Σελίδες

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Εξάσκηση στις νοερές πράξεις

Λίγο πριν μπούμε τελείως στη χριστουγεννιάτικη τρέλα είπα να ολοκληρώσω επιτέλους το πακέτο με τις νοερές πράξεις που ετοιμάζω σε φθινοπωρινό κλίμα στον τελευταίο καιρό. 

Το να μπορεί κάποιος να κάνει πράξεις νοερά είναι καθαρά θέμα εξάσκησης. Αν γνωρίζει τον μηχανισμό κάθε πράξης , μπορεί και να τον δουλέψει νοερά. Το πόσο γρήγορα θα τα καταφέρει έγκειται στο πόσο πολύ έχει δουλέψει το κομπιουτεράκι του, ναι ναι , τον εγκέφαλο εννοώ! 

Είμαι από αυτές τις σπαστικές δασκάλες που απαγορεύει αυστηρά το κομπιουτεράκι , στην τάξη , στο σπίτι , στην αυλή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ! Όχι γιατί είναι κακό το κομπιουτεράκι , απλά είναι κακό για τον μαθητή που ακόμα παλεύει να κατακτήσει την πρόσθεση φερ'ειπείν να του δίνουμε (εμείς και το ίδιο το βιβλίο - για όνομα δηλαδή!!!) την εύκολη λύση, την αιτία που δε θα μπορέσει ποτέ να υπολογίσει στη ζωή του γρήγορα τα ρέστα του, την οφειλή του, την ποσότητα από κάτι που χρειάζεται κ.ο.κ. 

Έτσι ετοίμασα για άλλη μια φορά υλικό απασχόλησης (έχω πάθει τρέλα με τον όρο , το ξέρω!) με τις νοερές πράξεις. Οι δραστηριότητες είναι ελεύθερες από την ύλη των βιβλίων. Μπορούν δηλαδή να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή από όσους μαθητές έχουν κατακτήσει την πρόσθεση/ αφαίρεση μονοψήφιων και διψήφιων αριθμών καθώς και το χειρισμό μικροποσών.


Εξάσκηση στις προσθέσεις με μονοψήφιους αριθμούς

Μοτίβα- εξάσκηση στην πρόσθεση ή πολλαπλασιασμό (ανάλογα ποιον τρόπο θα επιλέξει κάθε παιδί)

Χειρισμός μικροποσών

Προσθέσεις και αφαιρέσεις μονοψήφιων και διψήφιων αριθμών.

Βρίσκετε το αρχείο εδώ.

Καλή συνέχεια!!!

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Παιχνιδοασκήσεις εξάσκησης στα πρώτα γράμματα

Πολλά πρωτάκια στις μέρες μας έρχονται τόσο έτοιμα στην Α΄τάξη που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ασκήσεις και δραστηριότητες αυξημένου επιπέδου. Ωστόσο υπάρχουν φορές (αρκετές από ό,τι έχω δει αλλά και από ό,τι με ενημερώνετε) που κάποια παιδάκια δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους που δε θα τους αναλύσουμε τώρα. 

Τώρα θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα μικράκια μας , είτε είναι το παιδάκι μας στο σπίτι είτε κάποιο παιδάκι στην τάξη μας. 

Το βασικό είναι να του δώσουμε φτερά. Ένα μικράκι αν αισθανθεί πως δεν τα καταφέρνει, θα παραιτηθεί και θα φοβηθεί το σχολείο (αυτό είναι κάτι που ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ!). Ετσι θα φτιάξουμε δραστηριότητες και ασκήσεις σε επίπεδο που το παιδί θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με άνεση. Όταν το παιδί δει ότι μπορεί να κάνει τις ασκήσεις, θα έχουμε δημιουργήσει το καλύτερο έδαφος για να δώσουμε νέα στοιχεία π.χ. να μάθουμε ένα νέο γράμμα , να κάνουμε ένα συνδυασμό και να φτιάξουμε μια παρεούλα (συλλαβή) , να φτιάξουμε μια λέξη κτλ. 
Για παράδειγμα , έχουμε ένα παιδί που αναγνωρίζει τα γράμματα α,ο,ι,π,τ . Δυσκολεύεται ωστόσο να φτιάξει συλλαβές με αυτά και να τις διαβάσει. Πρώτη μας δουλειά είναι να το ανεβάσουμε ψυχολογικά (Προσοχή! "Κούφια" μπράβο δε βοηθούν πουθενά! Πρέπει και το ίδιο το παιδί να καταλάβει ότι όντως τα καταφέρνει.). Διαλέγουμε κάποια από τα παρακάτω (τα τρία πρώτα γίνονται στο σχολείο , στο σπίτι μπορούν να γίνουν όλα):

  • Δίνουμε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα και ζητάμε να κυκλώσει ή να χρωματίσει όσα  /α/ βλέπει από ένα κομμάτι κειμένου (ή /ο/ ή /τ/ ό,τι επιλέξουμε). 
  • Ζητάμε από το παιδί να βρει στο χάρτη ένα μέρος από κάποιο από τα γνωστά γράμματα (μετά μπορούμε να το ψάξουμε στο ίντερνετ για να δούμε πώς είναι).
  • Σε ένα παλιό πληκτρολόγιο (με το ελληνικό αλφάβητο στα πλήκτρα) ζητάμε το παιδί να βρει τα γράμματα που γνωρίζει (εδώ μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε την εικόνα αν δεν έχετε πληκτρολόγιο)
  • Ανοίγουμε το ψυγείο για μισό λεπτό  και προσπαθούμε να εντοπίσουμε πάλι κάποιο από τα γνωστά γράμματα σε κάποια συσκευασία (π.χ. είδα το Α στο γάλα, είδα το Ο στο χυμό κ.ο.κ.)
  • Στο σούπερ μάρκετ κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα βρει τρία προϊόντα με το γράμμα Τ στην ετικέτα του (ας είναι και αγγλικό- δε μας απασχολεί σε αυτή τη φάση).
Για κάποιες αγαπημένες  μου μανούλες που ζορίζονται τα πιτσιρικάκια τους , αλλά και για την κουμπάρα μου στη Ρόδο , που έχει απαιτητικό τμήμα , ετοίμασα το παρακάτω υλικό με παιχνιδοασκήσεις στα πρώτα γράμματα. Εύχομαι πραγματικά να βοηθήσουν! 

Το πακέτο αποτελείται από 30 σελίδες με ασκήσεις:
  • αναγνώρισης και εντοπισμού συλλαβών (πρώτες παρεούλες-συνδυασμός πρώτων γραμμάτων)



  • σχηματισμός συλλαβών 
  • εντοπισμός και διαχωρισμός 
  • συνδυασμός συλλαβών για τη δημιουργία 2σύλλαβων και 3σύλλαβων λέξεων.

Μπορείτε να το βρείτε από εδώ

Καλή συνέχεια!!!
Στείλτε μου εντυπώσεις όσοι χρησιμοποιήσετε το υλικό. 

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Τι ώρα είναι;

Ένα πακέτο με  Υλικό Απασχόλησης (για όλες τις ηλικίες του δημοτικού σχολείου) για τις δύσκολες μέρες που περνούν οι γονείς με παιδιά γεμάτα ενέργεια , κλειδωμένα όμως στο σπίτι. Αρπάξτε την ευκαιρία να μάθετε, κάνετε επανάληψη, να παίξετε με την ώρα!


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά για τη διδασκαλία της ώρας , αλλά είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να καλύπτει διάφορα επίπεδα, άρα ιδανικό υλικό απασχόλησης για όλες τις τάξεις. Κατεβάζοντας το αρχείο θα βρείτε δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας με την ώρα, τα λεπτά, το χρονικό διάστημα, το αναλογικό και ψηφιακό ρολόι. 



Κατεβάστε το αρχείο από εδώ.
Καλή συνέχεια! 


Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Υλικό απασχόλησης

Πολλές φορές διαβάζουμε σε βιβλία, σε άρθρα ή ακούμε σε διαλέξεις υπέροχες (χμμμμ...) προτάσεις και ιδέες για το πώς πρέπει να λειτουργούμε μέσα στην τάξη μας έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από το 100% των μαθητών μας. 

Μμμμ ναι... αυτό δεν υπάρχει! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Για αρχή, η τάξη μας δεν αποτελείται από 20-30 ρομποτάκια. Αποτελείται από ζωντανά μούτρα με δικό τους χαρακτήρα και πολύ δυνατές προσωπικότητες ως επί το πλείστον! 
Για συνέχεια, εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε όλοι πανομοιότυποι! Ο καθένας μας έχει τη δική του χάρη , το δικό του ταμπεραμέντο, αν θέλετε! 
Για ακόμη παραπέρα, όλοι εμείς που αποτελούμε την καρδιά και την ψυχή της τάξης (μαθητές και εκπαιδευτικοί) δεν είμαστε κάθε μέρα στο 100% μας. Υπάρχουν μέρες που με το ζόρι αγγίζουμε το 10% , ενώ άλλες που φτάνουμε (και ξεπερνάμε) το κατοστάρι! 
Αρα , όσες θεωρίες κι αν διαβάσουμε, δεν εντυπωσιαζόμαστε. Πράγματα που στη θεωρία  λειτουργούν θαυμάσια είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο πως θα αποτύχουν έστω και εν μέρει! Κι αυτό γιατί όσοι βγάζουν τις θεωρίες έχουν καθίσει ελάχιστες(ως και μηδενικές) ώρες στην τάξη να εφαρμόσουν αυτό που μας προτείνουν (ή/και επιβάλλουν). 
Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως η θεωρία είναι άχρηστη! Απλά την βλέπουμε και την χρησιμοποιούμε ως τέτοια, θεωρία. Την εφαρμόζουμε όσο μπορούμε και κάνουμε έπειτα την αυτοαξιολόγησή μας. Λειτουργεί ή όχι στην τάξη μας? Στη φιλοσοφία μας? Μας ταιριάζει? Μας κάνει χαρούμενους? Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτήν?

Και μετά από αυτό το λογύδριο, ας έρθουμε στο δια ταύτα! Η τάξη μας λοιπόν είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όλοι δουλεύουν , αλλά φυσικό είναι να μη δουλεύουν όλοι το ίδιο (είπαμε δεν έχουμε ρομποτάκια!). Έτσι πολλές φορές φτιάχνουμε ομάδες εργασίας ανάλογα με το ρυθμό εργασίας ή το βαθμό δυσκολίας που δουλεύουν οι μαθητές μας.

Ουσιαστικά είναι αυτό που πάντα κάναμε και τώρα το ονομάζουμε εξατομικευμένη πολλές φορές. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε μόνο έτσι , μπορούμε όμως , όταν οι συνθήκες το απαιτούν να αφιερώνουμε χρόνο για τους μαθητές μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. 

Κι επειδή το δύσκολο σε αυτη την υπόθεση είναι "Τι κάνω με τα άλλα παιδιά την ώρα που θα ασχοληθώ με το ένα?", η λύση είναι το υλικό απασχόλησης. Ναι , θα χρειαστεί να δουλέψουμε λίγο περισσότερο στην προετοιμασία του υλικού (ειτε το φτιαχνουμε μονοι μας είτε το αναζητάμε στο διαδίκτυο) το αποτέλεσμα όμως θα μας δικαιώσει! 

Ένα παράδειγμα:
Ας πούμε ότι δουλεύουμε τις προσθέσεις στη Δ΄τάξη.
Υπάρχουν κάποιοι που τις χειρίζονται άψογα και με ταχύτητα, άλλοι που κάνουν μερικά λάθη και κάποιοι ίσως που χρειάζεται να δουλέψουν με μικρότερους αριθμούς (πχ. 3ψήφιους ή και 2ψήφιους) για να κατακτήσουν το μηχανισμό καλύτερα. Τι μπορώ να κάνω? 
  • Αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μπορούν να ασχοληθούν με 3-4 προσθέσεις αυξημένης δυσκολίας για εξάσκηση κι έπειτα να δημιουργήσουν ιστορίες (προβλήματα) για κάθε πρόσθεση. Αν υπάρχει χρόνος , μπορούν και να τα εικονογραφήσουν ή να τα περάσουν σε παρουσίαση στο Powerpoint για να τα λύσουν άλλοι συμμαθητές τους αργότερα. 
  • Αυτοί που κάνουν μερικά λαθάκια , θα εξασκηθούν περισσότερο με προσθέσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας (πχ. 2-3 με 4ψήφιους με ένα μόνο κρατούμενο, έπειτα 2-3 με 5ψήφιους με περισσότερα κρατούμενα κ.ο.κ.). Στη συνέχεια μπορούν και οι ίδιοι να εργαστούν με τον παραπάνω τρόπο ή να ηχογραφήσουν τις ιστορίες που θα φτιάξουν. Μπορούν επίσης να φτιάξουν κι ένα τραγουδάκι ή ποιηματάκι που να τους βοηθά να μην κάνουν σε επόμενη φάση το ίδιο λάθος π.χ. Προβλήματα τα λύνω, προσθέτω αριθμούς , λάθη δε θα κάνω , κρατούμενο ακούς? 
  • Αυτοί που θέλουν βοήθεια με το μηχανισμό. Με αυτούς θα δουλέψουμε λίγο περισσότερο χρησιμοποιώντας υλικό που να ταιριάζει στις δυνατότητές τους. Βασικό είναι να δώσουμε κάτι εύκολο αρχικά ώστε να "πάρουν τα πάνω τους". Δουλεύουμε τα βήματα με απλές προσθέσεις 2ψήφιων και 3ψήφιων. Έπειτα εισάγουμε ένα κρατούμενο, μετά και δεύτερο , μετά μεγαλώνουμε και τον αριθμό. Όλα αυτά σταδιακά ακολουθώντας το ρυθμό του κάθε παιδιού. 
Σε όλη τη διάρκεια ο δικός μας ρόλος είναι να διαιρέσουμε έτσι το χρόνο μας ώστε να ασχοληθούμε με όλους από λίγο , αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Ετσι , δίνουμε αυξημένη αυτονομία στους προχωρημένους , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους αγνοουμε, και εντατικότερη προσοχή στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. 

Παρακάτω σας υπάρχει υλικό απασχόλησης για να δουλέψετε με τον παραπάνω τρόπο. Οπως θα δείτε , δε γράφω τάξη , αλλά μόνο τι επεξεργάζονται οι δραστηριότητες , καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό απασχόλησης από συναδέλφους σε διάφορες τάξεις. 





Για παράδειγμα:
Στην Α' τάξη από κάποιους μαθητές που είναι προχωρημένοι, στη Β' τάξη από προχωρημένους και σε κανονικό ρυθμό (ανάλογα την περίοδο), στη Γ' τάξη ως επανάληψη / εξάσκηση , αλλά και ως υλικό ενδυνάμωσης σε κάποιες
αδυναμίες και στις υπόλοιπες τάξεις (Δ' , Ε' Στ') ως υλικό ενδυνάμωσης. 

Έχω φτιάξει ήδη μια ετικέτα κι εκεί θα αναρτώ κατά καιρούς "Υλικό απασχόλησης". Σε αυτό θα μπορείτε να βρείτε το υλικό που θέλετε με βάση το αντικείμενο και τον τίτλο του. Θα προσπαθώ όσο μπορώ οι δραστηριότητες να είναι ευχάριστες και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Διαφοροποιημένη γιαλαντζί!

Στο προηγούμενο post σας ντάντεψα, σας κανάκεψα, σας ταρακούνησα λίγο ίσως , τώρα όμως ήρθε η ώρα για δουλειά. Καλό και το pep talk , χρειάζεται , αλλά δε λύνει τα προβλήματα. 

Όπως είπαμε , μεταξύ σοβαρού και αστείου , η διαφοροποιημένη και η εξατομικευμένη διδασκαλία είναι must στις μέρες μας και μπλα μπλα μπλα , όλοι συμφωνούμε κι εκεί κλείνει η υπόθεση. Το αφήνουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας με σκοπό να επιστρέψουμε να το επεξεργαστούμε περισσότερο, αλλά έχει την ίδια κατάληξη που έχει και το 99% των pins στο  pinterest...ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι...

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Διαφοροποιημένη τι???

Καθώς οι μέρες περνάνε μετά το άνοιγμα των σχολείων μπαίνουμε όλοι σε ρυθμό. Τόσο τα παιδιά όσο κι εμείς αποκτάμε την καθημερινότητά μας και λειτουργούμε με φυσικότητα. 
Σε αυτή τη φάση αρχίζουν και φαίνονται οι "ταχύτητες". Τα πρώτα μου χρόνια στο σχολείο αναρωτιόμουν πώς μπορούσαν οι συνάδελφοι να λένε με σιγουριά "Έχω δύο ταχύτητες" , "Έχω τρεις ταχύτητες στην τάξη". Είχα μια ανασφάλεια ότι κάτι δεν κάνω σωστά ,καθώς εμένα μου φαινόταν πως όσα παιδιά είχα στην τάξη τόσες ήταν και οι ταχύτητες!!! 
Φυσικά περνώντας τα χρόνια άρχισε να ξεδιαλύνει το τοπίο ...τουλάχιστον νομίζω...μπορεί και να μπερδεύει περισσότερο...

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ταξιδεύοντας στον κόσμο- Πρώτη μέρα στο σχολείο

Από καιρό ήθελα να ετοιμάσω κάτι για την έναρξη της χρονιάς. Κάτι που θα κάνει την επιστροφή στο σχολείο ομαλή , που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών μου μαθητών και θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για το νέο ξεκίνημα. Παλιότερα δούλευα τα πορτραίτα γνωριμίας  "Σχετικά με μένα", αλλά τα έχω βαρεθεί λιγάκι , υπάρχει πλέον υπερπληθώρα στο διαδίκτυο (και σε πολύ πιο όμορφη διάταξη από τη δική μου)  

και επιπλέον δεν πιστεύω ότι κεντρίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά. Έτσι κινήθηκα σε άλλη κατεύθυνση.