Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές!

Καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν κάναμε κι εμείς κάποιες κατασκευές. Όπως πάντα, με απλά υλικά , εύκολα, οικονομικά και γρήγορα σχετικά. 
Βασική προϋπόθεση για να δουλέψουμε μια κατασκευή μέσα στην τάξη είναι αυτή να γίνεται από τα παιδιά και όχι από μένα. Σε κάποιες κατασκευές χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία από μέρους μου βέβαια , αλλά στο αποτέλεσμα θέλω να πιστεύω αντανακλάται η προσωπική πινελιά κάθε παιδιού.


Χιονάνθρωποι 
Σερφάροντας για άλλη μια φορά βρήκα  αυτήν  την  υπέροχη κατασκευή. Πολύ απλή και εύκολη ακόμη και για μικρά χεράκια.

Εμείς την φτιάξαμε σε μια παραλλαγή γιατί το ρεσώ με το χαρτί δεν κάνουν καλό συνδυασμό στην τάξη (υπαρχουν και τα ηλεκτρικά , αλλά δεν είναι το ίδιο). 

Χρειαστήκαμε για κάθε παιδί:
μισό χαρτονάκι Α4 άσπρο (κομμένο κατά πλάτος , κάθε φύλλο δλδ θα γίνει 2 στενές λωρίδες)
μαύρο και πορτοκαλί μαρκαδόρο
κόλλα
ένα κομμάτι γκοφρέ (στο ίδιο μήκος και πλάτος με το κομμάτι χαρτονάκι)
μπαλάκια από γκοφρέ σε διάφορα χρώματα ή πομ πον
ένα κομμάτι κορδέλα ή σκοινί

Πώς δουλέψαμε :
Πάνω στο λευκό χαρτονακι σχεδιάσαμε πρώτα με μολύβι τα χαρακτηριστικά και ύστερα τα πατήσαμε με μαύρο μαρκαδόρο. Με πορτοκαλί μαρκαδόρο κάναμε τη μύτη.


Στη συνέχεια κολλήσαμε στο πάνω μέρος το κομμάτι γκοφρέ.

Έπειτα τυλίξαμε σε ρολό την κατασκευή και κολλήσαμε. Δέσαμε την κορδέλα πάνω στο γκοφρέ ώστε να σχηματιστεί ο σκούφος και κολλήσαμε πάνω τα μπαλάκια του γκοφρέ.


Τέλος τα κρεμάσαμε στην τάξη μας, για να νιώσουμε λίγο χειμώνα μιας και ο καθημερινός ήλιος δύσκολα μας βάζει σε κλίμα χριστουγεννιάτικο!

Δεντράκια -στολίδια
Ιδέα που είδα σε πολλά διαδικτυακά μέρη , αλλά η φίλη μου Κατερίνα από το 2ο Δ.Σ. Ιαλυσού με έκανε να ζηλέψω και να την κάνω κι εγώ.

Προετοιμασία
Έκοψα από χαρτόκουτα (σκληρή) τρίγωνα δέντρα τόσα όσα και τα ζουζούνια μου και κολλησα με σιλικόνη ένα κορδονάκι για να μπορεί να κρεμαστεί στο δέντρο.

Χρειαστήκαμε 
Δεντράκια από χαρτόνι χοντρό
Λωρίδες από πράσινα χαρτιά (σε διαφορετικές αποχρώσεις)
Κόλλα
Αστεράκια από αφρόχαρτο

Πώς δουλέψαμε :
Γεμίσαμε με κόλλα το δεντράκι μας



 και κολλήσαμε λωρίδα λωρίδα να γεμίσει.


Μετά κόψαμε όσο περίσσευε και κάναμε το ίδιο για την πίσω όψη. 

Τέλος κολλήσαμε το αστεράκι στην κορυφή.


Φυσικά (αχ κυρα δασκάλα!)χρησιμοποιήσαμε την κατασκευή μας και στα μαθηματικά βρίσκοντας τα ζευγαράκια του 10 (όπως στο βιβλίο). 


Το πορτραίτο του Ρούντολφ

Το directed drawing (καθοδηγούμενη ζωγραφική μεταφρασμένο άτσαλα από μένα) το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή γιατί δεν είμαι ζωγράφος (ή μάλλον είμαι απαίσια ζωγράφος)και γιατί με απλές οδηγίες και εύκολες γραμμές μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι αξιοπρεπώς (σαν δασκάλα). 

Για τα παιδιά ξέρω πως υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα οι φωνές: "Σκοτώνετε τη δημιουργικότητα!!!" , "Αφήστε τη φαντασία ελευθερη" και μπλα μπλα μπλα... 
Εγώ το δοκίμασα , μου άρεσε , ακόμη περισσότερο άρεσε στα πιτσιρίκια μου και θα το ξανακάνω. Δε λέω ότι θα είναι ο μόνος τρόπος για να ζωγραφίζουμε , αλλά θα πειραματιζόμαστε πού και πού και με αυτό. 


Χρειαστήκαμε 
μισή Α4 (εγώ χρησιμοποίησα απαλό γαλάζιο)
μολύβι και σβήστρα (γόμα)
ξυλομπογιές

Πώς δουλέψαμε :
Ακολουθώντας τις οδηγίες που βρήκα εδώ σχεδιάσαμε τον Ρούντολφ με το μολύβι μας. Εγω το έκανα στον πίνακα και τα ζουζούνια μου στο χαρτί. Δε βοήθησα κανεναν κι όταν κάποιος έλεγε πως δεν μπορεί , τους έλεγα "κάνε το όπως μπορείς ή μην το κάνεις" (αυτό δίνει περισσότερο κίνητρο πολλές φορές). 

Μετά χρωματίσαμε τον Ρούντολφ και το φόντο με τις ξυλομπογιές (ωραίο αποτελεσμα δίνουν και οι κηρομπογιές αλλά όχι μαρκαδόρο γιατι δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις και "σκληραίνουν" το αποτέλεσμα).

Έγιναν πολύ όμορφα και ενώ όλοι ακολουθήσαμε τις ίδιες οδηγίες κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. 



Αυτό ειδικά είναι που κάνει τόσο ενδιαφέρουσα την "καθοδηγούμενη ζωγραφική" (θα καπαρώσω τον όρο στο τέλος!) μιας και η διαφορετικότητα κάνει τόσο έντονη την παρουσία της.

Εδώ και κάτι αντίστοιχο που έκανα μια μέρα στο ολοήμερο. 

Οδηγίες εδώ
 Ο πίνακάς μου στο pinterest.

Follow Ioanna's board directed drawing on Pinterest.

3 σχόλια:

  1. Μήπως έχετε τις οδηγίες για τον τάρανδο? ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς προφανώς το κατεβάσανε από το λινκ που παραθέτω. Ωστόσο κοιτώντας τη φωτογραφία μπορείτε να δειτε τα βασικά σημεία που τον φτιάξαμε. Καλή προσπάθεια!

      Διαγραφή
    2. Εδώ εχει όλα τα βήματα! http://artventurous.blogspot.com/2012/12/reindeer-portraits.html?showComment=1354997122650

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!