για να φτιάξουν ένα τετράγωνο. Στην αρχή ζορίστηκαν μα γρήγορα βρήκαν τη λύση!

Φύλλο εργασίας για τα σχήματα



6 σχόλια:

  1. Μπράβο! Έτσι δουλεύω κι εγώ .Δε βιάζομαι στην αρχή.Είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά και κυρίως για τα πρωτάκια. Καλή σχολική χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά! Έχω μια απορία: πως μπορεί να γίνει λήψη των φύλλων εργασίας σας σε pdf ώστε να είναι εκτυπώσιμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε κλικ εκεί που λέει inSlideshare. Σας ανοίγει μια νέα σελίδα , κάνετε download στον υπολογιστή σας και εκτυπώνετε!
      Σας ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σας λόγια!😊

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχουμε!!! Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε!!! Ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να κατεβάσω τα φύλλα εργασίας χωρίς να προβώ σε πληρωμή του slideshare; Ευχαριστώ πολύ και καλή αρχή να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε Κλικ πάνω στη φράση φύλλο εργασίας (είναι σύνδεσμος).

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!