Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Καρφί ή ήρωας; - Καταπολεμώντας την ενδοσχολική βία

Μετά από ένα ασχημο περιστατικό βίας στην τάξη μου την προηγούμενη βδομάδα οι αστεράτοι έχασαν κάτι από τη λάμψη τους και η κυρία τον ύπνο της.
Επειδή όμως δεν πρέπει να αναλωνόμαστε στο τι; αλλά στο πώς; αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο εντατικά με το θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού αυτές τις μέρες (και για πολλές ακόμα).


Ξεκίνησα ξεκαθαρίζοντας το πότε κάποιος γίνεται "καρφί" ,
"μαρτυριάρης" κτλ και πότε το να ενημερώσω κάποιον είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Δυστυχώς , όπως πιστεύω πως γίνεται σε πολλές τάξεις, οι απειλές του τύπου "Αν το πεις, χάθηκες" δε λείπουν από τη δική μου τάξη. Προσπάθησα έτσι να βγάλω από την παθητική στάση του παρατηρητή τους μαθητές μου και να τους ξαλαφρώσω από το βάρος "του καρφιού".

Συμβουλευόμενη πολλές  ιδέες από αγαπημένο pinterest έφτιαξα την παρακάτω παρουσίαση θέτοντας διάφορες γνώριμες στα παιδιά καταστάσεις και εξηγώντας πότε καρφώνουμε και πότε ενημερώνουμε, διαχωρίζοντας τα δυο με διάφορες παραμέτρους. Αυτά που βρήκα εδώ.

Εστίασα κυρίως στο ότι αυτός που ενημερώνει γίνεται ένας ήρωας , αφού καταφέρνει να σώσει κάποιον από ένα κίνδυνο, μια δύσκολη κατασταση.

Παρουσίαση
Εδώ από drive.

καρφί ή ήρωας from Ioanna Chats

Εδώ μερικές αφίσες που έφτιαξα για την αυριανή μέρα.

14 σχόλια:

  1. Ιωάννα μου, έκανες εξαιρετική δουλειά με την παρουσίαση. Μου άρεσε πάρα πολύ, χρησιμοποίησες πολύ εύστοχα παραδείγματα για τη διαφοροποίηση των εννοιών ΗΡΩΑΣ-ΚΑΡΦΙ.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεεεεε, χωρίς σχόλια! ΜΟΝΟ αυτό.................. 1000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια η παρουσίασ σου συγχαρητήρια! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ καλό, να είσαι καλά να κάνεις πάντα όμόρφα και εμπνευσμένα πράγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις ωραιότερες αναρτήσεις που έχω δει για τον σχολικό εκφοβισμό.... Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!