Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Μες στο Μουσείο (4) - όλα σε ένα με έναν αρλεκίνο!

Είχα αποφασίσει από καιρό να κάνω τις τελευταίες μέρες της αποκριάς το κομμάτι με τα σχήματα και τα χρώματα αυτής της ενότητας για να το συνδυάσω με την ιστορία του αρλεκίνου που διάβασα και μου άρεσε πολύ καθώς μου έδωσε πολλές ιδέες! Τα 'φερε έτσι η τύχη και τελευταία μέρα ίσα που προλάβαμε!

Ξεκινήσαμε βλέποντας τον Αρμπεν και τη Χαρά να θαυμάζουν τα σχέδια και τα χρώματα σε ένα ζευγάρι κάλτσες στο λαογραφικό μουσείο.
Μέσα από το συνοδευτικό κείμενο εντοπίσαμε τα χρώματα που αναφέρονταν και τα χωρίσαμε σε 2 κατηγορίες , σε αυτά που κλίνονται και σε αυτά που δεν κλίνονται (άσκηση που δεν μπορώ να πω οτι με ενθουσίασε , αλλά anyway).

Επειτα βρήκαμε και τα σχήματα που αναφέρονταν μέσα στο κείμενο και τα καταγράψαμε κι αυτά προσέχοντας και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ορθογραφία τους.

Στη συνέχεια πριν μπούμε στην άσκηση των επιρρημάτων δουλέψαμε στη διαφάνεια  5 μια εισαγωγική άσκηση. Ο Στέφανος (στην παρουσίαση) είχε δεμένα τα μάτια του. Επρεπε λοιπόν να του εξηγήσουμε πού βρίσκονταν διάφορα πράγματα μέσα στην τάξη μας. Αναγκαστήκαμε έτσι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα επιρρήματα. Ακόμη δεν είχα αναφέρει τα τοπικά επιρρήματα (τοπικές λέξεις, όπως τις ονομάσαμε εμείς).

Επειτα δουλέψαμε στο βιβλίο βρίσκοντας στο κείμενο τις υπογραμμισμένες λέξεις (τοπικά επιρ.) και καταγράφοντάς τες στην αντίστοιχη άσκηση. Μάθαμε εδώ πως αυτές τις λέξεις που μας δείχνουν τον τόπο και απαντούν στην ερώτηση πού; λέγονται τοπικά επιρρήματα (τοπικές λέξεις).

Σε όλη τη διάρκεια που τα παιδιά συμπλήρωναν τις ασκήσεις τοποθετούσα σε διάφορα σημεία μέσα στην τάξη σχήματα διαφόρων χρωμάτων. Αυτό πάντα τα κάνει να αναρωτιούνται τι ετοιμάζω πάλι και έχουν την καλύτερη συμπεριφορά και τελειώνουν και με τις ασκήσεις στο πι και φι!
Ακολούθησε έτσι μια άσκηση που μας σήκωσε από τις καρέκλες (τι καλά!). Καθένας έπρεπε να καταγράψει για 5 σχήματα από αυτά που τοποθέτησα στην τάξη το χρώμα και τη θέση τους. Επρεπε λοιπόν να γράψουν σωστά χρώμα και σχήμα και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τοπικές λέξεις που μάθαμε. Η άσκηση πήγε πολύ καλά αν και δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε στο φύλλο που ετοίμασα καθώς το φωτοτυπικό μας ήταν άρρωστο... Εξήγησα όμως στα παιδιά πώς θα δουλέψουν και καταγράψαμε τα πάντα σε μια κολλα χαρτί.
Υστερα μεταφερθήκαμε στο Τ.Ε. και κάναμε την άσκηση 9. Την άσκηση 10 την είχαμε κάνει όταν κάναμε την περιγραφή χώρου.

Ετσι , αφού κάναμε όλα αυτά για τα σχήματα, τα χρώματα και τις περιγραφές ήρθε και η ώρα του αρλεκίνου. Εδειξα στα παιδιά μια εικόνα με τον αρλεκίνο και τους ζήτησα να περιγράψουν τη στολή του. Είδαμε τους ρόμβους και τα διάφορα χρώματά τους. Μετά τους ρώτησα αν θα ήθελαν να μάθουν την ιστορία του, ερώτηση με βέβαιη την απάντηση!

Ακούσανε την ιστορία του αρλεκίνου και τους άρεσε πάρα πολύ. Την ιστορία όμως την τροποποίησα λίγο για να ταιριάξει και στα δικά μου (αθεράπευτα δασκαλίστικα) σχέδιά μου. Αφού την άκουσαν μια φορά, τους είπα πως θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Θα ξαναδιάβαζα την ιστορία μα αυτή τη φορά όποτε άκουγαν μια τοπική λεξούλα θα έπρεπε να φωνάξουν ΧΟΠ! Ο πρώτος που θα φώναζε θα κέρδιζε μια έκπληξη (είχα μαζί μου φρου φρου). Αν και δεν είχα μεγάλες προσδοκίες από αυτη την άσκηση , τα πήγαμε περίφημα!

Στην ώρα των μαθηματικών συνεχίσαμε με τον αρλεκίνο. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς μια στολή αρλεκίνου. Τι χρειαζόμασταν λοιπόν;
Μια σακούλα σκουπιδιών (που φέραμε από το σπίτι)
Και πολλούς ρόμβους σε διάφορα χρώματα.

Τους ρόμβους θα τους έδινα έγω , αλλά κι εγώ σαν άλλος Ευρυσθέας, ζήτησα για τους ρόμβους να γίνουν κάποιοι άθλοι. Οι άθλοι αυτοί βέβαια δεν είχαν να κάνουν με άλογα , βόδια και μυθικά τέρατα , αλλά με αφαιρέσεις και δανεικά. Μοίρασα στα παιδιά από ένα φυλλάδιο με τους άθλους που έπρεπε να κάνουν. Όποτε κάποιος άθλος ολοκληρωνόταν επιτυχώς έδινα και το αντίστοιχο χρώμα σε ρόμβους.


Όταν ολοκληρώθηκαν οι άθλοι , επιδοθήκαμε στη δημιουργία της στολής μας κολλώντας πάνω στη σακούλα τους ρόμβους που πήραμε.


Ανοίξαμε μια τρύπα για το κεφάλι και δυο για τα χέρια και η στολή μας ήταν έτοιμη! Μαζί φορέσαμε και τις γραβάτες και τα γυαλιά που φτιάξαμε τις προηγούμενες μέρες , μια ιδέα από την αγαπημένη μου Κατερίνα και το υπέροχο ιστολόγιό της Παιχνιδοκαμώματα στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα.
Παρουσίαση


μες στο μουσείο (4) from Ioanna Chats

Σχήματα παντού- άσκηση παρουσίασης

σχηματα παντού καταγραφή from Ioanna Chats

Η ιστορία του αρλεκίνου (παιχνίδι με επιρρήματα)

η ιστορία του αρλεκίνου παιχνίδι from Ioanna Chats

Οι άθλοι για τους ρόμβους

αθλοι για αρλεκινο from Ioanna Chats

Ρόμβοι (εκτύπωσα σε διάφορα χρώματα)

ρομβοι για αρλεκίνο from Ioanna Chats

Φυλλο εργασίας στη Γλώσσα για το τριήμερο

μες στο μουσείο (3) from Ioanna Chats

Φυλλο εργασίας στα μαθηματικά για το τριήμερο

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Αφαίρεση με δανεικό κεφ. 35-36

Αποφάσισα την αφαίρεση με δανεικό να τη διδάξω δείχνοντας αμέσως την τεχνική.

Δεν μπήκαμε στο βιβλίο , αλλά δουλέψαμε στην παρουσίαση. Από το βιβλίο θα κάνω επιλεκτικά κάποια πράγματα , χωρίς να συμπληρώνω τα "εκτιμώ" και τα "περίπου".

Πρώτα μιλήσαμε για τις Μονάδες και τις Δεκάδες και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους.
10 Μ = 1Δ και 1Δ= 10 Μ

Στην 3η διαφάνεια έχουμε 20 κομφετί. Επρεπε πρώτα να δούμε πόσες Δεκάδες φτιάχνουμε με αυτά.

Μετά χάσαμε τα κόκκινα (5) και έπρεπε να βρούμε πόσα μας έμειναν. Ευκολα με το νου βρήκαμε πως μας έμειναν 15. Στο σημείο αυτό έγραψα την αφαίρεση κάθετα στον πίνακα. Επαναλάβαμε τον κανόνα πως πάντα ξεκινάμε από τις Μονάδες και ξεκινήσαμε την αφαίρεση. Εκεί όμως συναντήσαμε εμπόδιο! Από το 0 πώς να βγάλω 5; Δε γίνεται. Όμως με τα παιδιά είχαμε βρει νοερά πως μένουν 15, άρα πώς γίνεται να αφαιρέσουμε κάθετα και να βρούμε αυτό που βρήκαμε με το νου; Το πιο συναρπαστικό ήταν πως τα παιδιά πλησίασαν την τεχνική με τους τρόπους που πρότειναν (καλό σημάδι!).

Αφήσαμε αυτές τις σκέψεις κατά μέρος και συνεχίσαμε με την επόμενη διαφάνεια (4η).

Εκεί είχαμε ένα πρόβλημα που αμέσως καταλάβαμε πως λύνεται με αφαίρεση. Κι εδώ όμως οι Μονάδες στον αφαιρετέο ήταν περισσότερες από τις Μονάδες στο μειωτέο. Ηρθε λοιπόν το τερατάκι να μας μάθει νέα κόλπα!

Το τερατάκι μας είπε:
"Αν πάνω (στις Μονάδες) είναι πιο πολλά , συνεχίζω δυνατά"
κάναμε την αφαίρεση εύκολα και γρήγορα.

Στην επόμενη αφαίρεση τα κάτω ήταν πιο πολλά.

Το τερατάκι μας είπε:
"Αν κάτω είναι πιο πολλά , πάω μεμιάς στο γείτονα. Την πορτούλα του χτυπώ, 10 δανεικά ζητώ. Ευθύς αυτός θα μου τα δώσει , απ' το ζόρι θα με σώσει. Στο λεπτό πίσω τα δίνω , την αφαίρεση τη λύνω!"
 

Ακολουθήσαμε έτσι βήμα βήμα τις οδηγίες του:
Πρώτα ζητήσαμε 10 δανεικά από το γείτονα και αυτός μας τα έδωσε αμέσως (σημειώσαμε το δανεικό δίπλα στην πάνω Μοναδα). Αμέσως τα επιστρέψαμε (για να μην τα ξεχάσουμε) και σημειώσαμε δίπλα στην κάτω Δεκάδα πάλι το δανεικό. Ξεκινήσαμε λοιπόν την αφαίρεση.

Μια Δεκάδα εχει 10 μονάδες , άρα 10 που δανειστήκαμε συν όσα έχει πάνω. Από αυτά βγάζουμε τις κάτω Μονάδες.
Στις Δεκάδες πρώτα προσθέτουμε τη μία Δεκάδα στις κάτω Δεκάδες και μετά αφαιρούμε από τις Δεκάδες του μειωτέου.
Όλα αυτά φυσικά έγιναν με πολύ φυσικό τρόπο και δεν ξέρω αν ήταν το ποιηματάκι που έφτιαξα ή αν τα αστερακια μου έχουν έφεση στην αφαίρεση , αλλά πήγε πολύ καλά. Καταφέραμε να κάνουμε πάρα πολλές αφαιρέσεις. Πρωτα δουλέψαμε ομαδικά , για να θυμίζει ο ένας στον άλλο το ποιημα και τα βήματα και μετά δουλέψαμε μόνοι μας.

Παρουσίαση


αφαίρεση με δανεικό, κεφ. 35 36 from Ioanna Chats

Η παρουσίαση και σε βίντεο με τις φωνές των αστεριών μου!

Φύλλο εργασίας (κανόνες και άσκηση)
 

Μες στο Μουσείο (3)

Στη 13η ενότητα σήμερα ασχοληθήκαμε με τις ηχομιμητικές λέξεις και τα ρήματα που πηγάζουν από αυτές , καθώς και τα άρθρα, αόριστο και οριστικό. Ο χρόνος μας βέβαια περιορίστηκε από ένα μικρό ταρακουνηματάκι το πρωί που μας κράτησε έξω λίγο παραπάνω.

Τι κάναμε λοιπόν:
Αρχικά είδαμε τη Χαρά και τη Βάγια να μιλούν για τις λέξεις που φανερώνουν ήχους. Προσπαθήσαμε κι εμείς να σκεφτούμε μερικές και βρήκαμε κάμποσες: μπαμ, αψού , γκουχ γκουχ, νταν, γαβ, νιάου κ.α.

Συνεχίσαμε στο τετράδιο στην άσκηση 7 , όπου έπρεπε να εντοπίσουμε στο κείμενο του Ροντάρι λέξεις που να δηλώνουν ήχο. Δε δυσκολευτήκαμε καθόλου να βρούμε τα ρήματα που φανερώνουν τις φωνές των ζώων. Αφού τα εντοπίσαμε όλα, κάναμε κι εμείς τα ζώα και βγάλαμε τη φωνή που αντιπροσώπευε κάθε ρήμα.

Μετά παίξαμε ένα παιχνιδάκι. Ακούγοντας μόνο το παρακάτω βίντεο προσπαθούσαμε να βρούμε σε ποιο ζώο ανήκει καθε φωνή. Αλλες φορές ήταν εύκολο , μα άλλες φορές ήταν πιο δύσκολο!

Μετά πήγαμε στην 8η άσκηση στην οποία κατηγοριοποιήσαμε τους ήχους σε απαλούς και δυνατούς.

Για να είναι πιο ρεαλιστικό έβαλα στην παρουσίαση και τους ήχους από το καθένα. Μπορείτε να τους βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.
Τα εφέ εδώ:
κελάρυσμα ποταμού εδώ
μπουμπουνητό εδώ
σφύριγμα αέρα εδώ
ζουζουνισμα μέλισσας εδώ
γουργουρητό γάτας εδώ  στο 00:51
τρίξιμο καρέκλας εδώ
θρόισμα φύλλων εδώ
τύμπανο εδώ
σκάσιμο λάστιχου εδώ

Υστερα ξαναμπήκαμε στο βιβλίο και γνωρίσαμε από κοντά το αόριστο άρθρο. Το συγκρίναμε με το οριστικό και βρήκαμε τις διαφορές. Το αόριστο άρθρο μιλάει γενικά για οποιοδήποτε πράγμα, ζώο κτλ. , ενώ το οριστικό μιλά για κάτι συγκεκριμένο.

Δώσαμε πολλά παραδείγματα μεταφέροντάς τα και στον πληθυντικό. Εκεί είδαμε ότι το αόριστο άρθρο δεν έχει πληθυντικό (όπως το οριστικό) κι έτσι όταν βάζουμε τις προτάσεις στον πληθυντικό είτε παραλείπουμε το άρθρο είτε χρησιμοποιούμε την αντωνυμία κάποιοι-ες-α.

Συνεχίσαμε συμπληρώνοντας την άσκηση του βιβλίου με το αόριστο άρθρο. Κάναμε και λίγη εξάσκηση παραπάνω λύνοντας προφορικά το φύλλο εργασίας. Γραπτά θα το κάνουμε στο σπίτι.

Παρουσίασημες στο μουσείο (3) from Ioanna Chats

Φύλλο εργασίας

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Μαθαίνουμε τους όρους της αφαίρεσης-επαλήθευση της αφαίρεσης

Θα γκρινιάξω πάλι , αλλά τι να κάνω;;;;
Στο κεφάλαιο 34 , που έχει τίτλο "Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο", η 2η άσκηση δεν έχει καμια μα καμία σχέση με το αντικείμενο του κεφαλαίου. Ενώ γνωρίζουμε στα παιδιά τη μέθοδο της πρόσθεσης με κρατούμενο η 2η άσκηση ζητά να γίνει μια αφαίρεση και μαζί βάζει και την επαλήθευσή της.
Προσωπική μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να γίνει ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο αποκλειστικά και μόνο με την αφαίρεση , τους όρους της και την επαλήθευσή της. Μήπως άραγε τα παιδιά έμαθαν (μέχρι τη 2η άσκηση) την πρόσθεση με κρατούμενο τόσο γρήγορα; Με ποια λογική έχουν μπει όλα μέσα στο βιβλίο , φτάσαμε Μάρτη κοντά κι ακόμα δεν έχω καταλάβει!

Φυσικά για άλλη μια φορά έκανα τα δικά μου...
Αφού τελειώσαμε με την πρόσθεση με κρατούμενο μπήκα στη 2η άσκηση και την έκανα προοργανωτή για τα όσα ήθελα να κάνω σχετικά με την αφαίρεση (τα οποία παρεμπιπτόντως θα βοηθήσουν και θα προλειάνουν το έδαφος για τα κεφάλαια 35-36).

Δουλέψαμε στην παρουσίαση και γνωρίσαμε το μειωτέο , τον αφαιρετέο και τη διαφορά.
Κυκλώσαμε κάθε όρο στις ασκήσεις που είχαμε (φυλλάδιο "Γνωρίζω τους όρους της αφαίρεσης-ασκήσεις παρουσίασης)και λύσαμε κάποιες αφαιρέσεις.

Επειτα βάψαμε με διαφορετικό χρώμα τους μειωτέους ,τους αφαιρετέους και τη διαφορά.

Ξανακάναμε μερικές αφαιρέσεις και αυτή τη φορά γράψαμε τα ονόματα των όρων δίπλα, για να μάθουμε να τους γράφουμε κιόλας μιας και η ορθογραφία τους είναι λίγο απαιτητική.

Συνεχίσαμε με την επαλήθευση της αφαίρεσης.
Πρώτα εξηγήσαμε το λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε επαλήθευση (εξηγήσαμε και τη λέξη φυσικά) και μετά μάθαμε πώς μπορούμε να την κάνουμε.
Μάθαμε 2 τρόπους, έναν με πρόσθεση του αφαιρετέου με τη διαφορά και στην οποία πρέπει να βρούμε το μειωτέο σαν αποτέλεσμα και τον άλλο με αφαίρεση της διαφοράς από το μειωτέο στην οποία πρέπει να βρούμε τον αφαιρετέο σαν αποτέλεσμα.
Δουλέψαμε πολύ 2 μέρες τώρα πάνω σε αυτά και ευελπιστώ πως τα καταλάβαμε!

Όλα τα φυλλάδια είναι για εκτύπωση 2 σε 1 για να κολληθούν μέσα στο τετράδιο (και να μη χαθούν).

Παρουσίαση


κεφ.34 οι όροι της αφαίρεσης from Ioanna Chats

Ασκήσεις παρουσίασης
 

γνωρίζω τους όρους της αφαίρεσης ασκήσεις παρουσίασης from Ioanna Chats

Φυλλάδιο με κανόνες και άσκηση για το τετραδιο
 

Μες στο Μουσείο (2)

Συνεχίζοντας στη 13η ενότητα σήμερα γνωρίσαμε από κοντά τη νεροσφυρίχτρα, ένα παιχνίδι που έπαιζαν παλιά τα παιδιά.

Διαβάσαμε αρχικά το κείμενο και το κατατάξαμε στην κατηγορία των περιγραφικών κειμένων. Επειτα εντοπίσαμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του βιβλίου.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε 2 βίντεο με δυο διαφορετικές νεροσφυρίχτρες.

Το πρώτο βίντεο το βρήκα εδώ.
Το δεύτερο βίντεο είναι αυτό.
Παρατηρήσαμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις δυο νεροσφυρίχτρες, βρήκαμε που μοιάζει περισσότερο με αυτή του βιβλίου μας και περιγράψαμε τη νεροσφυρίχτρα του δεύτερου βίντεο.

Στη συνέχεια διαβάσαμε τις οδηγίες της Βάγιας για τις περιγραφές αντικειμένων και περιγράψαμε κι εμείς την εικόνα με την πινιάτα. (διαφάνεια 10)

Υστερα μπήκαμε στο τετράδιο εργασιών και προσπαθήσαμε να περιγράψουμε την εικόνα του χωραφιού από το λαογραφικό μουσείο. (εδώ θέλω να πω πως όταν μαθαίνουμε στα παιδιά την περιγραφή αντικειμένου είναι λίγο άστοχο να γυρνάμε πάλι στην περιγραφή χώρου-τα παιδιά μπερδεύτηκαν καθώς οι οδηγίες της Βάγιας δεν ήταν εφαρμόσιμες στη συγκεκριμένη δραστηριότητα)

Στο τέλος παίξαμε και το παιχνίδι που προτείνει η 6η άσκηση.
Παρουσίασημες στο μουσείο (2) from Ioanna Chats

Για το σπίτι έδωσα ως άσκηση να περιγράψουν την κασετίνα και τον καναπέ του σπιτιού τους ακολουθώντας όσα μας έμαθε η Βάγια.


επόμενη ενότητα 

Με προσκαλούν και προσκαλώ (1)

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Μες στο μουσείο (1)

Μπήκαμε στη 13η ενότητα σήμερα που έχει τίτλο "Μες στο μουσείο". Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα και καθώς τα παιδιά δεν έχουν επισκεφτεί κάποιο μουσείο (πέρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μας) είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορα μουσεία έστω και εικονικά.

Ξεκινήσαμε με τον προοργανωτή παρατηρώντας τις εικόνες και τις λεζάντες τους και βρίσκοντας τη χρησιμότητα των λεζάντων στα εκθέματα ενός μουσείου.
Συνεχίσαμε ταξιδεύοντας με την παρέα του βιβλίου μας σε ένα λαογραφικό μουσείο και σε μια αίθουσα πατητηριού. Αφού διαβάσαμε το περιγραφικό κείμενο απαντήσαμε σε μια σειρά ερωτήσεις εντοπίζοντας την απάντηση μέσα στο κείμενο (διαφάνεια 5).
Παράλληλα ξαναεπισκεφτήκαμε μέσω του διαδικτύου ένα λαογραφικό μουσείο που είχαμε δει στην ενότητα "Προσοχή ! Τι λέει εκεί".
Στη συνέχεια ψάξαμε στα λεξικά μας τις λέξεις που ζητά το βιβλίο (πετιμέζι , μούστος, πατητήρι και πορσελάνη), αλλά σταθήκαμε άτυχοι μιας και το λεξικό του σχολείου δεν τις περιείχε (μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός!).
Τις βρήκαμε όμως μέσα σε άλλα λεξικά που είχαμε στην τάξη μας.

Συνεχίσαμε μαθαίνοντας από τη Βαγια πώς να περιγράφουμε ένα χώρο. Τι πρέπει να αναφέρουμε και με ποια σειρά. Κάνοντας μια εξάσκηση πάνω σε αυτό περιγράψαμε την αίθουσά μας.

Υστερα συγκρίναμε το κείμενο της λεζάντας με τα λόγια της δασκάλας των παιδιών και παρατηρήσαμε πως στις λεζάντες είμαστε λιγόλογοι. Δινουμε τις πληροφορίες που θεωρούμε πως είναι βασικές χωρίς να γινόμαστε φαφλατάδες!

Μεταφερθήκαμε έπειτα στο Τ.Ε. και κάναμε τις εργασίες 1-4 εκεί. Στην 4η άσκηση εβαλα στην παρουσίαση διάφορες φωτογραφίες μας και είπαμε προφορικά ταιριαστές λεζάντες για την καθεμιά.(διαφάνειες 14-22) 

Παρουσίασημες στο μουσείο (1) from Ioanna Chats

Φύλλο εργασίας
Στο φυλλάδιο έβαλα και μια φωτογραφία που βγάλαμε με τα παιδιά (την έχω βγάλει από το έγγραφο).

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο (1),κεφ34

Το 34ο κεφάλαιο έχει στον προοργανωτή του μια έρευνα που έγινε από τα παιδιά μιας τάξης σχετικά με το ποιο κολατσιό προτιμούν. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από το να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Πριν μπούμε στο βιβλίο λοιπόν κάναμε την έρευνα μέσα στην τάξη. Μοίρασα στα παιδιά το φυλλάδιο "Ποιο κολατσιό προτιμάτε;" (εκτύπωση 2 σε 1) και κάθε παιδί διάλεξε μια από τις 4 επιλογές που είχα: τυρόπιτα , σάντουιτς, φρούτα, μπισκότα (το ίδιο περίπου με το βιβλίο). Την επιλογή τους την έγραψαν στο ανάλογο κουτί.
 
Μετά αναρτήσαμε τα αποτελέσματά μας στον πίνακα. Κάθε παιδί ζωγράφισε μια φατσούλα σε ένα χρωματιστό χαρτί (κίτρινο για την τυρόπιτα , μπλε και πρασινο για τα φρούτα και κόκκινο για το σάντουιτς- παραδόξως κανείς δεν επέλεξε τα μπισκότα!) και κόλλησε στο σωστό σημείο της παραστασης τη φατσούλα του.
Τα αποτελέσματα με εξεπληξαν καθως περίμενα μεγαλύτερη διασπορά, αλλά τα φρούτα νίκησαν κατά κράτος!

Την παρασταση αυτή τη μεταφέραμε και στο φυλλάδιό μας βάφοντας τα ανάλογα κουτάκια για κάθε είδος.
Συνεχίζοντας βρήκαμε εύκολα την επιλογή των περισσότερων παιδιών και την καταγράψαμε κι αυτήν στο φυλλάδιό μας.

Μετά απαντήσαμε στις ερωτήσεις (που δεν είχαν και διδιαίτερη δυσκολία έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα).

Συνεχίσαμε μπαίνοντας στο βιβλίο και βλέποντας τις επιλογές των παιδιών εκεί. Απαντήσαμε στις ερωτήσεις (αγνοώντας τις εκτιμήσεις και τα περίπου) και συμπληρώσαμε το εικονόγραμμα.

Την 1η άσκηση τη μεταφέραμε στο τετράδιό μας λύνοντας τη όπως μάθαμε (με τους δικαστές). Στο βιβλίο η παρουσίαση της κάθετης πρόσθεσης θεωρώ πως μπερδεύει αρκετά χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιώδες.

Τη 2η άσκηση την αφήσαμε για το κλείσιμο του κεφαλαίου (για να το συνδέσω με την αφαίρεση που ακολουθεί στο 35). Στην 3η άσκηση συμπληρώσαμε τα κουτάκια της κάθετης πρόσθεσης και βρήκαμε το αποτέλεσμα. Εδώ επεσήμανα στα παιδιά πως μπορούμε να προσθέσουμε όσους αριθμούς θέλουμε αρκεί να προσέχουμε πολύ να μπαίνουν οι Μονάδες κάτω από τις Μονάδες και οι Δεκάδες κάτω από τις Δεκάδες.

Ερευνα: Ποιο κολατσιό προτιμάτε;ερευνα ποιο κολατσιό προτιμάτε; from Ioanna Chats

Και φυσικά όλα σήμερα πήγαν ρολόι , αφού έξω η ψησταριά δούλευε πυρετωδώς και αδημονούσαμε να βγούμε έξω!
Το τσικνίσαμε για τα καλά λοιπόν!
Ο κύριος Θωμάς και ο κύριος Τάσος μας περιποιήθηκαν όλους!


Καλή Τσικνοπέμπτη!

Φύλλο φύλλο της κουκιάς - Ανθολόγιο

Αφού τελειώσαμε και με την 11η ενότητα , κάναμε και ένα κείμενο στο Ανθολόγιο για να δουλέψουμε όσα μάθαμε σχετικά με  την κλίση των αρσενικών ουσιαστικών σε -ος.

Πρώτα διαβάσαμε το λαϊκό παραμύθι της Μήλου ,που μας άρεσε πάρα πολύ. Μας θύμισε ένα άλλο αγαπημένο παραμύθι, τον Τζακ και τη φασολιά.

Μετά ξαναδιηγηθήκαμε την ιστορία περιληπτικά, λέγοντας μόνο τα βασικά σημεία της ιστορίας. Βρήκαμε τους ήρωες της ιστορίας και απαντήσαμε σε διάφορες ερωτήσεις. Εντοπίσαμε στο κείμενο τη φράση  που έλεγε ο γέρος για να ανεβεί την κουκιά

και τη φράση που έλεγε για να την κατεβεί.

Επειτα προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τον Ηλιο και το Φεγγάρι να μη μαλώνουν. Και όπως πολύ σωστά υπέδειξε ένα αστεράκι μου , δε χρειάζεται να μαλώνουν γιατί και τα δυο είναι χρήσιμα!

Μετά κλείσαμε τα μάτια μας και ανεβήκαμε κι εμείς στην κουκιά. Κοιτάξαμε το τοπίο και αφηγηθήκαμε τι βλέπαμε.

Στη συνέχεια βρήκαμε όλα τα αρσενικά ουσιαστικά σε -ος του κειμένου με τη βοήθεια της σαρανταποδαρούσας (διαφάνειες 7-12).Συνεχίσαμε βάζοντας όλα τα αρσενικά ουσιαστικά που βρήκαμε σε μια λίστα , επαναλαμβάνοντας τους κανόνες γραφης μιας λίστας.
και με τέτοια μηνυματάκια φυσικά το διόρθωμα γίνεται ευχαρίστηση!
 
Υστερα, διαλέξαμε ένα ουσιαστικό από τη λίστα και το κλίναμε στον ενικό και πληθυντικό αριθμό.

Τέλος κάναμε μια άσκηση στον πίνακα (διαφάνειες 14-18) συμπληρώνοντας με το σωστό τύπο των αρσενικών και του άρθρου τους.

Παρουσίαση

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Διακόσμηση πόρτας- Χαρούμενοι κλόουν!

Μπαίνοντας για τα καλά στο πνεύμα της Αποκριάς ετοιμάσαμε όμορφους κλόουν για την πόρτα μας.

Χρησιμοποιήσαμε:
Πατρόν για τον κλόουν (θα το βρείτε εδω κι εδώ το σώμα)
χαρτόνια μονόχρωμα σε διάφορα χρώματα (για τις μπλούζες)
χαρτόνια πολύχρωμα (για τα παντελόνια)
παπούτσια σε αφρώδες χαρτί
παπιγιόν σε χαρτί χρυσόσκονης
χρωματιστό γκοφρέ για τα μαλλιά (δε χρησιμοποιήσα τα μαλλιά από το πατρόν γιατί είναι δύσκολα στο κόψιμο)

Κόψαμε πρώτα το πατρόν του σώματος (αφήνοντας ένα κύκλο (2 εκ. ακτίνα) από το κεφάλι για να κολλήσουμε το γκοφρέ και μετά όλα τα άλλα μέρη (μπλούζα, παντελόνι, παπιγιόν, παπούτσια).
 

Μετά φτιάξαμε μπαλάκια με το γκοφρέ και τα κολλήσαμε στο κεφάλι.


Κολλήσαμε όλα τα μέρη στη σωστή θέση και σχεδιάσαμε το πρόσωπο.
Η πόρτα μας γέμισε χαρούμενους κλόουν!