Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο θείος Παύλος

Στο τελευταίο κεφάλαιο της 6ης ενότητας γνωρίσαμε το 2ο συνδυασμό , το αυ. Εχοντας εξασκηθεί με το ευ αρκετά, το αυ δε μας δυσκόλεψε τόσο.

Όπως πάντα επεξεργαστήκαμε με ιδιαίτερη προσοχή εικόνα και κείμενο, δίνοντας τις απόψεις μας και συλλέγοντας πληροφορίες από το κείμενο.

Αυτή τη φορά κάναμε μια επιπλέον άσκηση για να θυμηθούμε τα σημάδια της Στίξης
, κυκλώνοντάς τα μέσα στο κείμενο και αναφέροντας τις ιδιότητές τους (όνομα και λειτουργία).

Συνεχίζοντας βρήκαμε το αυ , που και αυτό είναι κυκλοθυμικό και όλο η διαθεσή του αλλάζει. Πότε βρυχάται σαν δεινόσαυρος και αυ=αβ και πότε είναι ήρεμο και βγάζει απαλή φωνή σαν τους παφλασμούς των κυμάτων (δεν μπόρεσα να σκεφτώ λέξη με αυ=αφ) και τότε η φωνή του είναι αυ=αφ.

Το εντοπίσαμε σε λέξεις (ηχητικά) , το διαβάσαμε στο κείμενο, το βρήκαμε , το κυκλώσαμε και το χρωματίσαμε ανάλογα, κίτρινο το αυ=αβ και πράσινο αυ=αφ.

Συνεχίσαμε με τη συμπλήρωση των ασκήσεων και τελειώσαμε την πρώτη μέρα παίζοντας με τα καρτελάκια του αυ. Πάλι διαβάζαμε σιωπηρά τη λέξη , αποφασίζαμε ποια διάθεση είχε το αυ και με το σύνθημα της κυρίας σηκώναμε τη σωστή μεριά.


Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε με την ανάγνωση και έπειτα μπήκαμε στο Τ.Ε.

Εκεί βρήκαμε για άλλη μια φορά το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Μιλήσαμε λίγο για το συγγραφέα και αναφέραμε κι άλλα του βιβλία. Αργότερα επισκεφτήκαμε τη βιβλιοθήκη και βρήκαμε πολλά βιβλία του με τους ευφάνταστους τίτλους του Ευγένιου Τριβιζά.

Η 2η εικόνα ήταν αυτή μιας ταυτότητας. Αναφέραμε τι είναι η ταυτότητα, τι γράφει πάνω , ποιοι έχουν ταυτότητα και πού την χρησιμοποιούμε.  Αφού επεξεργαστήκαμε και την ταυτότητα της κυρίας από κοντά (γελώντας βέβαια με τη φωτογραφία), συμπληρώσαμε τα στοιχεία μας στη δραστηριότητα του βιβλίου. Μετρήσαμε και το ύψος μας μιας και δεν το γνωρίζαμε.

Στη συνέχεια ρώτησα τα παιδιά αν ήθελαν να φτιάξουμε κι εμείς τη δική μας ταυτότητα και φυσικά η απάντηση ηταν θετική. Συμπληρώσαμε και πάλι τα στοιχεία που έπρεπε (εκτύπωσα σε γαλάζιο χαρτί για περισσότερη φυσικότητα), κολλήσαμε τη φωτογραφία μας, γράψαμε το όνομά μας και βάλαμε σφραγίδα (από αυτές που έχω για επιβράβευση) και δαχτυλικό αποτύπωμα (τα δαχτυλικό αποτύπωμα το είδα στην αγαπημένη μου ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΙΝΑ και δεν μπορεσα να αντισταθώ στον πειρασμό!). 






Αφού τελειώσαμε με αυτό , την πλαστικοποιήσαμε και ...έτοιμη η ταυτότητά μας!

Συνεχίσαμε με τις δραστηριότητες του Τ.Ε. και με μια μικρή εξάσκηση στην αναγνωση λέξεων με τα καρτελάκια.

Παρουσίαση
Εδώ από drive.


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που προσφέρετε σε όλους μας ως βάση και μπούσουλα για να προσθέσει στη συνέχεια ο καθένας από εμάς τις δικές του ιδέες. Θα μου άρεσε η λέξη "αναπαυτικά" ως ζευγάρι με τον "δεινόσαυρο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!