Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ξωτικόσπιτα!

Στολίζοντας το δέντρο μας τις προηγούμενες μέρες διαπιστώσαμε πως τα στολίδια μας ήταν λίγα. Ετσι για τη σημερινή μας ώρα των εικαστικών φτιάξαμε όμορφα στολίδια για το δέντρο.

Χρειαστήκαμε:
  • χαρτόνι οντουλέ σε μπεζ και άσπρο χρώμα
  • σκούρο καφέ κανσόν (για τις πορτούλες και τη βάση των παραθυρων)
  • φωτογραφικό χαρτόνι σε διάφορα χρώματα για τις σκεπές
  • άσπρο χαρτόνι (για το εσωτερικό των παραθυρων)
  • κλωστή για να φτιάξουμε τη θηλιά
  • χρυσόσκονη
  • άσπρη κόλλα
Προετοιμασία:
Για να προλάβουμε να τελειώσουμε μέσα στην ώρα την κατασκευή , κάποια πράγματα ετοίμασα εγώ (και η αδερφή μου- thank u sis!) από την προηγούμενη. Κόψαμε λωρίδες το οντουλέ ωστε να βγουν 10 κομμάτια από το κάθε φύλλο (περίπου 15εκ.Χ5,5 εκ. κάθε κομμάτι) και τα συρράψαμε να γίνουν ρολά.

Ακόμη έκοψα από το καφέ χαρτόνι τόσα τετράγωνα όσα και τα παιδιά μου με πλευρά 2,5εκ. και από το άσπρο 1,5εκ. και πορτούλες με ύψος 3εκ. και πλάτος 2εκ. Τέλος έφτιαξα τις θηλιές  από όπου θα κρεμάμε το στολίδι με την κλωστή.
Για τις σκεπές έφτιαξα σε χαρτόνι κύκλους με διάμετρο 9εκ. κάνοντας και μια βουλίτσα στο κέντρο του.

Τι κάναμε:
Ξεκινήσαμε μοιράζοντας σε όλους ένα ρολό από οντουλέ. Ρώτησα τα παιδιά τι πίστευαν ότι θα φτιάχναμε. Πολλές και υπέροχες οι απαντήσεις! Επειτα τους ρώτησα να μου πουν και ποιο γεωμετρικό στερεό μας θύμιζε. Αφού βρήκαμε τον κύλινδρο αποκάλυψα στα παιδιά δείχνοντας ένα έτοιμο σπιτάκι τι θα φτιάχναμε. Καθίσαμε λίγο να το επεξεργαστούμε και να σκεφτούμε πώς έπρεπε να δουλέψουμε.

Αρχικά βρήκαμε τον κώνο που θα ήταν η σκεπή. Μοιράσαμε λοιπόν κύκλους και τους κόψαμε.

Στο κέντρο του κύκλου υπήρχε μια βουλίτσα. Τη χρησιμοποιήσαμε για να κοψουμε μια ακτίνα που θα μας βοηθούσε στο δίπλωμα.
Μετά πέρασα εγώ τη θηλιά και έκλεισα με συρραπτικό.





Συνεχίσαμε με τα παιδιά να υποδεικνύουν πως πρέπει να φτιάξουμε την πορτούλα και το παράθυρο. Αφησα τα παιδιά να πουν τι χρειαζόμασταν.
Κάθε παιδί πήρε από ένα καφέ κι ένα άσπρο τετράγωνο και 2 λωριδίτσες καφέ χαρτόνι. Πρωτα κολλήσαμε το άσπρο πάνω στο καφέ


και μετά φτιάξαμε το σύμβολο της Προσθετόλ (το "και") για το παράθυρο και το κολλήσαμε κι αυτό πάνω.



 Μαζί κολλήσαμε και τις πορτούλες.

Το μόνο που έμενε ήταν να συναρμολογηθεί το σπιτάκι. Τα παιδιά και πάλι υπέδειξαν τον τρόπο και κολλήσαμε με άσπρη κόλλα τη σκεπή στο σπιτάκι. Κρατήσαμε αρκετή ώρα τη σκεπή για να στεγνώσει καλά.

Τελευταία πινελιά , μα τι άλλο; Κάναμε δικά μας σχέδια με την κόλλα πάνω στο σπιτάκι μας και ρίξαμε χρυσόσκονη.


Τα κρεμάσαμε φυσικά στο δέντρο μας!


 Βέβαια δε θα μείνουν εκεί αιωνίως μιας και θα τα χρησιμοποιήσουμε στη δημιουργική γραφή ως έναυσμα για να φτιάξουμε την πρώτη μας ιστορία. Το θέμα θα είναι ο κάτοικος του σπιτιού αυτού!


Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες των κατασκευών. Εγραψα πολλά δίνοντας όλα όσα κάνουμε μεσα στην τάξη την ώρα αυτή. Τις προηγούμενες φορές κάτι τετοιο δε γινόταν όχι γιατί δε συνέβαινε , αλλά για να μη σας ζαλίζω με πράγματα που γνωρίζετε και κάνετε όλοι και όλες. Δυστυχώς μια κακεντρεχής (ντυμένη φυσικά με όλα τα πλούσια πέπλα της ταχα μου καλοπροαίρετης κριτικής) ανάρτηση έκρινε τη δουλειά αγαπημένων συνάδελφων νηπιαγωγών που θαυμάζω απεριόριστα. Τι κι αν τα υλικά μας είναι φτωχά και άκομψα, στα χέρια των παιδιών μας γίνονται πολύτιμα εργαλεία ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ και ΧΑΡΑΣ τόσο των παιδιών όσο και δικής μας ! Αγαπημένες/οι  μου νηπιαγωγοί συνεχίστε το υπέροχο έργο σας , δίνοντας και σε μας τα φώτα σας. Και να θυμάστε πως συνήθως κρίνουν αυτοί που δεν κάνουν...

8 σχόλια:

  1. Ιωάννα μου, υπέροχες οι κατασκευούλες σας!!!Αλλά και το σχόλιό σου...Συνήθως κρίνουν αυτοί που δεν κάνουν..εύστοχο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κακοπροαιρετη κριτική σίγουρα δεν έρχεται από εκπαιδευτικό! Αλλιώς κάποιο λάθος πτυχίο πήρε. ...Συνέχισε την όμορφη δουλειά που κάνεις κι εσύ και οι αξιόλογοι συνάδελφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έπεσα από τα σύννεφα Τόνια μου! Καλή συνέχεια και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. Ιωαννίτσα μου, μη μασάς...είμαι μαζί σου! Εννοείται πως η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν εχει πτυχίο εκπαιδευτικού. Αλλά τι λέω... γνωρίζω πολλές και πολλούς με τέτοια "χαρίσματα" που θέλουν να λέγονται ΔΑΣΚΑΛΟΙ. Φιλιά πολλά και συνέχισε όπως ξέρεις μόνο εσύ.... ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη σε ευχαριστω! Και δε μασάω καθόλου! Τη δουλειά μου την ξέρω και την ξέρω καλά. Αλλα όταν βλέπω άσχημα σχόλια για συναδελφους που πραγματικά εκτιμώ , με στεναχωρεί το λιγότερο! Φιλάκια πολλά , γλυκό μου κορίτσι!!!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!Πολύ ομορφα τα ξωτικόσπιτά σας!!!Μια ερωτηση γιατι θα ηθελα να τα φτιαξω και εγω...το λευκό οντουλέ που γράφετε στα υλικά που το χρησιμοποιούμε; Ευχαριστώ και καλές...δημιουργίες!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σταυρούλα μου! Το λευκό οντουλέ είναι για τα σπιτάκια. Φτιαξαμε μπεζ και άσπρα , απλά φωτογράφισα τυχαία μόνο τα μπεζ.

      Διαγραφή

Αφήστε μου το σχόλιό σας! / Leave your comment here!