Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026

Ξεστόλισμα δέντρου challenge! Πώς μπλέκουμε μαθηματικά με στολίδια και καταλήγουμε με όμορφα συμμαζεμένο δέντρο!

Ξεστόλισμα δέντρου challenge ή πώς μπλέκουμε μαθηματικά με στολίδια και καταλήγουμε με όμορφα συμμαζεμένο δέντρο και τα πλάσματά μας ενεργοποιημένα στα μαθηματικά!

Πριν μερικά χρόνια είχα ένα πολύ παιχνιδιάρικο τμήμα με τρομερές δυνατότητες και επιθυμία για ενασχόληση με διαφορετικά πράγματα. Παραλληλα αντιμετωπίζαμε αρκετές συγκρούσεις καθότι υπήρχαν στην τάξη δυνατές προσωπικότητες. Επιστρέφοντας από τις διακοπές και θέλοντας να ενισχύσω τις ομάδες να συνδεθούμε μετά από τόσες μέρες μακριά , αλλα και να κάνω μια ήρεμη έναρξη στα μαθηματικά (μακριά από βιβλίο) επέλεξα να συνδυάσω το ξεστόλισμα του δέντρου με μια δραστηριότητα στα μαθηματικά. Το κέρδος διπλό αφού και το δέντρο μαζεύτηκε χωρίς μεγάλη στενοχώρια και τα παιδιά διασκέδασαν με τις μαθηματικές περιπέτειες!




Το ξεστόλισμα του δέντρου είναι γενικά μια άχαρη διαδικασία. Γιατί να μην το μετατρέψουμε σε μια δραστηριότητα που θα ενεργοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, θα οδηγήσει σε ομαλή επιστροφή στην τάξη και θα λειτουργήσει ως μικρή επανεκκίνηση στα Μαθηματικά;

Πώς θα το κάνουμε αυτό:

Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες (αν δεν είναι ήδη) και χρησιμοποιώντας το υλικό του αρχείου καλούμε κάθε ομάδα να πάει στο δέντρο και να μαζέψει μονοψήφιο αριθμό στολιδιών από το 1-9 (όχι 0). Κάθε μέλος πρέπει να ξεστολίσει διαφορετικό αριθμό. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ομάδες μέχρι να έχουν ξεστολίσει όλες. Κάθε παιδί καταγράφει στο καρτελάκι του (σελ. 3) τον αριθμό στολιδιών που επέλεξε να πάρει.


Επιστρέφοντας στην ομάδα ακολουθούν τις οδηγίες του φυλλαδίου προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες.


Στο τέλος της δραστηριότητας καθόμαστε σε κύκλο και για κάθε στολίδι που μαζέψαμε αναφέρουμε (κάτι από τα παρακάτω ,όχι όλα):

·    μια ανάμνηση από τις διακοπές

·    μια ευχή για το νέο έτος

·    έναν στόχο που θέτουμε για τον εαυτό μας


Το αρχείο της δραστηριότητας μπορείτε να το βρείτε εδώ


Καλή επιστροφή! 



Ιδεούλες #8: Ξεστόλισμα δέντρου με twist!

Επιστρέφοντας στην τάξη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θέλουμε γρήγορα να καθαρίσουμε τον χώρο , να διώξουμε στολίδια , δέντρο και διακοσμητικά ώστε να επιστρέψουμε
στην...κανονικότητα χωρίς περισπασμούς. Λες και ξαφνικά όλη αυτή η χριστουγεννίλα μας κουράζει και θέλουμε να την εξαφανίσουμε όπως τη σκόνη από τα έπιπλα. 

Τα μικρά πλάσματα ωστόσο, δε συμμερίζονται την αδημονία μας για "εξαγνισμό". Επιθυμούν να μείνει λίγες μέρες ακόμη το δέντρο, να αφήσουμε τις χριστουγεννιάτικες εργασίες κρεμασμένες, τα λαμπάκια να φωτίσουν λίγο ακόμη. 


Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τώρα τη διάθεση για ανανεωση με την προσκόλληση στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με τρόπο ήρεμο και δημιουργικό;

Αρχικά θα πάρουμε μια βαθιά ανάσα και θα ηρεμήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να μαζευτούν όλα την πρώτη ώρα που επιστρέφουμε από τις διακοπές. Δίνουμε χρόνο σε εμάς και τα παιδιά να επιστρέψουμε ομαλά με δραστηριότητες επανάληψης, με συζητήσεις πάνω στις εμπειρίες που αποκτήσαμε το διάστημα των διακοπών , με αναφορά σε στόχους για τη νέα χρονιά και καλλιέργεια της θετικότητας που εμπνέει μια νέα αρχή. 

Οταν έχουμε καταφέρει να έχουμε και τα παιδιά στο ίδιο πνεύμα με εμάς, ξεκινάμε:

  •  με συμμάζεμα του χώρου : τακτοποιούμε χαρτόνια , χρυσόσκονες , στολιδάκια από κατασκευές που πλέον δε θα μας χρειαστούν. 
  • Αν είναι εφικτό , καθαρίζουμε τα τζάμια από κατασκευές ή ζωγραφιές που κάναμε.
  • Μαζεύουμε τις κατασκευές/εργασίες από τους πίνακες και τις τοποθετούμε στους φακέλους μας. 

Έτσι φτάνουμε στο δέντρο. Το ξεστόλισμα του δέντρου από μια άχαρη διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε χρήσιμο εργαλείο επανασύνδεσης. Τι κάνουμε:

Καθόμαστε σε κύκλο με μια μεγάλη σακούλα ή κούτα στο κέντρο. Κάθε παιδί με τη σειρά πηγαίνει στο δέντρο και παίρνει ένα στολίδι. Επιστρέφει στον κύκλο , τοποθετεί το στολίδι στη σακούλα και ταυτόχρονα μοιράζεται με τα υπολοιπα πλάσματα μια ανάμνηση από τις διακοπές του. Συνεχίζουμε με όλα τα παιδιά να παίρνουν τη σειρά τους. Αν τα στολίδια είναι περισσότερα μπορούμε να κάνουμε και επόμενη γύρα. Τη 2η φορά μπορούμε να μοιραστούμε κάτι που ευχόμαστε για τη νέα χρονιά. 

Αλλες ιδέες:

  • στόχοι για τη νέα χρονιά
  • δώρα που πήρα/έκανα
  • κάτι που ανυπομονώ με τη νέα χρονιά
Με τον τρόπο αυτόν το δέντρο μας μαζεύεται με ηρεμία, τα στολίδια μας βρίσκονται τακτοποιημένα στη σακούλα/κούτα και έτοιμα για αποθήκευση. 


✨Πριν κλείσουμε τη σακούλα /κούτα κάθε παιδί γραφει ένα γράμμα στον εαυτό του για τα επόμενα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να το βρει την επόμενη χρονιά κατα τη διάρκεια του στολίσματος. 

🎈Τέλος, μπορούμε να κρατήσουμε κάτι που δεν ενοχλεί για λίγο καιρό ακόμη στην τάξη. Για παράδειγμα τα λαμπάκια μπορούν να στολίσουν όμορφα τον πίνακά μας και δεν ενοχλούν, ενώ ταιριάζουν όμορφα με τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα. 


👉Δείτε κι εδώ ενα ξεστολισμα με μαθηματικό challenge για τις τάξεις Γ, Δ και Ε.

Καλή επιστροφή σε μια νέα ,δημιουργική και ήρεμη χρονιά!