Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Μες στο Μουσείο (4) - όλα σε ένα με έναν αρλεκίνο!

Είχα αποφασίσει από καιρό να κάνω τις τελευταίες μέρες της αποκριάς το κομμάτι με τα σχήματα και τα χρώματα αυτής της ενότητας για να το συνδυάσω με την ιστορία του αρλεκίνου που διάβασα και μου άρεσε πολύ καθώς μου έδωσε πολλές ιδέες! Τα 'φερε έτσι η τύχη και τελευταία μέρα ίσα που προλάβαμε!

Ξεκινήσαμε βλέποντας τον Αρμπεν και τη Χαρά να θαυμάζουν τα σχέδια και τα χρώματα σε ένα ζευγάρι κάλτσες στο λαογραφικό μουσείο.

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Αφαίρεση με δανεικό κεφ. 35-36

Αποφάσισα την αφαίρεση με δανεικό να τη διδάξω δείχνοντας αμέσως την τεχνική.

Δεν μπήκαμε στο βιβλίο , αλλά δουλέψαμε στην παρουσίαση. Από το βιβλίο θα κάνω επιλεκτικά κάποια πράγματα , χωρίς να συμπληρώνω τα "εκτιμώ" και τα "περίπου".

Πρώτα μιλήσαμε για τις Μονάδες και τις Δεκάδες και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.
10 Μ = 1Δ και 1Δ= 10 Μ

Στην 3η διαφάνεια έχουμε 20 κομφετί. Επρεπε πρώτα να δούμε πόσες Δεκάδες φτιάχνουμε με αυτά.

Μετά χάσαμε τα κόκκινα (5) και έπρεπε να βρούμε πόσα μας έμειναν. Ευκολα με το νου βρήκαμε πως μας έμειναν 15. Στο σημείο αυτό έγραψα την αφαίρεση κάθετα στον πίνακα. Επαναλάβαμε τον κανόνα πως πάντα ξεκινάμε από τις Μονάδες και ξεκινήσαμε την αφαίρεση. Εκεί όμως συναντήσαμε εμπόδιο! Από το 0 πώς να βγάλω 5; Δε γίνεται. Όμως με τα παιδιά είχαμε βρει νοερά πως μένουν 15, άρα πώς γίνεται να αφαιρέσουμε κάθετα και να βρούμε αυτό που βρήκαμε με το νου; Το πιο συναρπαστικό ήταν πως τα παιδιά πλησίασαν την τεχνική με τους τρόπους που πρότειναν (καλό σημάδι!).

Αφήσαμε αυτές τις σκέψεις κατά μέρος και συνεχίσαμε με την επόμενη διαφάνεια (4η).

Εκεί είχαμε ένα πρόβλημα που αμέσως καταλάβαμε πως λύνεται με αφαίρεση. Κι εδώ όμως οι Μονάδες στον αφαιρετέο ήταν περισσότερες από τις Μονάδες στο μειωτέο. Ηρθε λοιπόν το τερατάκι να μας μάθει νέα κόλπα!

Το τερατάκι μας είπε:
"Αν πάνω (στις Μονάδες) είναι πιο πολλά , συνεχίζω δυνατά"
κάναμε την αφαίρεση εύκολα και γρήγορα.

Στην επόμενη αφαίρεση τα κάτω ήταν πιο πολλά.

Το τερατάκι μας είπε:
"Αν κάτω είναι πιο πολλά , πάω μεμιάς στο γείτονα. Την πορτούλα του χτυπώ, 10 δανεικά ζητώ. Ευθύς αυτός θα μου τα δώσει , απ' το ζόρι θα με σώσει. Στο λεπτό πίσω τα δίνω , την αφαίρεση τη λύνω!"


Ακολουθήσαμε έτσι βήμα βήμα τις οδηγίες του:
Πρώτα ζητήσαμε 10 δανεικά από το γείτονα και αυτός μας τα έδωσε αμέσως (σημειώσαμε το δανεικό δίπλα στην πάνω Μοναδα). Αμέσως τα επιστρέψαμε (για να μην τα ξεχάσουμε) και σημειώσαμε δίπλα στην κάτω Δεκάδα πάλι το δανεικό. Ξεκινήσαμε λοιπόν την αφαίρεση.

Μια Δεκάδα εχει 10 μονάδες , άρα 10 που δανειστήκαμε συν όσα έχει πάνω. Από αυτά βγάζουμε τις κάτω Μονάδες.
Στις Δεκάδες πρώτα προσθέτουμε τη μία Δεκάδα στις κάτω Δεκάδες και μετά αφαιρούμε από τις Δεκάδες του μειωτέου.
Όλα αυτά φυσικά έγιναν με πολύ φυσικό τρόπο και δεν ξέρω αν ήταν το ποιηματάκι που έφτιαξα ή αν τα αστερακια μου έχουν έφεση στην αφαίρεση , αλλά πήγε πολύ καλά. Καταφέραμε να κάνουμε πάρα πολλές αφαιρέσεις. Πρωτα δουλέψαμε ομαδικά , για να θυμίζει ο ένας στον άλλο το ποιημα και τα βήματα και μετά δουλέψαμε μόνοι μας.

Παρουσίαση
Εδώ από Drive.


αφαίρεση με δανεικό, κεφ. 35 36 from Ioanna Chats

Η παρουσίαση και σε βίντεο με τις φωνές των αστεριών μου!

Φύλλο εργασίας (κανόνες και άσκηση)

Μες στο Μουσείο (3)

Στη 13η ενότητα σήμερα ασχοληθήκαμε με τις ηχομιμητικές λέξεις και τα ρήματα που πηγάζουν από αυτές , καθώς και τα άρθρα, αόριστο και οριστικό. 

Τι κάναμε λοιπόν:
Αρχικά είδαμε τη Χαρά και τη Βάγια να μιλούν για τις λέξεις που φανερώνουν ήχους. Προσπαθήσαμε κι εμείς να σκεφτούμε μερικές και βρήκαμε κάμποσες: μπαμ, αψού , γκουχ γκουχ, νταν, γαβ, νιάου κ.α.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Μαθαίνουμε τους όρους της αφαίρεσης-επαλήθευση της αφαίρεσης

Θα γκρινιάξω πάλι , αλλά τι να κάνω;;;;
Στο κεφάλαιο 34 , που έχει τίτλο "Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο", η 2η άσκηση δεν έχει καμια μα καμία σχέση με το αντικείμενο του κεφαλαίου. Ενώ γνωρίζουμε στα παιδιά τη μέθοδο της πρόσθεσης με κρατούμενο η 2η άσκηση ζητά να γίνει μια αφαίρεση και μαζί βάζει και την επαλήθευσή της.
Προσωπική μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να γίνει ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο αποκλειστικά και μόνο με την αφαίρεση , τους όρους της και την επαλήθευσή της. Μήπως άραγε τα παιδιά έμαθαν (μέχρι τη 2η άσκηση) την πρόσθεση με κρατούμενο τόσο γρήγορα; Με ποια λογική έχουν μπει όλα μέσα στο βιβλίο , φτάσαμε Μάρτη κοντά κι ακόμα δεν έχω καταλάβει!

Φυσικά για άλλη μια φορά έκανα τα δικά μου...
Αφού τελειώσαμε με την πρόσθεση με κρατούμενο μπήκα στη 2η άσκηση και την έκανα προοργανωτή για τα όσα ήθελα να κάνω σχετικά με την αφαίρεση (τα οποία παρεμπιπτόντως θα βοηθήσουν και θα προλειάνουν το έδαφος για τα κεφάλαια 35-36).

Δουλέψαμε στην παρουσίαση και γνωρίσαμε το μειωτέο , τον αφαιρετέο και τη διαφορά.
Κυκλώσαμε κάθε όρο στις ασκήσεις που είχαμε (φυλλάδιο "Γνωρίζω τους όρους της αφαίρεσης-ασκήσεις παρουσίασης)και λύσαμε κάποιες αφαιρέσεις.

Επειτα βάψαμε με διαφορετικό χρώμα τους μειωτέους ,τους αφαιρετέους και τη διαφορά.

Ξανακάναμε μερικές αφαιρέσεις και αυτή τη φορά γράψαμε τα ονόματα των όρων δίπλα, για να μάθουμε να τους γράφουμε κιόλας μιας και η ορθογραφία τους είναι λίγο απαιτητική.

Συνεχίσαμε με την επαλήθευση της αφαίρεσης.
Πρώτα εξηγήσαμε το λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε επαλήθευση (εξηγήσαμε και τη λέξη φυσικά) και μετά μάθαμε πώς μπορούμε να την κάνουμε.
Μάθαμε 2 τρόπους, έναν με πρόσθεση του αφαιρετέου με τη διαφορά και στην οποία πρέπει να βρούμε το μειωτέο σαν αποτέλεσμα και τον άλλο με αφαίρεση της διαφοράς από το μειωτέο στην οποία πρέπει να βρούμε τον αφαιρετέο σαν αποτέλεσμα.
Δουλέψαμε πολύ 2 μέρες τώρα πάνω σε αυτά και ευελπιστώ πως τα καταλάβαμε!

Όλα τα φυλλάδια είναι για εκτύπωση 2 σε 1 για να κολληθούν μέσα στο τετράδιο (και να μη χαθούν).

Παρουσίαση


κεφ.34 οι όροι της αφαίρεσης from Ioanna Chats

Ασκήσεις παρουσίασης
 

γνωρίζω τους όρους της αφαίρεσης ασκήσεις παρουσίασης from Ioanna Chats

Φυλλάδιο με κανόνες και άσκηση για το τετραδιο
 

Μες στο Μουσείο (2)

Συνεχίζοντας στη 13η ενότητα σήμερα γνωρίσαμε από κοντά τη νεροσφυρίχτρα, ένα παιχνίδι που έπαιζαν παλιά τα παιδιά.

Διαβάσαμε αρχικά το κείμενο και το κατατάξαμε στην κατηγορία των περιγραφικών κειμένων. Επειτα εντοπίσαμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του βιβλίου.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε 2 βίντεο με δυο διαφορετικές νεροσφυρίχτρες.

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Μες στο μουσείο (1)

Μπήκαμε στη 13η ενότητα σήμερα που έχει τίτλο "Μες στο μουσείο". Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα και καθώς τα παιδιά δεν έχουν επισκεφτεί κάποιο μουσείο (πέρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας) είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορα μουσεία έστω και εικονικά.

Ξεκινήσαμε με τον προοργανωτή παρατηρώντας τις εικόνες και τις λεζάντες τους και βρίσκοντας τη χρησιμότητα των λεζάντων στα εκθέματα ενός μουσείου.

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο (1),κεφ34

Το 34ο κεφάλαιο έχει στον προοργανωτή του μια έρευνα που έγινε από τα παιδιά μιας τάξης σχετικά με το ποιο κολατσιό προτιμούν. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από το να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Πριν μπούμε στο βιβλίο λοιπόν κάναμε την έρευνα μέσα στην τάξη. Μοίρασα στα παιδιά το φυλλάδιο "Ποιο κολατσιό προτιμάτε;" (εκτύπωση 2 σε 1) και κάθε παιδί διάλεξε μια από τις 4 επιλογές που είχα: τυρόπιτα , σάντουιτς, φρούτα, μπισκότα (το ίδιο περίπου με το βιβλίο). Την επιλογή τους την έγραψαν στο ανάλογο κουτί.
 
Μετά αναρτήσαμε τα αποτελέσματά μας στον πίνακα. Κάθε παιδί ζωγράφισε μια φατσούλα σε ένα χρωματιστό χαρτί (κίτρινο για την τυρόπιτα , μπλε και πρασινο για τα φρούτα και κόκκινο για το σάντουιτς- παραδόξως κανείς δεν επέλεξε τα μπισκότα!) και κόλλησε στο σωστό σημείο της παραστασης τη φατσούλα του.
Τα αποτελέσματα με εξεπληξαν καθως περίμενα μεγαλύτερη διασπορά, αλλά τα φρούτα νίκησαν κατά κράτος!

Την παρασταση αυτή τη μεταφέραμε και στο φυλλάδιό μας βάφοντας τα ανάλογα κουτάκια για κάθε είδος.
Συνεχίζοντας βρήκαμε εύκολα την επιλογή των περισσότερων παιδιών και την καταγράψαμε κι αυτήν στο φυλλάδιό μας.

Μετά απαντήσαμε στις ερωτήσεις (που δεν είχαν και διδιαίτερη δυσκολία έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα).

Συνεχίσαμε μπαίνοντας στο βιβλίο και βλέποντας τις επιλογές των παιδιών εκεί. Απαντήσαμε στις ερωτήσεις (αγνοώντας τις εκτιμήσεις και τα περίπου) και συμπληρώσαμε το εικονόγραμμα.

Την 1η άσκηση τη μεταφέραμε στο τετράδιό μας λύνοντας τη όπως μάθαμε (με τους δικαστές). Στο βιβλίο η παρουσίαση της κάθετης πρόσθεσης θεωρώ πως μπερδεύει αρκετά χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιώδες.

Τη 2η άσκηση την αφήσαμε για το κλείσιμο του κεφαλαίου (για να το συνδέσω με την αφαίρεση που ακολουθεί στο 35). Στην 3η άσκηση συμπληρώσαμε τα κουτάκια της κάθετης πρόσθεσης και βρήκαμε το αποτέλεσμα. Εδώ επεσήμανα στα παιδιά πως μπορούμε να προσθέσουμε όσους αριθμούς θέλουμε αρκεί να προσέχουμε πολύ να μπαίνουν οι Μονάδες κάτω από τις Μονάδες και οι Δεκάδες κάτω από τις Δεκάδες.

Ερευνα: Ποιο κολατσιό προτιμάτε;ερευνα ποιο κολατσιό προτιμάτε; from Ioanna Chats

Και φυσικά όλα σήμερα πήγαν ρολόι , αφού έξω η ψησταριά δούλευε πυρετωδώς και αδημονούσαμε να βγούμε έξω!
Το τσικνίσαμε για τα καλά λοιπόν!
Ο κύριος Θωμάς και ο κύριος Τάσος μας περιποιήθηκαν όλους!


Καλή Τσικνοπέμπτη!

Φύλλο φύλλο της κουκιάς - Ανθολόγιο

Αφού τελειώσαμε και με την 11η ενότητα , κάναμε και ένα κείμενο στο Ανθολόγιο για να δουλέψουμε όσα μάθαμε σχετικά με  την κλίση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ος.

Πρώτα διαβάσαμε το λαϊκό παραμύθι της Μήλου ,που μας άρεσε πάρα πολύ. Μας θύμισε ένα άλλο αγαπημένο παραμύθι, τον Τζακ και τη φασολιά.

Μετά ξαναδιηγηθήκαμε την ιστορία περιληπτικά, λέγοντας μόνο τα βασικά σημεία της ιστορίας. Βρήκαμε τους ήρωες της ιστορίας και απαντήσαμε σε διάφορες ερωτήσεις. Εντοπίσαμε στο κείμενο τη φράση  που έλεγε ο γέρος για να ανεβεί την κουκιά

και τη φράση που έλεγε για να την κατεβεί.

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Διακόσμηση πόρτας- Χαρούμενοι κλόουν!

Μπαίνοντας για τα καλά στο πνεύμα της Αποκριάς ετοιμάσαμε όμορφους κλόουν για την πόρτα μας.

Χρησιμοποιήσαμε:
Πατρόν για τον κλόουν (θα το βρείτε εδω κι εδώ το σώμα)
χαρτόνια μονόχρωμα σε διάφορα χρώματα (για τις μπλούζες)
χαρτόνια πολύχρωμα (για τα παντελόνια)
παπούτσια σε αφρώδες χαρτί
παπιγιόν σε χαρτί χρυσόσκονης
χρωματιστό γκοφρέ για τα μαλλιά (δε χρησιμοποιήσα τα μαλλιά από το πατρόν γιατί είναι δύσκολα στο κόψιμο)

Κόψαμε πρώτα το πατρόν του σώματος (αφήνοντας ένα κύκλο (2 εκ. ακτίνα) από το κεφάλι για να κολλήσουμε το γκοφρέ και μετά όλα τα άλλα μέρη (μπλούζα, παντελόνι, παπιγιόν, παπούτσια).
 

Μετά φτιάξαμε μπαλάκια με το γκοφρέ και τα κολλήσαμε στο κεφάλι.


Κολλήσαμε όλα τα μέρη στη σωστή θέση και σχεδιάσαμε το πρόσωπο.
Η πόρτα μας γέμισε χαρούμενους κλόουν!

 

Τι βιβλίο είναι αυτό; (3)

Τελειώνοντας την 11η ενότητα ασχοληθήκαμε με τις εκφράσεις που έχουμε για τις λέξεις καιρός και δρόμος και με την κλίση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ος.

Πρώτα διαβάσαμε την ιστορία με τον ποντικό Χουζούρη. Μετά εντοπίσαμε τον ήρωα και κάναμε μια προφορική περίληψη της ιστορίας του. Στη συνέχεια εστιάσαμε στις υπογραμμισμένες εκφράσεις και προσπαθήσαμε να δώσουμε τη σημασία της καθεμιάς.

Με τον ίδιο τρόπο δουλέψαμε και το 2ο κείμενο που είχε εκφράσεις με τη λέξη δρόμος.

Συνεχίσαμε γνωρίζοντας την κλίση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ος. Πρώτα κάναμε μια μικρή αναφορά στα αρσενικά ουσιαστικά που συναντήσαμε τις  προηγούμενες μέρες (σε -ας και σε -ης).

Νόμοι,δικαστές , κρατούμενα! Μάθαμε την πρόσθεση με κρατούμενο, κεφ.34

Ακολουθώντας τη δική μου σειρά στα μαθηματικά συνεχίσαμε με το κεφάλαιο 34 στο β' τεύχος των μαθηματικών , στο οποίο θα μάθουμε να προσθέτουμε διψήφιους αριθμούς με κρατούμενο.

Πριν μπούμε στο βιβλίο αποφάσισα να δείξω την πρόσθεση με κρατούμενο με ένα λίγο πιο παιχνιδιάρικο τρόπο.

Εφτιαξα μια ιστορία με νόμους που πρέπει όλοι να τηρούν και δικαστές αυστηρούς μα και συμπονετικούς. Εγώ χρησιμοποίησα την παρουσίαση στην τάξη , αλλά τη μετετρεψα και σε βίντεο για να το δούμε πάλι πιο εύκολα.

Γίναμε λοιπόν κι εμείς δικαστές που εφαρμόζουν το νόμο και φυλακίσαμε τα ψηφία που τον παρέβαιναν. Συνάψαμε όμως και συμφωνίες μαζί τους και τα ελευθερώσαμε μετατρέποντάς τα σε Δεκάδες. Στα τετράδιά μας δουλέψαμε όπως και στον πίνακα.


 Παρουσίαση
υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο, κεφ.34 from Ioanna Chats

Και ένα φύλλο εργασίας για να δουλέψουμε σαν δικαστές στο σπίτι.

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Επαναληπτικές ασκήσεις Γλώσσα και Μαθηματικά

Επειδή χρειάστηκε να πάρω κάποιες μέρες άδεια , έφτιαξα μερικές ασκήσεις για να απασχοληθούν τα μικρά μου αστέρια.
Εχω φτιάξει ασκήσεις επαναληπτικές στη γλώσσα έχοντας ως βάση την επεξεργασία κειμένου και ασκήσεις επαναληπτικές σε όσα έχουμε κάνει στα μαθηματικά.

Επαναληπτικές ασκήσεις γλώσσαςεπαναληπτικές ασκήσεις2 from Ioanna Chats

Επαναληπτικές ασκήσεις στα μαθηματικά
 


Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Τερατώδεις...αγάπες!!!

Αγιος Βαλεντίνος χθες και αν και δεν πετάω τη σκούφια μου γι'αυτή τη γιορτή , την βρίσκω κάθε χρόνο μια πολύ ωραία ευκαιρία για να μιλήσουμε για την αγάπη.
Ετσι και φέτος κάναμε μια συζήτηση για την αγάπη γενικά, την αγάπη δυο ερωτευμένων, την αγάπη του παιδιού για τους γονείς και των γονιών για κείνο, την αγάπη ανάμεσα σε φίλους.
Φυσικά μίλησα και για τη δική μου μεγααααααλη αγάπη που είναι τα μικρά μου αστεράκια, που τελευταία έχουν μεταμορφωθεί σε μικρά τερατάκια.

Μικρά τερατακια λοιπόν φτιάξαμε και για τη γιορτή της αγάπης, γιατί όσο τερατάκια κι αν είναι τα αγαπάω πολύ!

Χρησιμοποιήσαμε:
Αφρώδες χαρτί σε διάφορα χρώματα
σύρμα πίπας χρωματιστό για τις κεραίες
άσπρο χαρτί σε τριγωνα για τα δόντια
μαύρο μαρκαδόρο
καρδούλες από αφρώδες χαρτί
Ματάκια

Πρώτα κόψαμε το σώμα του τέρατός μας. Τα σχέδια τα έφτιαξα μόνη μου και δεν είναι δύσκολο.


Μετά κολλήσαμε μάτια. Σε κάποια βάλαμε ένα μάτι, σε άλλα τρία και σε άλλα 6!

Σχεδιάσαμε έπειτα το στόμα με μαύρο μαρκαδόρο και κολλήσαμε τα δόντια.


Με τόση δουλειά θέλαμε κάτι να γλυκαθούμε...φάγαμε μερικές γλυκιές καρδούλες!

Συνεχίσαμε βάζοντας καρδούλες και στα τερατάκια μας.

Τέλος , βάλαμε κεραίες και όσοι ήθελαν καρδούλες πάνω.

Τα τερατάκια της αγάπης ήταν έτοιμα! Εδω τα δικά μου τερατάκια με τα τερατάκια τους!
Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη και το 45λεπτο φτάνει άνετα.Το αποτέλεσμα είναι πολύχρωμο και άρεσε πολύ στα παιδιά.
Ας είμαστε πάντα αγαπημένοι!