Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Βρίσκω το μισό και το διπλάσιο στους αριθμούς 0-100 (1), κεφ.9

Στα μαθηματικά μπήκαμε σήμερα στη δεύτερη ενότητα, στο κεφάλαιο 9.
Αρχικά μοίρασα σε όλες τις ομάδες καρτελάκια με τα ψηφία 1-9 από 2 φορές. Κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει δίδυμους αριθμούς, αριθμούς δηλαδή που να έχουν το ίδιο ψηφίο στις μονάδες και τις δεκάδες.





Εύκολη άσκηση που προσπάθησα να την δυσκολέψω κάνοντας ερωτήσεις για την αξία κάθε ψηφίου. Τα αστεράκια μου όμως δεν πτοήθηκαν. Έχουμε δουλέψει από πέρσι πολυ τις Μονάδες και τις Δεκάδες και εύκολα ξεχώρισαν τη διαφορετική αξία κάθε ψηφίου , ανάλογα με τη θέση του.
Στη συνέχεια μπήκαμε στο βιβλίο. Κι εδώ εύκολες και κατανοητές οι ασκησούλες.
Ακολούθησαν τα διπλάσια. Εδώ μπήκε αναγκαστικά και η ζωγραφική. Στην αρχή κάναμε πολλά παραδείγματα στον πίνακα και στο τετράδιο και μετά κάναμε αυτά του βιβλίου. Ζωγραφίσαμε τετράδια και φέτες καρπουζιού προσπαθώντας κάθε φορά να βρούμε το διπλάσιο. Δουλέψαμε πολύ και τη σχηματική αναπαράσταση της σκέψης μας.
π.χ. Το τετράδιο έχει 23 σελίδες. Πόσες σείδες έχουν τα διπλάσια τετράδια;
Ζωγραφίσαμε τα 2 τετράδια και γράψαμε 23 κάτω από το καθένα. Χωρίσαμε το 23 σε 20+3 (και στους δυο αριθμούς). Μετά προσθέσαμε τα ίδια (20+20) + (3+3). Τέλος προσθέσαμε τα δυο αθροίσματα.
Όταν τελειώσαμε και με τις ασκήσεις του βιβλίου (πλην της τελευταίας που είναι για τα μισά που θα κάνουμε αύριο), ζωγραφίσαμε ένα πρόβλημα.
Σε ένα μπολ έβαλα 16 πορτοκάλια.

 Σε ένα μεγαλύτερο μπολ έβαλα τα διπλάσια πορτοκάλια. Πόσα έβαλα;




Εδώ μπορείτε να δείτε πώς δουλεύουμε για να βρούμε το διπλάσιο.

Φύλλο εργασίας
Παρακάτω βλέπετε μόνο προεπισκόπηση του εγγραφου. Κλικ στον τίτλο επάνω.


6 σχόλια:

  1. Υπέροχα όπως πάντα!!!Οι σχηματικές αναπαραστάσεις απίθανες!!Το κουράγιο που μας δίνεις πηγαίο!!!Σε ευχαριστώ ειλικρινά!Εκεί που εξαντλούνται οι ιδέες μου ξεκινάς εσύ!!Απίθανη άσκηση,κατανοητή από τα παιδιά!!Θα τη χρησιμοποιήσω όταν φτάσουμε εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παρακολουθώ καθημερινά, άσχετα αν φέτος έχω Α' τάξη. Πολύ τυχερά τα αστεράτα παιδάκια σου και ακόμα πιο τυχεροί οι γονείς τους. Σου χρωστώ ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το υλικό που μου έστειλες....Καθυστερημένα, αλλά... δεν ξεχνώ!!! Το υλικό σου είναι ο μπούσουλάς μου στην τάξη και το φυλαχτό μου. Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά!!! Σε φιλώ-ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκια μου Νικη , να 'σαι καλά ! Σε ευχαριστω για τα γλυκά σου λόγια και τη στήριξη!

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!