Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη στο νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου

Η Ιερισσός μας είναι ένας τόπος με μακρά και πλούσια ιστορία. Σήμερα λοιπόν αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το νεκροταφείο (Νεκρόπολη) της αρχαίας Ακάνθου , της παλιάς Ιερισσού δηλαδή.

Η ιδέα αρχικά μου φάνηκε λίγο μακάβρια, αλλά η αλήθεια είναι πως μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα!

Αρχικά γνωρίσαμε τους συντηρητές των ευρημάτων. Μάλιστα πετύχαμε και κάποιον επί τω εργω!

Όπως μας ενημέρωσαν , το νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου εκτείνεται από το γήπεδο μέχρο το μύλο, μια έκταση αρκετά μεγάλη. Τα ευρήματα τα έχουν μεταφέρει σε έναν ειδικό χώρο δίπλα στην πυροσβεστική. Φυσικά όλα τα εκθέματα έχουν σχεση με τα ταφικά έθιμα της τότε εποχής. Είδαμε πιθάρια , που ήταν οι τάφοι των ενηλίκων, αγγεία , που ήταν τάφοι παιδιών , λάρνακες , ακόμη και υπέροχα διατηρημένους σκελετούς.


Είδαμε τάφους με μαυρισμένο εσωτερικό, τα οποία μας ενημέρωσαν πως έγιναν λόγω της φωτιάς. Κάποιους τους έθαβαν , ενώ άλλους του έκαιγαν.
Ακόμη είδαμε πολλά μικρά αγγεία και μικροαντικείμενα που μάθαμε πως ανήκαν στους νεκρούς. Όταν κάποιος πέθαινε , στον τάφο μαζί του έμπαιναν και τα πράγματά του. Έχουν βρεθεί λοιπόν όπλα, κοσμήματα, νομίσματα αλλά και παιχνίδια. Ακόμη και ένα θήλαστρο βρέθηκε σε ένα αγγείο, ένας πρόδρομος του μπιμπερό!


Μια ιστορία που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν αυτή με το νόμισμα στα χείλη του νεκρού. Για το ταξίδι του νεκρού λοιπόν , οι αρχαίοι έβαζαν ένα νόμισμα για να πληρώσουν το βαρκάρη, το Χάρο δηλαδή, για να τους περάσει από τον Αχέροντα ποταμό στη χώρα των νεκρών.
Σπουδαία ευρήματα και φιλικοί εργαζόμενοι που ακούραστα απάντησαν σε όλες μας τις ερωτήσεις και έλυσαν κάθε μας απορία.
Σας ευχαριστούμε πολύ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!