Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Λαυγός!

Ο λαυγός είναι η πρώτη μας πασχαλινή κατασκευή για φέτος και είχε μεγάλη επιτυχία! 
Λαυγός λοιπόν  από το λαγός + αυγό!

Χρειαστήκαμε:
Κανσόν σε διάφορα χρώματα
Ψαλίδια και κόλλες
Βαμβάκι
Λεπτές λωρίδες (για μουστάκια), μάτια , ορθογώνια (για δόντια) από άσπρο χαρτί
Κουμπιά ή κύκλους από αφρώδες χαρτί για κουμπιά

Πώς δουλέψαμε:
Αρχικά κόψαμε το αυγό (σώμα του λαγού), τα αυτιά, τα πόδια και το παντελόνι του λαυγού. Τα συναρμολογήσαμε.Επειτα κολλήσαμε τις τιράντες (δυο λωρίδες για κάθε παιδί στο ίδιο χρώμα με το παντελονακι). Πάνω στις τιράντες βάλαμε και τα κουμπιά.
 Κόψαμε τις τιράντες λίγο από πάνω να πηγαίνουν με το σχήμα του αυγού.

Στη συνέχεια φτιάξαμε το πρόσωπο κολλώντας και σχεδιάζοντας τα μάτια, τοποθετώντας το μουστάκι και τη μύτη και τα δόντια. 

Βάλαμε και λίγο βαμβάκι στα αυτιά για μεγαλύτερη γλύκα.

Έτοιμοι οι λαυγοί μας!


Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Ταξιδεύοντας στ' αστέρια με του ουρανού τα παραμύθια

Στα πλαίσια εκδηλώσεων της παγκόσμιας μέρα παιδικού βιβλίου το σχολείο μας με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κάλεσε το συγγραφέα Δημόκριτο Τσουκάπα να παρουσιάσει στα παιδιά το βιβλίο του "Του ουρανού τα παραμύθια". 

Προμηθευτήκαμε πριν μερικές μέρες το βιβλίο του και το γνωρίσαμε λίγο μέσα από κάποιες ιστορίες. Το συνδέσαμε πολύ ωραία και με το κεφάλαιο για τον ήλιο που είχαμε μόλις κάνει στη Μελετη.

Αφού διαβασαμε για τους θεούς και τα ονόματα που έδωσαν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος , γνωρίσαμε τι είναι ο γαλαξίας , αλλά και για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι μέσα από το μύθο που βρήκαμε στο βιβλίο. 

Φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας γαλαξίες χρησιμοποιώντας μαύρο χαρτόνι και κιμωλία. 
                      φτιάξαμε το φωτεινό κέντρο ...
και με βαμβάκι απλώσαμε το χρώμα να δημιουργηθεί ο γαλαξίαςΣτη συνέχεια ρίξαμε αστερόσκονη (το ψευτικο χιόνι που μας έμεινε από τα Χριστούγεννα) και αστεράκια μεγάλα και μικρά. 

Γνωρίσαμε και κάποιους αστερισμούς μέσα από τους τόσο υπέροχους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Από αυτούς διαλέξαμε το μύθο με την Καλλιστώ και τον Αρκάδα και αφού θαυμάσαμε τον αστερισμό με την παρακάτω κατασκευή 
Την κατασκευή αυτή την βρήκα στο pinterest και ενώ είναι πολύ ωραία , δεν είναι εύκολη για τα παιδιά κι έτσι έφτιαξα ένα για να χαζέψουμε τον αστερισμό μέσα στην τάξη. Χρειάζεται αρκετό σκοτάδι και δυνατό φακό.
Ρολό που τυλίχτηκε με μαύρο φωτογραφικό χαρτόνι. Πάνω κόλλησα τη διάταξη των αστεριών και τρύπησα με βελόνα.
 Με ένα φακό φωτίσαμε από την άλλη μεριά και φάνηκε ο αστερισμός. Στο σπίτι που το έκανα βράδυ μπόρεσα να το δείξω αρκετά μακριά (ως το ταβάνι). Στο σχολείο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε αρκετό σκοτάδι κι έτσι η προβολή έγινε πάνω στο θρανίο κάθε ομάδας. Μπορέσαμε όμως, έστω κι έτσι,να μετρήσουμε τα αστέρια και να παρομοιάσουμε τη Μικρή άρκτο με έναν χαρταετό που πέφτει.

φτιάξαμε τη δική μας Μικρή Άρκτο "φωτίζοντας" λίγο περισσότερο τον πολικό αστέρα.
                           Η διάταξη των αστεριών
Τοποθετούμε τα αστέρια με τη σειρά
 Τελευταίος ο Πολικός Αστέρας...
 που δείχνει πάντα το Βορρά (κάναμε και μια μικρή επανάληψη στα σημεία του ορίζοντα)


Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο με τους μύθους όσο και με τις πληροφορίες για τους πλανήτες και γενικότερα το διάστημα. Οι κατασκευές βέβαια ήταν το κερασάκι στην τούρτα! Έτσι λοιπόν όταν ήρθε ο συγγραφέας αγωνιούσαμε να τον γνωρίσουμε , να του κάνουμε ερωτήσεις , να πούμε φυσικά και όλα όσα μάθαμε! 
Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο , συνδυάζει με πολύ ωραίο τρόπο τα μυθολογικά στοιχεία με πληροφορίες χωρίς να κουράζει ή να επιμένει σε λεπτομέρειες. Συστήνεται για όλες τις τάξεις. Όσοι , τέλος, δουλεύετε το διάστημα θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο!

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Βατραχοϊστορίες

Αφιερώσαμε μια μέρα στην άνοιξη και γύρω από ένα βάτραχο κάναμε διάφορες δραστηριότητες.

Διαβάσαμε την αρχή της ιστορίας και προσπαθήσαμε να φανταστούμε τη συνέχεια. Αυτό το κάναμε σε στυλ κόμικ. Πρώτα μάθαμε με απλό directed drawing  να σχεδιάζουμε ένα βάτραχο και μια μύγα. 

Έπειτα φτιάξαμε ένα διάλογο ανάμεσα στο βάτραχο και στη μύγα.


Οι ιδέες των παιδιών απερίγραπτα διασκεδαστικές! Δε διόρθωσα ορθογραφικά λάθη παρά μόνο όταν μια λέξη δεν ήταν γραμμένη με τρόπο που να την καταλαβαίνουμε. Πολλά παιδιά θέλησαν να χρησιμοποιήσουν και στίξη και εκεί βοήθησα όσους το ζήτησαν. Κατά τα άλλα όλη η δουλειά έγινε αποκλειστικά από τα ίδια. 
Στο τέλος χρωματίσαμε τα σχέδιά μας και αναρτήσαμε τις ιστορίες μας στην τάξη. 


Στο τέλος της ημέρας φτιάξαμε και τους ήρωες της ιστορίας μας. Μια ιδέα από το pinterest.

Follow Ioanna's board spring crafts on Pinterest.

Ήδη από το πρωί είχα βάλει τα παιδιά να βάψουν ένα ρολό από χαρτί υγείας πράσινο, για να προλάβει να στεγνώσει μέχρι την τελευταία ώρα που θα το χρειαζόμασταν.

Στη συνέχεια έκλεισα με συρραπτικό τη μια άκρη του ρολού και τα παιδιά έβαψαν το εσωτερικό της ανοιχτής μεριάς κόκκινο (για το στόμα).
Βάλαμε μια σταγόνα κόλλα και κολλήσαμε μια κόκκινη κλωστή για γλώσσα. 
Συνεχίσαμε κόβοντας τα πόδια και τα μάτια που τα κολλήσαμε κι αυτά πάνω στο βάτραχο. Τέλος φτιάξαμε τη μύγα. Κόψαμε το σχήμα της γύρω γύρω και σχεδιάσαμε τα φτερά με μολύβι και με καφέ μπογιά τα μάτια της. 


Την κολλήσαμε πάνω στη γλώσσα του βατράχου.

Το έγγραφο για την ιστορία εδώ
Το πατρόν για τις μύγες εδώ
Τα πόδια τα σχεδίασα σε χαρτί και τα παιδιά τα έκοψαν.